POSTED IN Midt-Østen, USA

Iran demonstrerer for hele verden USAs svakhet:

De er ute av stand til å forsvare seg.

14 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne meldingen fra Karen Leukefeldt i Damaskus forteller egentlig langt mer enn den tilsynelatende får inntrykk av. Den forteller at Iran er i stand til å ødelegge USAs baser i Irak med avanserte missiler skutt fra Iran. Men da kan de naturligvis også treffe andre USA-baser i regionen, f.eks. i Qatar eller Saudi-Arabia. Den forteller også hvor utsatt Israel også er blitt for Hezbollah i Libanon har naturligvis avanserte iranske raketter.

Og houthiene i Jemen har i fjor høst vist hva de er i stand til og på den måten tvunget Saudi-Arabia til forhandlingsbordet.

Iran har nettopp vist med sitt varslete missil-angrep at de er i stand til å ødelegge USAs baser i regionen og at USA ikke har forsvarsmidler.

Og hvis vi strekker tanke-eksperimentet litt lenger vil vi forstå at også krigsskip fra USA og andre Nato-land i Persiagulfen er utsatte mål. Det betyr i praksis at Iran kan stenge 40% av verden olje-tilførsel og utløse en øyeblikkelig global økonomisk krise og USA eller andre Nato-land er ute av stand å forhindre det.

Iran har på en effektiv måte demonstrert hvordan styrkeforholdet er dramatisk endret i denne regionen, men egentlig i hele verden. For Kina og ikke minst Russland disponerer minst like effektiv våpen som det Iran gjør.

Det Iran har gjort er å vise verden at konvensjonelt er USA nå en papirtiger. Det er atomvåpnene som gjør situasjonen farlig. USA vil aldri kunne vinne en konvensjonelle krig mot Iran.

Den norske regjeringen må få ut alle norske tropper så fort som mulig. De er nå levende målskiver for iranske missiler.

Sic transit gloria mundi (latin) (slik forgår verdens storhet.) Eller på vanlig norsk: Iran har vist hele verden USAs hjelpeløshet.

Knut Lindtner

USA, Iran og Irak: 

Når raketter er svar. Iran angriper US-militærbaser. Et ukrainsk passasjerfly styrter ved Teheran.  

Natt til 8/1 lanserer «Revolusjonsgardene» i Iran rakettangrep mot to store US-amerikanske militær-baser i Irak som svar på USAs likvidering av generalløytnant Kassem Soleimani. I følge Irans generalstab, IRGC) utføres angrepene kl 01.20 lokal tid, 8/1. På samme tidspunkt blir general Soleimani og Madhi Al-Muhandi, vise-sjef i Al-Hashd Al-Shaabi, det irakiske folkets mobiliseringsenheter, og 8 andre drept av US-amerikanske droner i Bagdad, forrige fredag, 3/1-2020. Like etter det iranske angrepet begraves Soleimani i Kerman.

Alle disse tre personene virker mer og mer som oppblåste figurer i et muppetshow.

 

Angrepene rettes mot to militærbaser som brukes av USAs væpnete styrker, NATO-allierte (som Norge) og Iraks armé. Flyvåpen-basen Ain-Al-Assad i Iraks vestlige Anbar-provins regnes som største US-base i landet. Den er flere ganger besøkt av president Donald Trump, vise president Michael Pence, utenriksminister Michael Pompeo og høyeste militær-ledelse. Den andre militær-basen ligger nær Erbil, i autonome kurdiske regioner i nord-Irak. Irakiske kilder rapporterer at 22 missiler treffer mål. 8/1 sier president Trump at ingen US-amerikaner er drept som følge av angrepene.

Teheran advarer US-militæret mot å gjenoppta militære angrep. Det vil bare utløse tøffere reaksjoner fra iransk side: «Natt til onsdag gjennomfører vi bare ett slag», sier den iranske «revolusjons-lederen» Ayatollah Ali Khamenei. «Ødeleggende amerikansk militær tilstede-værelse i regionen må avsluttes». Irans president Hassan Rohani: «Virkelig gjengjeldelse av drapet på Soleimani er tilbaketrekking av US-tropper fra regionen».

Iran har nettopp avholdt en militær- og marineøvelse med Kina og Russland. Det er også et signal om endret styrkeforhold og nye tider.

 Kinas UD ber både USA og Iran om å roe ned. «De må løse sine konflikter gjennom dialog».   Utenriksminister i Forente arabiske emirater, Anwar Gargash, sier likeledes: «Vi må dempe spenningen. De-eskalerende tiltak er klokt og nødvendig». Emiratenes energiminister, Suhail Al-Masrui, ønsker ikke krig: «Det trappes opp mellom vår allierte USA og vår nabo Iran. Det siste vi vil ha er ytterligere spenning i regionen».

Syrias utenriksminister: «Iran har rett til å reagere på US-aggresjonen. US-administrasjonen er ansvarlig for det som skjer, for det følger av USAs hensynsløse og arrogante holdning».   

Samtidig har et ukrainsk passasjerfly krasjet i Iran. Alle 176 ombord omkommer. De fleste av ofrene er fra Iran og Canada, ifølge Kiev, 8/1. Ukrainas ambassade i Teheran skriver i første omgang at «ulykken skyldes tekniske feil og ikke en terrorhandling». 

Oversatt av Per Lothar Lindtner, 9/1-2020. Kilde: JW/Karin Leukefeld, Damaskus, nrk. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

14 kommentarer. Leave new

 • Å si at USA er uta av stand til å forsvare seg blir vel litt vel euforisk? Man kan gjerne mislike landet og dets politikk, men denne overskriften blir ønsketenkning for de med slike ønsker.

  USA opererer i Midt-Østen. Og hele artikkelen handler jo om nettopp det. Som andre artikler på disse sidene poengterer er dette fullstendig meningsløst hvis man ikke ser det opplagte i at den jødiske lobbyen holder et jerngrep på mye av politikken i Washington.

  Det denne episoden viser er at USA ikke er i stand til å forsvare seg effektivt lenger i de basene de har 10.000 km utenfor sine egne landegrenser. Landet har enorme problemer, og de fleste kommer innenfra, men de er ikke redusert til en ydmyk pusekatt riktig ennå.

  Svar
 • Wasan Totland
  10 januar 2020 17:28

  faktum er at USAs baser er som sitting ducks. Hjelper nye sanksjoner mot resten av verden, mon tro?

  Svar
 • Paul Craig Roberts har en interessant artikkel, «Putins hour is at hand». Roberts mener at Russland burde inngå en allianse med Iran og Kina, og at dette vil forhindre krig.
  Roberts har nok rett i at en krig med Russland, Iran og Kina vil være ødeleggende for USA. Men Netanyahu og Israel-lobbyen i USA er gale nok til å starte krigen uansett om både USA og Israel går under.

  https://www.paulcraigroberts.org/2020/01/04/putins-hour-is-at-hand/

  Svar
 • Israelsk ekspert om en ev. kirg mot Iran
  https://www.youtube.com/watch?v=7XVnuoKCfP8

  Svar
 • Det virket ikke som om USA gjorde forsøk på å skyte ned de innkommende irakiske missilene med sitt anti-missil forsvar og personellet i basene var allerede i tilfluktsrommene. I så fall er det sannsynlig at den iranske reaksjonen var koordinert med amerikanerne da de ellers ikke kunne vite hvor mange missiler som ville komme og hvilken ødeleggelse de ville skape. Hvorfor avskar de ikke missilene?

  Svar
  • Bjørnar Bolsøy
   11 januar 2020 0:31

   Så vidt det er kjent har amerikanerne utplassert to typer luftvernsystemer i regionen, Patriot og nærforsvarssystemet Avenger, i tillegg til det langtrekkende THAAD-systemet i Saudi Arabia. Men ingen av disse skal ha vært i tilknytning til de to basene Iran angrep, som primært er utrustet for å bekjempe IS. Den 3 januar ble det også rapportert at et Patriot-batteri ble utplassert i Jordan, for å styrke beredskapen der. Men det er nærliggende å tenke at amerikanerne også vil styrke forsvaret rundt sine baser øst i Irak etter Irans angrep.

   Uansett tyder satellittbilder på at de Iranske missilene har truffet med stor presisjon, noe som sier sitt om Irans kapabiliteter.

   Svar
   • Wasan Totland
    11 januar 2020 15:55

    Det forundrer meg at det i 2020 fremdeles er noen som har tro på at USA bekjemper eller har bekjempet IS. Det må være bare du, NTB og Wereskiold i Resett igjen her i landet?

   • Bjørnar Bolsøy
    11 januar 2020 18:09

    At du er forundret forundrer meg ikke.

   • Vel, Bjørnar, i denne verden vi tror vi lever i er absolutt alt mulig, men det virker litt korttenkt av USA å ikke regne med angrep på hvilken som helst base, og man skulle tro at med US kapasitet så skulle SAM systemet vært overlappende mot Iran. I denne saken virker til og med det umulige mulig, som at det høye presisjonsnivået egentlig viser forhåndsplasserte sprengladninger og ikke missiler. Noe lignende rart skjedde nemlig i de påståtte droneangrepene på saudiernes oljeinstallasjoner 2019. Rapporten fra FN er ute av stand til å finne noe som peker på Iran eller Houtiene. De ferske bildene av ødeleggelsene tydet heller på noe forhåndsplassert, men der har jeg ikke lenger noen direkte linker så du får eventuelt lete opp.
    https://www.reuters.com/article/us-saudi-aramco-attacks-un-idUSKBN1YE2UD

 • Bjørnar Bolsøy
  11 januar 2020 0:48

  Om det er hold i rapportene om at Iran, trolig ved en feil, skjøt ned det Ukrainske passasjerflyet, vil det i så fall være tredje gang på kort tid at et større fly blir offer for menneskelig svikt: Malaysia Airlines Flight 17 i Ukraina i 2014, et russisk maritimt overvåkingsfly skutt ned av Syrisk luftvern i 2018 og nå, kanskje, passasjerflyet i Iran. Det er en tragisk påminnelse om hvor katastrofale slike tilspissede situasjoner kan resultere i. I tillegg er det amerikanernes nedskyting av Iran Air Flight 655 i 1988 og russernes nedskyting av Korean Air Lines Flight 007 i 1982.

  Svar
  • Bjørnar Bolsøy
   11 januar 2020 2:55

   Kan legge til at det historisk har vært et 30-talls nedskytinger av sivile fly helt tilbake til 1938. Bla. i 2001 da ukrainsk luftvern skjøt ned et serbisk passasjerfly over Svartehavet under en øvelse med Russland og i 1973 skjøt israelske jagerfly ned et libysk passasjerfly over Sinai.

   Svar
  • Og det første spørsmålet man skal stille seg i slike tilfeller er alltid: Qui bono?
   Hvem vinner på dette?
   Hvem vinner på at dette flyet i Iran ble skutt ned og de konsekvensene det vil medføre med mulig eskalering av konflikten? DER skal man lete.
   Hvem som helst kan i dag opptre bedekt som en hvilken som helst militær enhet med et våpen som er så avansert at slike fly kan skytes ned. Du trenger bare litt penger.
   Pressen har for lengst fått beskjed om å avstå fra slike analyser. Så de holder kjeft, akkurat som de blir bedt om.

   Svar
   • Bjørnar Bolsøy
    11 januar 2020 18:11

    «Hvem som helst kan i dag opptre bedekt som en hvilken som helst militær enhet med et våpen som er så avansert at slike fly kan skytes ned. Du trenger bare litt penger.»

    Hva mener du?

   • sunhunter61
    12 januar 2020 9:37

    Jeg mener at stadig mer avanserte våpen er tilgjengelige for betalte militære enheter som opererer for penger. Det er nok av analyser som peker på bruk av Mujahedin/AlQuida (eller hva de nå kaller seg i disse dager) for å lage bråk og uro. Så har mer opplagte enheter som Blackwater. Og i kulissene opererer Mossad og CIA hele tiden.
    Jeg ønsker å holde mine kommentarer så korte som mulig, derav går det på bekostning av eksakthet. Det jeg mener er at mange aktører i dag har tilgang til å gi penger og våpen til grupper som kan gi seg ut for å være hva som helst, og som kan bruke disse våpnene til for eksempel å skyte ned sivile fly.
    Det er for tidlig å konkludere med hvem det var som opererte i kulissene og fikk denne nedskytingen til å skje. Mulig det aldri kommer ut.
    I mellomtiden er det alltid nødvendig å spørre: Qui bono?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kamp om kontrakter: Våpenmarkedet.

USA truer India hvis de kjøper russisk utstyr.

Forrige innlegg

Rødt sin viktigste sak?

Kampen for økt innvandring?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.