POSTED IN USA

James Howard Kunstler:

Er det science fiction vi nå er vitne til i USA?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er spesielt scenario vi er vitne til i USA – helt fra valgnederlaget til Hillary Clinton og frem til nå. De dominerende mediene undergraver nå systematisk hele presidentembetet og jeg opplever at vi nå – i langsom kino – er vitne til at USA er i ferd med å gå i oppløsning. Dette skjer ikke i det skjulte – men i beste sendetid hver dag.

Og jeg er ikke aleine om en slik opplevelse. Jeg tror at stadig flere mennesker både i USA, men også i resten av verden sitter med den samme opplevelsen. Innlegget under er skrevet av en science fiction-forfatter, men det som nå skjer i Nord-Amerika er ikke science fiction, men virkelighet. At en slik utvikling er farlig sier seg selv – for landet er stappfullt av store og små våpen. Og generaler.

Dette ble skrevet og publisert for to år siden men jeg velger å republisere det nå fordi situasjonen i USA har nå utviklet så voldsomt at den nærmer seg borgerkrigslignende tilstander etter drapet i Minneapolis.

Knut Lindtner

Den store amerikanske kollapsen nærmer seg.

Av James  Howard Kunstler.

Denne forfatteren er en framstående amerikansk sosialkritiker, blogger og podcaster.  Han er blant annet forfatter av en serie science-fiction-romaner der han beskriver livet etter kollapsen av det moderne samfunnet, noe han tror er absolutt mulig og som du kan lese om i denne artikkelen.

Takk til forfatteren for at han peker på disse viktige sakene – 18 % av USAs økonomi er ren bullshit, det består i grunnen av «helsereform-utpressing».

Til tross for alle sine tabber og all snubling i sitt første halvår som president ser det ut som om Donald Trump har flere liv enn Schrødingers katt.  Eller kanskje det bare ser slik ut.  Eller kanskje er han ikke der i det hele tatt (lik «fake news» i våre dager).  Kanskje Trump bare representerer én komisk sannsynlighet i et uendelig antall i sannsynlighetenes univers, både komisk og tragisk.

Jeg har begynt å forstå disse folkene i Hollywood når de får kjempeanfall over sin daglige leder: Du kan ikke lage en historie om denne kjøteren; det blir som å slippe til The Three Stooges (komikertrio, overs.) på scenen alene og få dem til å lage en ny versjon av Tatt av vinden.

The Three Stooges

Men så begynner du virkelig å lure: Er Russland virkelig der, eller er det også nok en fri fantasi?  Ikke prøv å finne det ut  ved å lese  orakel-observasjonene til The Washington Post.  I disse dager ser det ut som om Russland er overalt på én gang – eller ingensteder, som djevelen nord for Boston i 1693.

Du har for eksempel denne fyren, Jeff Sessions.  Har du lagt merke til at navnet hans rimer på russians (russere)? Hmmmm.  Og ble ikke han grepet i å ha småsnakket med den russiske ambassadøren på den selvsamme sammenkomsten av republikanere som plukket ut konspiratoren Donald Trump til å bli valgt til president?

Det er klart at det er nok av beviser der!

Hekseprosessene i Salem var en serie med høringer og rettssaker i de amerikanske fylkene Essex, Suffolk og Middlesex i kolonitidens provins Massachusetts med den hensikt å rettsforfølge og dømme mennesker for hekseri og hedensk trolldom i tiden mellom februar 1692 og mai 1693. Over 150 personer ble arrestert og satt i fengsel, men enda flere ble mistenkt, men ikke formelt siktet av de lokale myndighetene. To domstoler dømte 29 personer til døden for hekseri (Fra Wikipedia)

Ja, det er mye rart i verdens største demokrati nå om dagen.  For meg, som ser tingene gjennom en historisk linse, likner det mer og mer på at heksevanviddet i Salem møter den franske revolusjonen med en virvel av kvanteforvirring på toppen.  Akkurat nå er vi inne i første fase, ren politisk  galskap.  Det man tror henger ikke lenger sammen med virkeligheten. Den typen som skjebnen eller en ondskapsfull guddom har plassert i Det Hvite Hus fyller ikke en gang malen til verdens mest beryktede statsoverhoder.  Dessverre må jeg trekke fram gamle Adolf, men til og med Hitler syntes  å ha en mye mer bestemt ide om hva han skulle gjøre enn det Trump har.

Fiaskoen med reformen av Obamacare ser ut til å bli et vendepunkt mot en strøm av giftig politisk lammelse som helt bokstavelig kan ta livet av regjeringen slik vi kjenner den.  Etter mange måneders debatt fikk aldri kongressen seg til å diskutere den egentlige saken: at de omtrent 18 prosentene som økonomisk går til «health care» består for en stor del av direkte pengeutpressing.  Vel, de blåste visst i det.

De store partiene går i oppløsning foran øynene på oss, til tross for at det ser ut som ordentlig  oppførsel det som senatorene presenterer på TV.  Kanskje folket er på ferie rent mentalt, slumrer  på strendene i midtsommer-melankolien.  Men det er noe ondt i vinden der ute.

Det er noe ondt i vinder der ute

Jeg vil nå gå videre til scenariet med «det myke statskuppet» som vil overkjøre Trump med den 25. endring (av USAs grunnlov, hva skjer når presidenten ikke kan fungere lenger.).  Det vil nok skje, men naturligvis vil ingen bli fornøyd.    Mike Pence (visepresidenten) vil vise seg å bli like ineffektiv og like ineffektiv og like upopulær som Trump.  Han vil bli drukne i finans- og regnskapsproblemer, og han vil ikke få noen hjelp fra lovgiverne til å løse noe av det.  Og før vi vet ordet av det kan det være en general i Det Hvite Hus – eller iallfall et forsøk på å styre tingene fra et eller annet sted, hvis han kan. Hele det kvalmende opptrinnet vil bli fulgt av et folkelig opprør der region kjemper mot region og stamme mot stamme i en kjempestor sivil eksplosjon av lenge undertrykt angst.

Det er for mange ubehagelige krefter som dirigerer på scenen for å styrte den drømmestaten Amerika har vansmektet i.  Mesteparten handler om penger (eller «penger»), og spørsmålene om hvordan vi har mulighet til å betale for hvordan vi lever i dette landet.  Og nøyaktig hvem er det som har stukket av med de tidligere verdiene fra ethvert rustent og ødelagt samfunn her i landet?  Det starter i aksjemarkedet, og det vil skje snart.  Og så vil USAs finansdepartement ødelegge dollaren når de (nok en gang) vil prøve å redde bankene.  Og bankinnskudd vil bli frosset.  Og det vil bli slutt på å betale lån.  Og kredittkortene vil slutte å virke.  Og snart vil det bli stans i leveringene til supermarkedene og bensinstasjonene.  Og det vil ikke være mye Mike Pence kan gjøre med det.  Han vil bli skjøvet til side, og militæret vil måtte prøve å gjenopprette ro og orden i landet.

Og når de gjør det, vil det ikke være det samme landet vi sang om i femte klasse.

Oppe i en sky, et eller annet sted over Ohio, kanskje, sitter Schrødingers katt og ser ned på oss og smiler bredt.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder/tekst: Knut Lindtner

http://russia-insider.com/en/politics/grand-american-collapse-approacheth/ri20456

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Edmond Dantes
  28 juli 2017 11:56

  Garborg anno 1879 som 2017: «Det er norsk politikk det! Ansvarsløysa i det små som i det store.
  Tankeløysa og ansvarsløysa gjort til politisk prinsipp – ja det må vera norskt.» Søren Kierkegaard traff godt da han skrev følgende: «Det hendte på et teater at det tok fyr i kulissene. Klovnen kom frem for å underrette publikum. Man trodde det var en vittighet og applauderte, men han gjentok det; og folket jublet ennå mer. Således må vi tenke at verden vil gå til grunne under alminnelig jubel av vittige hoder som tror at det hele er en vits.» Det er her vi er nå. Med Chaplin kan man si. Livet på nært hold er en tragedie, litt på avstand er det en komedie.

  Svar
 • Svar
 • Ola Henriksen
  15 oktober 2018 11:48

  «…men til og med Hitler syntes å ha en mye mer bestemt ide om hva han skulle gjøre enn det Trump har.»

  Nå satte jo Hitler seg opp i mot de som styrte verdensvalutaen, og ville kaste ut de som styrte bankkartellene i Tyskland, i samarbeid med de trojanske hestene med tilhold i USA/England. Det gikk dårlig. * De som styrer det økonomiske systemet og rentene styrer politikken, lokalt og globalt. *
  Det ser det ut til at Trump ikke tør enda. Men vi har fått noen signaler om at han prøver så smått. ( Den forrige presidenten i USA som prøvde dette fikk jo et kort liv.)

  Nå skal Trump rammes ved at hans lovnader om høyere nasjonal produksjon rammes, ved å sette opp rentene, og ødelegge for nasjonal jobbvekst og økt levestandard i USA.

  /..beskylder han sentralbanken direkte for å ha forårsaket børsfallet, og uttrykker skuffelse over at Fed i hans øyne ivrer etter å heve landets styringsrente.
  At Trump tilsynelatende ikke respekterer Feds uavhengighet (SIC ! ), derimot, er mer ugreit, mener sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets. /
  https://e24.no/makro-og-politikk/donald-trump/sjefanalytiker-etter-trumps-fed-kritikk-det-er-haarreisende/24463443

  «den siste tidens turbulens i markedet skyldes at investorer øyner en topp i den økonomiske veksten og solide kvartalstall, som følge av stigende renter «
  https://aksjelive.e24.no/article/7lv583

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

I Nord-Syria:

Forfølgelsen av kristne pågår.

Forrige innlegg

JP Morgan:

Analyse viser at lockdown ikke endret utviklinga av pandemien.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.