POSTED IN Israel, Virkelighetsforståelse

Israel har før staten ble dannet vært i strid med seg selv.

Har i alle år gått svanger med borgerkrig.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Document: Zions troende

Av Jan Hårstad

Redaktør Hans Rustad organiserte jo pilgrimsreiser til det hellige Israel i sin tid. 

Når da debatten om Israel-Hamas dominerte Document etter 7. oktober skulle en da teoretisk anta at det dukket opp masse artikler om konfliktens historiske bakgrunn og den slags. Men det var det ytterst lite av og det er fristende å trekke den konklusjon at documents folk er kvekk uvitende om zionismens historie. Det var også årsaken til at jeg gjentatte ganger tilbød mitt nærvær i debatt på deres radio.

Hva er det så Document nekter å vite? Det at den zionistiske bevegelsen på 1920-tallet delte seg i to fiendtlige retninger som bekjempet hverandre. Det var de zionistiske Revisjonistene under Jabotinsky og de mer sosialdemokratiske zionistene under Ben-Gurion.

Jabotinskyfolket som opprettet terrororganisasjonen IRGUN skrøt hemningsløst av at de var FASCISTER som hatet sosialister/kommunister.

Ben-Gurions folk kalte Jabotinsky for «HitlerJabotinsky». Det førte litt på villspor for det var Mussolini og italiensk fascisme som var modellen. Det var årsaken til at revisjonistene fikk satt opp en maritim treningsbase i Italia.

Nå ser vi det at mer moderate politikere i Israel innstendig appellerer til Netanyahu om at den Nasjonale Sikkerhetsminister Ben-Gvir må avsettes umiddelbart ellers går Israel mot katastrofe. Hevder LAPID blant mange.


Itamar Ben-Gvir

Det er slett ikke enkelt for hele gjengen av settlere og jødiske fundamentalister støtter opp om han og Smotrich. Og spenningen avtar ikke.

Av den grunn skal vi minne om hva som skjedde sommeren 1948 i Israel. Det var IRGUN som hadde kontrollen på båten ALTALENA som kom med 850 immigranter og våpen. Begin som var sjef for terrororganisasjonen ville at våpnene skulle tilfalle deres apparat i IDF og Irgun og Ben-Gurion fryktet at Begin/irgun ville frambringe et statskupp.

Det utviklet seg til borgerkrigtilstander mellom de to erkerivalene som medførte tre døde IDF-soldater og 16 Irguns.

Hvorfor jeg drar denne historien i dag er dette: vi kan ikke se bort fra at den voldsomme motsetningen som hersket inni Israel i året før 7 oktober 2023 blusser opp igjen og får voldelige former. Og Hans Rustad inntok posisjon for jødiske ekstremister naturligvis og omtalte de sekulære israelere som «venstremobb.»

I 1948 fant også den berømte Irgun-massakren på palestinske Deir Yassin sted. Representant for terrororganisasjonen LEHI, Israel Eldad, hevdet at tankegangen bak massakren kunne spores tilbake til avisa DI TAT i Warsawa.

«I lederartiklene i Di Tat, ble grunnen lagt for den framtidige erobringen av Deir Yassin. LOVEN OM HEVN -like god i dag som den var for Joshua og Kong David som lærdommer.»

Det som har skjedd på Gaza og Vestbredden er intet annet enn repriser på Deir Yassin massakren i gigantskala. Det er Irguns ånd som overtok dagens Israel og den kjemper også for full seier over det noenlunde sekulære Israel. De er zionister de og.

Det er vanskelig å se at denne latente zionistiske borgerkrigen vil være ublodig i årene framover.

Daniel Kupfert Heller: Jabotinskys Children,2017.

Forsidebilde: Juanma Clemente-Alloza

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Takk, Hårstad! Veldig informativt. Historien kommer fram nå.
  Israelske sivilister blokkerer UNRWA-transporter så palestinerne sulter ihjel fortere. nrk.no
  «Israelarar blokkerer naudhjelp til Gaza.»

  Svar
 • Takk, historien bakenfor blir viktigere og viktigere på alle områder.
  Nytale:
  når Israels hær tar livet av mange palestinere heter det «selvforsvar»
  når Hamas tar livet av mange Israelere heter det «terrorangrep»
  når Israel kidnapper over tusen palestinere på Vestbredden heter det «arrestere»
  når Hamas kidnapper over hundrede israelere til Gaza, heter det «kidnappe»
  når noen kritiserer staten Israel heter det «antisemittisme»
  osv. osv. (fyll på …)

  Svar
  • Litt mer antisemitisme, Jonas:

   ‘ Hvert år arresterer og fengsler det israelske militæret hundrevis av palestinske barn. Mindreårige helt ned i 12-års alderen, ofte bare anklaget for å ha kastet stein. Brutale overvåkingsbilder viser hvordan forsvaret og rettsapparatet tyr til både vold og trusler for å slå ned motstand i okkuperte områder.’
   aftenposten.no/video/i/l3kRxM/dokumentar-to-barn-pr-dag

   Svar
  • «…historien bakenfor blir viktigere og viktigere på alle områder»

   Og når vi vet at gærningene i USA/Israel mener det har en bibelsk rett til hele midtøsten som sitt Stor-Israel; – Egypt, Syria, Irak, deler av SaudiArabia…..

   https://www.nrk.no/norge/mener-ingen-har-mer-rett-pa-gaza-enn-israel—har-fatt-flere-medlemmer-1.16714832

   Da kan man ane hvem som egentlig har stått & står bak uro/kaos/kriger i disse områdene i tiår etter tiår. En gammel taktikk de bruker ; – kaos-doktrine.

   Svar
 • Man kan si hva man vil om jøder ( Nåja, det er jo forbudt,men..)

  Men..de husker ihvertfall godt:

  ‘Derfor har jøder religiøs rett på disse områdene, ifølge Weiss og hennes meningsfeller.
  – Jeg glemmer aldri at vi ble fordrevet fra vårt hjemland for 2000 år siden. Vi ble drevet på flukt, sier bosetterlederen.’
  nrk.no/urix/bosetterlederen-daniella-weiss-sier-hun-ikke-foler-noe-nar-hun-ser-bilder-fra-gaza-1.16709117

  Svar
 • Northern Light.
  7 februar 2024 15:33

  I NRK Morgennytt for et par dager siden intervjuet programlederen en person fra en hjepeorganisasjon, som fortalte om situasjonen på den (i vestlige meider uteglemte) okkuperte Vestbredden. Han fortalte en rystende historie som et eksempel. En 14 år gammel gutt gikk ut gaten for å sjekke at de israelske styrkene hadde forlatt deres kvarter, alt filmet med mobilen av søsteren i leiligheten. De skjøt ham med tre skudd, og han falt om på gaten. Når den ubevæpnede faren gikk ut for å hente han, med hendene i været, skjøt de han også, så han ble liggende på gaten med sin sønn.

  «Men volden går vel begge veier?», presterte programlederen i NRK Morgennytt å spørre. Overumplet av spørsmålet stotret personen fra hjelpeorganisasjonen frem et ja, det gjorde da det. NRK er Israel-apologet nummer en i Norge, og vil prøve å fremstille det som en kamp mellom likeverdige parter ved enhver anledning for NRKs seere og lyttere.

  NRK er stateid, og har høy troverdighet i befolkningen, spesielt blant eldre som har sett NRK og Dagrevyen, og hørt på NRK radio nyhetene siden begynnelsen av 60-tallet. Men det selvutvalgte folket har tatt over NRK for flere tiår siden. I politisk posisjon utnevner de tv-sjefene, som i sin tur ansetter redaktører og ledende jounalister i alle redaksjoner, programverter og nyhetsankere. Regn ikke med en nøytral nyhetsformidling når det gjelder Israel. De driver ikke jounalistikk om internasjonal og nasjonal politikk og økonomi, hvor også det selvutvalgte finansfolket er sentralt, de er mer propagandister enn journalister for deres agenda og narrativ.

  Svar
  • Riktig N.L:

   » Regn ikke med en nøytral nyhetsformidling når det gjelder Israel. »

   Men ‘smartingene’ ( Styrt fra Holocaustsenteret i Oslo ?) kommer med ‘kritisk/nøytral’ informasjon innimellom . – Så folk skal tro at media ( Nrk.spesielt ) er ‘objektive nyhetsformidlere.’
   Slik er vi blitt lurt i årevis.
   – Men selvfølgelig ikke bare når det gjelder jøder/Israel.
   Men Ukrainakrigen, Libyakrigen, Afghanistankrigen. Krigen i Jemen. …..

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  7 februar 2024 17:52

  Det er merkverdig korm mange gonger NRK og norske aviser syner A. Blinken på opp og ned flytrapper, i skytteltrafikk for å ordna med våpenkvile og humanitær hjelp.

  Kva med bilete frå USA sine våpenfabrikkar og sakleg opplysning om kor mykje våpen og pengar USA kvar dag sender til Israel for å halda krigen i gang?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

MDG og Nobel:

Galskapen fortsetter!

Previous Post

En deltaker i vaksineprogrammet:

Vi skulle fremsnakke vaksinen og ikke snakke om bivirkninger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.