POSTED IN Israel

Israels kommunistiske parti:

Krigen går ikke mellom arabere og jøder.

0
Print Friendly, PDF & Email

Trass i rakett-angrep og branner tidligere på lørdag 15/5 er hundrevis ute i protest på Habima Square i sentrum av Tel Aviv. Det er organisert av Hadash og Standing Together-bevegelsen. Joint List-leder Ayman Odeh (Hadash), Labour MK Ibitisam Mara’ana-Menuhin, Meretz MK Mossi Raz og sangeren Achinoam Nini («Noa») skaper den politiske rammen.

Hadash - Wikipedia
Logoen til Hadash-organisasjonen

Ayman Odeh:

«Vi som samles her, er bevis på at det ikke er en konflikt mellom ett folk mot et annet, en religion mot en annen. Det er en politisk kamp mellom folk som vil okkupere og dominere og fred som vil fremme fred og likeverd»

. Mara’ana-Menuhin:

«Krigen går ikke mellom arabere og jøder, men mellom menn som vil kontrollere livene våre. Den lager skaffer kun ødeleggelse og flere enker. Vi nekter å fortsette slik. Jeg ber dere: Mist ikke håpet». 

I en lignende demonstrasjon blir 6 personer arrestert, deriblant Hadash-medlemmer under en felles jødisk-arabisk demo i Jerusalem. Protestene krever jødisk-arabisk solidaritet og er en av dusinvis slike markeringer i Israel, lørdag 15/5.

Israelsk politi prøver å stanse en demo i Jerusalem før den starter og oppgir frykt for høyre-ekstrem vold som grunn. Protester fortsetter likevel, omgitt av tungt politi. Anslagsvis 200  samler seg på Sion-plassen, men før de kan begynne å marsjere, erklærer politiet `protesten er ulovlig og kan derfor ikke fortsette`. 

Hadash – Wikipedia
Uri Avnery på ein Hadash-protest mot krigen i Libanon i 2006.

I Tel Aviv har også protestene fokus på at israelere og palestinere kan leve sammen i fred. Hadash-plakater: «I Gaza og Sderot vil barn leve». Så synges i kor: «jøder og arabere nekter å være fiender».

Hundrevis av demonstranter samler seg også i Jaffa 15/5, dagen etter at et hjem i det arabiske nabolaget Ajami brannbombes og 2 arabiske barn – en 12 år gammel gutt og en 10 år gammel jente, skades. I Ramle ber jøder og arabere om fredelig sameksistens etter 1 uke med alvorlige  sammenstøt. Senere samme kveld steines en arabisk bil i den etnisk blandete byen. Det antas at høyre-ekstreme jøder står bak den volden. 

Tusenvis samles på den årlige Nakba-dagen 15. mai

Datoen innvies som minnedag i 1998 av Yasser Arafat, men helt fra 1949 markeres dagen som «katastrofen» dagen etter avslutning av «det britiske Palestina-mandatet», 14/5-48. Fra da av fordrives flertallet av palestinere fra sine hjem permanent. Protestene da og nå rettes mot statens ensidige erklæring om «jødenes hjemland» i 1948. Det skapes juridiske rammer for et stats-maskineri som fordriver 750 000 palestinere fra gård og grunn. Det skjer raskt etter våpen-hvilen i 1949 og rammer 60 % av alle arabere som bor i det britiske mandat-området etter 1. verdenskrig (Israel, Vestbredden, Jordan, og Gaza) og 80% av palestinerne i områder som anerkjennes av `verdenssamfunnet` (US-dominert) som staten Israel.

Mellom 1949 og 1966 lever araberne i Israel faktisk under et militærregime med sterke grenser for bevegelsesfrihet, ytringsfrihet og politiske organisering. Det blir faktisk avgjørende for jøders evne til å sikre seg juridisk eiendomsrett til landområder, både til palestinere som er fordrevet under 1947-49 og til dem som er igjen, som opplever en ytterliggående ødeleggelse av rundt 500 arabiske landsbyer. 

Mohammad Barakeh - Wikipedia
Muhammad Barakeh

I Sakhnin, Nord- Israel deltar for 73. gang, arabisk-israelere og jødisk-israelere på Nakba-dagen, som over hele landet. Ex-medlem av Knesset, Muhammad Barakeh (Hadash), leder styret for komiteen som skal følge opp arabiske borgeres sivile rettigheter i Israel og er med i Israels KP, sier til folket i Sakhnin: 

«Det arabiske samfunn står samlet i dag for å motsette seg arrestasjoner og Netanyahus vil gjeninnføre et militærregime. Det er allerde i gang i  byene Lod, Kafr Kanna og Jadeida-Makr». (Pogromer mot arabere fra høyre-ekstreme jøder).

Internering av 3 ledende arabiske politikere: Israelsk politi og «Shabak» (PST), fredag 14/5: Sheikh Kamal al-Khatib, nestleder i Nord-Israels islamske bevegelse arresteres i sitt hjem i Kafr Kanna, Galilea. Sønnen sier til den israelsk-arabiske kommunistavisa Al-Ittihad i Haifa: 

«Politi og Shabak-agenter bruker voldsomme metoder i razziaen mot familien. Det blir også sammenstøt mellom politi og folk i nabolag. 50 arabere skades». 

Samme dag blir også Zoher Karkabi, bystyrerepresentant for Hadash i Shefa-‘Amr, i Øst-Haifa arrestert. Nå går politiet til verks med ISA,  israelsk økokrim. Dagen før blir advokat og medlem av sentralkomiteen i Israels kommunistiske parti, Naked Naked, på samme måte tatt i varetekt.

Adalah, en frivillig organisasjon i kamp for juridiske rettighetene til israel-arabere, sier «bruk av Shabak under internering er forsøk på å gi sikkerhets-påskudd for å legitimere opphevelse av sivile rettigheter». Adalah understreker: «Praksisen er spesielt bekymringsfull på bakgrunn av statsminister Netanyahus uttalelser om mulighet for å utstede administrative arrestordrer, et grep som kan bety krigsrett i arabiske samfunn.»

Kommunistiske og arbeider-partier krever stans i fortsatte blodsutgytelser i Gaza

I en uttalelse fra over 50 kommunistpartier, inkludert det norske, israelske og palestinske KP kreves våpenhvile. Den fordømmer også på det sterkeste og utvetydig Israels aggresjon mot palestinere i Jerusalem og bombing av Gaza. Den uttrykker full og urokkelige solidaritet med det palestinske folks rettferdige kamp for å avslutte okkupasjonen og for etablering av en uavhengig stat, innen de anerkjente grensene slik de sto 4. juni 1967, med Øst-Jerusalem som hovedstad, og retur-rett for alle palestinske flyktninger i samsvar med de relevante FN-resolusjonene. 

Oversatt og bearbeidet og forkortet (uttalelse fra Israels Kommunistiske Parti) av Per Lothar Lindtner.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Utilsiktet og uønsket

Korona-tiltakene fører til smittespredning og økt dødelighet av tuberkulose.

Forrige innlegg

Tvang fly m/politiker å lande:

Vesten gikk foran med denne metoden. Da protesterte ingen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.