POSTED IN Klima

Jan Herdal:

Det som ikke passer inn i den offisielle klima-fortellingen nevnes ikke.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

NRK forteller oss om hvor mye mer storm og uvær vi har som følge av en svak temperaturøkning. Det stemmer bare ikke. Dette er en eldre artikkel, men igjen forteller den noe helt annet enn det vi blir fortalt av statskanalen.

Knut Lindtner
Redaktør

Tornadotørke i USA

Ingen kraftige tornadoer i USA i 2018. Den siste fireårsperioden er den mest tornadofattige siden registreringene begynte i 1950. (Kilde: Roger Pielke jr.)

______________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra Oljekrisa.no
______________________________________________________________________________

Siden registreringene begynte i 1950, ble 2018 det første året uten kraftige tornadoer i USA, det vil si med vindstyrke 166 engelske mil pr. time eller over. Også det langsiktige bildet over de siste 70 år viser at det blir stadig færre kraftige tornadoer i USA.

Tornado eller twister

Det mest tornadofattige året før 2018 var 2005, da det bare ble registrert en kraftig tornado. 1974 var det året da det var flest kraftige tornadoer i USA, fulgt av 1965 og 1957. Først på 4. plass kommer 2011, det største tornadoåret i inneværende hundreår.

På 1950-tallet var gjennomsnittet 13 kraftige tornadoer i USA årlig. Snittet har falt til ca. 5 pr. år. I 2015, 2016, og 2017 var det 2-3 stykker hvert år. Og i 2018 altså ingen. Siste fireårsperiode er den mest tornadofattige i USAs historie siden systematisk registrering startet i 1950.

En tornado er en kraftig roterende luftsøyle som stiger ned fra cumulonimbusskyer, eller i sjeldne tilfeller cumulusskyer, og ned til bakken. (Fra Wikipedia)

Hvordan dekker norske medier denne utviklingen? Det korte svaret er ikke i det hele tatt. Det vanlige er katastrofeoppslag av denne typen om tornadoenes herjinger. Isolert sett faller de lett inn i narrativet om menneskeskapte klimaendringer.

Dagbladet fortalte i 2017 om tornadoer som livsfarlig trussel i kjølvannet av orkanen Irma, og viste til professor Helge Drange ved Universitetet i Bergen, som ventet flere tornadoer etter Irma. I 2017 var det bare to kraftige tornadoer i hele USA.

– Betyr det at tornadoer nå er den største trusselen befolkningen i Florida står overfor, spør avisa.

– Ja, det kan man godt si, svarer Drange.

NRK har en egen tornadoside som synes å ha til hensikt å bygge opp under statskanalens generelle bilde av katastrofale, menneskeskapte klimaendringer. Her er ingen analyser, og ingenting som forteller leseren om den markante nedgangen i kraftige tornadoer.

Nesten enda verre er denne artikkelen fra 2014 i forskning.no, som regelrett forsøker å tilsløre hele utviklingen ved hjelp av klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk Institutt.

Ifølge klimaforskeren er det sannsynlig at tornadoene vil bli påvirket av klimaendringene, noe som «også kan få betydning for oss her i Norge». Men han må medgi at «vi har ikke så veldig mye data som underbygger dette ennå».

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Otto Støver
  26 januar 2019 12:21

  Nei det kan jo ikke komme frem at det ikke er noen økning i ekstremvær på et så stort område som USA. Det går jo stikk imot skremslene til klimakrise folkene, og slike fakta må holdes vekk fra offentligheten. Slik GHB så godt sa det: «Vi er i ferd med å miste kontrollen over hva folk får vite.» Her må det kontrolleres hva folk får vite, fakta teller ikke.

  De samme folkene siterer mer enn gjerne en masse politiske utsagn fra klimapanelet IPCC. Men hvis man viser dem at vitenskapsfolkene i det samme IPCC har sagt rett ut at det ikke er bevist noen økning i ekstremvær, hverken varme, tørke, flommer, stormer osv. så er de slett ikke interessert i det budskapet. Jeg hører ofte at de anklager oss klima realister for å være vitenskapsfornektere, mens de selv fornekter vitenskapen fra sitt eget IPCC. Folk er merkelige, ikke sant?

  Svar
  • «Folk er merkelige, ikke sant?»

   Det er merkelig bare så lenge som man går ut fra at klimahysterikerne er ærlige mennesker. Dersom man går ut fra at klimahysterikerne IKKE er ærlige mennesker, men at de i stedet bruker klimaskremslene for å øke skattene og øke kontrollen over folk, så er det ikke merkelig i det hele tatt.

   Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  31 januar 2019 21:33

  En kan merke seg at studien omhandler «violent tornados», ikke det generelle omfanget av tornadoer i USA. I følge NOAA er frekvensen økende:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tornado_climatology#/media/File:Tornado-counts-1976-2011.png

  Forskeren bak studien, Roger Pielke jr. skriver også:
  «Human caused climate change is real and deserving of policies in response.»
  https://twitter.com/RogerPielkeJr/status/1078316322071576576

  Og videre, om man ser nøye etter i Jan Herdals siterte artikkel fra US Today, så finner man også:
  «More: USA’s infamous ‘Tornado Alley’ may be shifting east»

  Søker man opp tittelen, så skrives det at selv om tornadofrekvensen minsker i det tradisjonelle beltet i sør-vest, så øker den i øst:

  «Over the past four decades, researchers in a new study found that tornadoes have increased over a large swath of the Midwest and Southeast, including what has been referred to as «Dixie Alley.»
  At the same time, they’ve decreased in the central and southern Plains, the region traditionally known as Tornado Alley that includes large parts of Oklahoma and Texas. »

  https://eu.usatoday.com/story/weather/2018/10/17/tornado-alley-shifting-east/1660803002/

  Det er altså lite ved disse kildene som kan tas til inntekt for et konstruert klimahysteri, snarere tvert i mot.

  Svar
 • Hva sier den offisielle klima-fortellingen i denne sammenheng?
  Er det global oppvarming som er synderen? Er det CO2-nivået som er synderen? Er det CO2-nivået over Stillehavet eller over USA som er synderen i denne sammenheng? Skal man tilbakevise den offisielle klima-fortellingen mht kraftige tornadoer må man feks sammenholde CO2-nivået og evt temperatur over USA(+) med antall kraftige tornadoer i USA. (CO2-nivået er ikke jevnt fordelt over jordkloden og svinger opp og ned lokalt over tid feks ved høykonjunktur og lavkonjunktur). Man må på begge sider i klima-konflikten tilstrebe å prøve å være mest mulig vitenskapelig orientert og bruke hard facts hvis man ønsker å motbevise eller bevise en teori.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De første 3 dagene som president i USA ville jeg bedt om unnskyldning til alle ofre for vår politikk.

På den 4 dagen ville jeg blitt drept.

Forrige innlegg

EU-direktiver fører til økte utgifter.

Skal utenlandsk storkapital overta vannet vårt?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.