POSTED IN Israel, Virkelighetsforståelse

Israels krise:

Har den noe med jødisk tro, identitet og nettverk å gjøre?

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Ut av luksusfella?

Av Hans Olav Brendberg

Tidlegare forsvarssjef og pensjonert general Sverre Diesen treff veldig godt når han skriv at «Israel er ein luksus Vesten ikkje har råd til«. Men korleis i all verda skal vesten koma seg ut av denne luksusfella?

Innlegget er hentet fra Trønderrød

Diesen peikar i tillegg på at dagens nasjonalreligiøse Israel er ein annan stat enn den nasjonsbyggjinga vesten i si tid støtta. Ein del av dei partia som spelar ei avgjerande rolle når israelske regjeringskabalar skal leggjast skil seg ikkje vesentleg frå styreforma i Iran.

Dette er ikkje heilt nytt – Israel Shahak og Norton Mezvinsky peika på dei openberre parallellane mellom korleis politiske spørsmål vart avklart i israelske fundamentalistparti og dei «vaktarråda» du finn i Iran.

Boka deira om dette – «Jewish Fundamentalism in Israel» – kom ut i 1998.

Det nye er at religiøs fundamentalisme i Israel har vorte kraftig styrka i Israel dei siste tretti åra – og fundamentalistane har erobra viktige posisjonar i dei harde tryggleikstenestene – hær, etteretning, politi.

Men korleis skal vesten koma seg ut av luksusfella? Den første som såg dette dilemmaet var USAs første forsvarsminister – James Forrestal. Han meinte dei nasjonale tryggleiksinteressene til USA måtte vega meir enn innanrikspolitisk posisjonering for å vinna val – og freista difor løfta spørsmålet om støtte til Israel ut av valkampen i 1948. Han kom ingen veg. Men den gongen, då USA stod for halvparten av verdas industrielle produksjonskapasitet, hadde landet meir råd til luksus enn det dei har i dag.

For amerikanske politikarar som stiller til val, er støtte til Israel ikkje noko ein vurderer. Det er noko ein må gjera. Støtten til Israel inngår i USAs «civic religion», og dette er eit felt der realpolitikarar har svært lite dei skulle ha sagt. Støtteapparatet er dimensjonert for at USA skal ofra eigne interesser, også i situasjonar der USA berre har støtte frå Israel og Nauru, og der posisjonar som USA tolmodig har bygt opp over tid rasar i hop på grunn av amerikanske blankofullmakter til Israel. Og støtteapparatet er dimensjonert for at støtte held fram også når Jerusalem audmjukar amerikanske presidentar.

Paul Gottfried skriv i «Multiculturalism and the politics of Guilt» om korleis vesten er i drift i retning eit sekulært teokrati. Skal vi koma oss ut av luksusfella, må vi forstå dette sekulære teokratiet i alle sine former. I «Jewish History, Jewish Religion» frå 1993 forklarar Israel Shahak kvifor det av ideologiske grunnar er utenkeleg med palestinske, sjølvstyrte bantustanar av sør-afrikansk type. I staden for å konfrontera problemet, har vestleg diplomati i førti år gått evig svanger med ein daudfødd palestinsk stat.

«Om du kjenner deg sjølv, men ikkje fienden: For kvar siger du vinn vil du også lida eit nederlag», skreiv Sun Tzu. Israel er ein stat tufta på ein religiøs identitet. Dette har mange konsekvensar ikkje berre for utviklinga av den israelske staten – men også for Israels posisjon i vestlege land. Men framleis er det svært mange som freistar unngå den heilt naudsynte jobben med å analysera kva rolle jødisk religion, identitet og nettverk spelar i denne tragedien.

Nokon kjem til å måtta betala prisen for desse unnlatingssyndene.

Forsidebilde: Anton Mislawsky

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Furubotnik
  30 mai 2024 17:32

  Så James Forrestal «…kom ingen veg»?

  Vel, han mistet jobben og ble innlagt i psykiatrien der han døde under mystiske omstendigheter….

  Svar
 • Johannes E. Åtta Førtifira
  30 mai 2024 19:09

  Glem ikke et sekund at den «jødisk tro» er basert på ekstrem rasisme og forakt for alle andre en jøder.
  (Dette kan bare sies om den «jødiske religion».)

  Svar
 • Den ‘jødiske tro’ har ikke noe med eller religion å gjøre. Annet enn en mammon-tro.
  Det er et konstruert penge/rente-økonomisk maktapparat. Basert på en psykopatisk kultur som ‘utvalgte’ for å samle så mange gale/forfulgte som mulig under sin paraply.

  – Som deres bakmenn gjerne starter verdenskriger for å beholde.

  Svar
 • Johannes E. Åtta Førtifira
  30 mai 2024 19:10

  Glem ikke for et sekund at den «jødisk tro» er basert på ekstrem rasisme og forakt for alle andre enn jøder.
  (Dette kan bare sies om den «jødiske religion».)

  Svar
 • Northern Light.
  31 mai 2024 13:06

  Israels forsvarsminister: Israel fortsetter krigen i Rafah til tross for FNs krav om våpenhvile.

  Av Ethan Huff.
  Israel er ivrig etter å fullføre sin kontroversielle bakkeinvasjon av Rafah. Etter at raketter regnet ned over Tel Aviv denne uken for første gang på rundt fire måneder, ga den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant skylden på Rafah for angrepene, samtidig som han lovet å få Israels forsvarsstyrker (IDF) til å gå enda dypere inn i den sørlige Gaza-enklaven, dette til tross for en ordre om våpenhvile fra FNs (FN) Verdensdomstol (ICJ) og andre internasjonale organer.

  – Våre mål i Gaza er vektlagt her i Rafah: å ødelegge Hamas, returnere gislene og opprettholde operasjonsfriheten, sa Gallant til israelske tropper. «Når det gjelder gisselspørsmålet – vi gjør en enorm innsats og vil fortsette å gjøre det, både gjennom fysiske aktiviteter og ved å komme til avtaler».

  Gallant sa også at han vil fortsette å utføre Israels statsminister Benjamin Netanyahus ordre, om ikke å stoppe krigen før Hamas er fullstendig utryddet. «Husk: deres oppgave er å eliminere Hamas, og å vinne denne krigen», fortsatte Gallant. «Vår oppgave er å ta det dere har prestert til et nytt nivå i Gaza og i hele Midtøsten. Dette henger sammen».

  Rafah, Hamas’ siste skanse.
  Etter åtte rakettangrep i det sentrale Israel, som resulterte i at minst ett israelsk hus ble skadet, gjentok israelske ledere sin oppfordring om total seier i Gaza. Ikke bare antas Rafah å være det siste stedet der Hamas-militanter gjemmer seg, men Israel sier også at det er blant de siste stedene hvor store rakettlagre fortsatt eksisterer. Det er også mulig at Hamas fortsatt produserer raketter i Rafah, selv om IDF tror de sannsynligvis allerede har ødelagt alle våpenfabrikkene.

  I et innlegg på Telegram skrev Ezzedine al-Qassam-brigadene, en av de væpnede fløyene til Hamas, at de angrep Tel Aviv «med et stort antall raketter som svar på de sionistiske massakrene mot sivile».

  Uansett hva slags våpen Hamas fortsatt har, blekner det sammenlignet med de avanserte våpnene som Israel besitter, og sier at dette bare er en unnskyldning for at Israel kan ta landet.

  «Sannheten er at Hamas har bare en lite antall våpen, og israelerne slakter og sulter de en million flyktninger de drev inn i Rafah», skrev en kommentator.

  «Er det noen sjanse for at IDF (Israeli Defence Force) skyter raketter mot Tel Aviv?» spurte en annen, i spekulasjon om et mulig falskt flagg angrep denne uken.

  «Gallant er en krigsforbryter», skrev en annen.

  Fra Natural News, publisert 30 mai 2024.
  Oversatt fra engelsk og noe forkortet. Linker og X-meldinger med video i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Gallant says Israel will forge on in Rafah despite UN world court demanding ceasefire.

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  31 mai 2024 14:24

  Det er vel IKKE korrekt å kalle ‘mosaismen’, jødedommen for ‘rasistisk’ (altså et genetisk forbundet fenomen), all den tid ALLE kan konvertere til jødedommen. ‘Det jødiske folk’ er idag derfor et sammensurium av etniske grupper.
  Men det ER korekt å kalle ‘mosaismen’, jødedommen for ‘ekstremt diskriminerende’.

  Svar
  • Johannes E. Åtta Førtifira
   2 juni 2024 2:08

   «ALLE kan konvertere til jødedommen.»
   I teorien; ja. Men i praksis er det ikke så lett.

   «‘Det jødiske folk’ er idag derfor et sammensurium av etniske grupper.»
   Absolutt korrekt, AMD, men så har man det filosofen Jostein Gaarder kalte «jødedommens schizofreni» (fritt gjengitt); De som konverterer til jødedommen, og nesten 100% av dem som i dag kaller seg jøde er etterkommere av konvertitter, betrakter ‘Det jødiske folk’ som en rase og seg selv som en del av «den jødiske rase» (som i virkeligheten ikke eksisterer), og at denne «rasen» er alle andre overlegne. Dvs. at alle andre overhodet ikke er mennesker, men en form for dyr. Med det utgangspunkt er det riktig å si at spesielt talmudismen (som er den dominerende grenen innenfor jødedommen) er ekstremt rasistisk.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Et nytt begrep som klinger bra?

«Lovlig drepte barn».

Forrige innlegg

Hva vet de som styrer landet?

Mine spørsmål til spørretimen i Stortinget!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.