POSTED IN Israel, Syria

Israel angriper Syria direkte.

De sier Syria krenket Israels suverenitet over Golanhøydene.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Den israelske statens sin evne til å heve seg over realiteter kjenner ingen grenser, både i overført men i dette tilfellet også i konkret betydning. Landet okkuperer fortsatt Golan-høydene som de tok under 6-dagerskrigen i 1967. Men når de begrunner et angrep på en syrisk observasjonspost med at de har plassert det på israelsk territorium, da forlater det all internasjonal rett og bruker sine egne definisjoner av eget territorium til krigshandlinger mot et naboland.

På denne måte viser den sin forakt overfor folkeretten og iverksetter prinsippet om at den som har makt har rett. For små land er dette en livsfarlig politikk, f.eks. for et land som Norge. Men vi protesterer ikke fordi vi tror at vi vil bli forsvart av USA, et land som er politisk i oppløsning.

green field under white and gray sky
Golanhøydene er et høydedrag på opp til om lag 1 000 moh., 1 150 km² stort, og ligger der landene Jordan, Syria, Libanon og Israel møtes. Området har vært okkupert av Israel siden 1967, og annektert av samme land siden 1981, noe som ikke er anerkjent av det internasjonale samfunnet. Syria anser området som syrisk. Wikipedia

Evnen til prinsipiell og langsiktig tenkning er ikke spesielt fremtredende blant norske politikere. For israelske politikere er det enda verre. De tror de kan overleve ved å provosere gjennom maktbruk som en liten øy i en arabisk og muslimsk omgivende og etterhvert fiendtlig verden. Langsiktig svekker de seg selv (f.eks. moralsk) og sin egen sak gjennom slike provokative handlinger.

Knut Lindtner (red. Derimot)

Israel angriper og ødelegger syrisk militærpost i Golanhøydene

Israel beskylder Syria for å ha krenket deres suverenitet. 

Den israelske armeen har angrepet og ødelagt en syrisk observasjonspost i Golanhøydene. Israel hevder at Syria hadde krenket deres suverenitet og har beskyldt landet for å ha plassert posten vest for linjen som deler Golanhøydene opp i syrisk territorium og den delen som tidligere har blitt okkupert og annektert av Israel.

yellow petaled flower field at daytime
Fra Golan-høydene.

Det er nesten ingen land i verden som offisielt har godtatt Israels anneksjon av Golanhøydene, bortsett fra USA. I 2019 uttrykte president Trump nasjonens anerkjennelse av tilegnelsen.

Til tross for nesten ukentlige angrep på Syria, er det som skjedde nå en sjeldenhet for Israel. Fra den offisielle siden ble det ikke bare bekreftet at Israel har ledet et angrep, men også at dette angrepet var rettet mot Syria, istedenfor å late som om det egentlige målet hadde vært Iran eller et annet land.

Denne gangen angrep Israel utelukkende Syria. Selv om de oppga krenkelse av suverenitet som grunnen, er det så å si ingen i hele verden som anerkjenner Israels territoriale krav i dette tilfelle.

Oversatt av Maria Neumann

Forsidebilde: Taylor Brandon

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oljen:

Energikilden som er avgjørende for et moderne samfunn.

Forrige innlegg

Videosamtale:

Skal norske borgere ha færre rettigheter enn russiske opposisjonelle?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.