POSTED IN Israel

Israel:

Apartheidstaten er proppfull av konflikter.

0
Print Friendly, PDF & Email

Mer enn 200 skadet. Pågående kameramann ble angrepet da palestinere og israelsk politi barket sammen nær Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Massive sammenstøt brøt ut mellom israelsk politi og palestinske moske-besøkende som ville til Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem sist fredag. Årsaken er at de truende utkastelsene av noen palestinske familier kokte over ved slutten av Ramadan.

Minst 205 palestinere ble skadet i sammenstøtene med politiet rundt i Jerusalem på fredag, også nær Al-Aqsa-moskeen, forteller det palestinske Røde Halvmåne.

Dusinvis av mennesker ble sendt til sykehus. Mest skader har de fått i ansiktet og i øynene etter å ha blitt truffet av gummikuler og granatsplinter fra sjokk-granater.

Tidligere rapporterte israelske medier at minst 12 politioffiserer var blitt skadet. Voldsomme krangler oppsto etter at det israelske politiet uplasserte store styrker ved Al-Aqsa-moskeen, der titusener av muslimer hadde samlet seg til fredagsbønn i den hellige måneden Ramadan.

De fremmøtte muslimene begynte å kaste stoler, steiner og sko mot politiet, som svarte med å bruke gummikuler, tåregass og sjokk-granater.

Filmopptak publisert i sosiale medier viser hvordan mengden kastet det som så ut som deler av møbler og steiner mot opprørs-politiet i røyken som ser ut til å være tåregass.

På et tidspunkt ser det ut som om protestantene ruser mot politiet, og til og med hoppet opp på politimennene.

En stor gruppe moske-gjengere fant plutselig seg selv fanget inne i moskeen som et resultat av sammenstøtene.

Det israelske politiet prøvde å få media vekk fra tempelhøyden. En politimann truet med å slå i stykker kameraet til en fotograf og avbrøt direktesending fra scenen.  Men han var tilbake på sending flere minutter senere.

Kameramannen filmet opprøret utenfor Al-Aqsa-moskeen, som nå går inn i sin tredje kveld med vold.

Den Røde Halvmåne har rapportert at mer enn 200 personer ble skadet på fredag i sammenstøtene mellom palestinerne og det israelske politiet.

Videoen viser tydelig en politimann som truer med å ødelegge kameraet før han hoppet opp på kameramannen og angrep han.

Som nevnt ble live-sendingen midlertidig avbrutt, men var snart etter tilbake.

Israelske myndigheter stengte også Damaskus-posten og sperret av Gamlebyen i Jerusalem for å få situasjonen under kontroll.

«Det israelske politiet vil ikke gi etter for noen slags provokasjoner. De vil fortsatt tillate alle, uansett hvem de er, å demonstrere ditt når de bare følger lovene.

Slik det er nå vil vi kompromissløst gripe inn når lovene blir brutt», sa en av lovens håndhevere i en uttalelse på fredag.

«Vi vil ikke tillate forstyrrelse av lov og orden, noen form for voldeligheter eller forsøk på å skade politiet ved å gripe til fordelen med religionsfrihet», heter det i en annen uttalelse, etter at politiet hadde gjenvunnet kontrollen på Tempelhøyden.

Tempelhøyden dekker ruinene av det gamle jødiske tempelet som ble ødelagt av romerne i år 70, og er betraktet som jødedommens helligste sted.

Men høyden er også hellig for muslimene, der har de tre moskeer og fire minareter.

Den nåværende uroen ble utløst av en krangel i en lang lovstrid mellom flere palestinske familier og israelske nybyggere som prøve å flytte dem vekk fra Sheikh Jarrah-nabolaget.

Palestinerne protesterer, og det har vært sammenstøt med det israelske politiet i løpet av Ramadan.

Det er ventet at en israelsk høyesterett vil vurdere de palestinske utkastelsene.

Frankrike, Tyskland og Storbritannia har henvendt seg til Tel Aviv for å få slutt på utvidelse av nybyggernes bosettinger på den okkuperte Vestbredden.

FN har også advart Israel om at de tvungne utkastelsene i Øst-Jerusalem kanskje kan «betraktes som krigsforbrytelser».

I mellomtiden fører uroen til en stadig større konflikt mellom Israel og palestinerne.

Lederen for for Hamas, en islamistisk militant gruppe, Ismail Haniyeh, har sendt et direkte budskap til den tidligere israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, der han advarer han mot «å leke med ilden».

«Vi vil forsvare Jerusalem, uansett hvilke ofre det vil koste oss», er Haniyeh rapportert å ha sagt, ifølge israelske medier.

De har også rapportert om flere palestinere som viftet med Hamas sitt flagg nær Al-Aqsa på fredag.

Lederen for en annen militant gruppe – Islamic Jihad – sa også på fredag at «det er umulig å tolerere det som skjer i Jerusalem. Fienden må forvente vår respons når som heilt».

President Mahmoud Abbas hos de palestinske myndighetene har bedt FNs sikkerhetsråd ta opp sammenstøtene i Øst-Jerusalem ifølge det palestinske nyhetsbyrået WAFA.

I mellomtiden har Qatar fordømt utplasseringen av israelske sikkerhetsstyrker på Tempelhøyden, noe de kaller en «provokasjon» mot millioner av muslimer rundt om i verden.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Josh Appel

https://www.rt.com/news/523222-jerusalem-israeli-palestinian-clashes-injured/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Bestemmes vaksinevalget i EU av andre enn helse-hensyn?

Kanskje av helsekommisærens lommebok?

Forrige innlegg

Dagens Ukraina:

Nesten ingen norske medier skriver om hyldingen av krigsforbrytere i det landet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.