POSTED IN Iran, USA

Iran beklager nedskytingen.

Det gjorde ikke USA da de skjøt ned et iransk passasjerfly.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det er nå klart at det var Irans luftvern som skjøt ned det ukrainske flyet. Dette skjedde i en meget spent situasjon for landet, resultat av en militær spenning som USA hadde bygget opp til gjennom lengre tid og som kulminerte med drapet (politisk snikmord) på en av landets fremste ledere.

Iran politiske ledelse gjorde den feilen at de prøvde å skjule eget ansvar for hendelsen, noe de vil måtte betale politisk dyrt for. Full åpenhet til egen befolkning er en forutsetning for befolkningens tillit og oppslutning, særlig i krisetider.

Personlig har jeg lite til overs for Irans prestestyre – svært lite. Men i vurderingen av politiske konflikter og prosesser må noen prinsipper være klare. 

Ingen andre enn iranerne har noe med hvem som skal styre i landet. Det samme gjelder i Norge.

Militære trusler mot andre land for å tvinge dem er helt uholdbart. 

Angrep på andre land for å oppnå egne fordeler er avskyelig.

I 1953 gjennomførte CIA sammen med britisk etterretningstjeneste et kupp i Iran som fjernet den folkevalgte statsminister Mohammed Mossadegh og erstattet han med sjahen, Muhammed Reza Sjah Pahlavi. 

Det er dette Iran har vært utsatt for fra USA i lengre tid nå. Og prestestyret i Iran har USA et stort ansvar for gjennom sin støttet til kuppet som førte sjahen til makten i 1953 og veltet Irans demokratisk valgte ledelse. Reaksjonen på det brutale Sjah-styret som USA støttet i alle år ble det brutale prestestyret som Iran har nå.

Når det er sagt er Irans reaksjon som nettstedet «Moon og Alabama» gjengir nedenfor av stor interesse. Sammenligner en den med USAs reaksjon da de ved en feiltagelse skjøt ned et iransk passasjerfly med 290 passasjerer i 1988 kommer det frem interessante reaksjons-forskjeller.

Enhver kan lese og vurdere de ulike holdningene som trer frem.

Knut Lindtner

Irans væpnede styrker sier at de uforvarende skjøt ned det ukrainske flyet – oppdatert.

Fra Moon of Alabama

Generalstaben i Irans væpnede styrker har nettopp innrømmet (på farsi) at deres luftforsvar uforvarende skjøt ned det ukrainske flyet PS 752 kort tid etter at det tok av fra Teheran den 8. januar:

2. I de tidlige timene etter rakettangrepet mot USAs Ain al-Assad-base i Irak økte USA sine militære flyginger rundt omkring i landet. De iranske forsvarsenhetene mottok nyheter om at disse flygende målene beveget seg mot Irans strategiske sentre, og flere mulige mål ble observert på noen iranske radarer. Dette førte til ekstra årvåkenhet hos de iranske luftforsvars-enhetene.

3. Det var under disse følsomme og kritiske forholdene at det ukrainske flyselskapets flight PS752 tok av fra Imam Khomeini Airport. Da det snudde kom det nært et sensitivt militært område tilhørende IRGC. Det hadde samme høyde, og så ut som et fiendtlig mål. 

Under disse forholdene, og på grunn av menneskelig svikt og uforvarende hendelser, ble flyet truffet. Dette førte til at flere av våre landsmenn ble martyrer, og med dødelig utgang for flere utlendinger.

4.  Generalstaben til de væpnede styrkene kondolerer overfor ofrene, og uttrykker sympati med de berørte familiene til iranske og utenlandske ofre. De ber om unnskyldning for den menneskelige feil som førte til dette.

De forsikrer også at de vil gjennomgå nøye hvilke prosedyrer de væpnede styrkene har fulgt som førte til denne forferdelige feiltakelsen.

De vil øyeblikkelig overlevere de skyldige til Irans Judicial Organization of the Armed Forces for å bli tiltalt.

Pentagon har påstått at Iran skjøt ned flyet, men bevisene de presenterte var uklare og ikke tilstrekkelige, siden USA har en tendens til å spre desinformasjon om Iran.

Det er derfor velkomment at iranske luftstyrker klargjør sitt forhold til denne hendelsen. Det er ikke alltid det kommer fram i slike saker.

Etter at USS Vincennes i 1988 hadde skutt ned Iran Air Flight 655 og drept 290 personer, inkludert mange barn, nektet USAs regjering for noen slags skyld, George H.W. Bush, visepresident i USA på den tiden, kommenterte det slik: «Jeg vil aldri be om unnskyldning fra De Forente Stater – Jeg bryr meg ikke om fakta ….jeg er ikke typen som ber om unnskyldning».

Til tross for denne «feiltakelsen» ble mannskapet tildelt medaljer. Og kapteinen ble til og med belønnet med en Legion of Merit «for eksepsjonell prisverdighet og fremragende tjeneste som kommanderende offiser».

Vi kan ganske sikkert stole på ut fra uttalelsene fra Irans president at de offiserene som er ansvarlige nå ikke vil bli behandlet slik.

Hassan Rouhani har uttalt den 11. januar at man dessverre ved menneskelig feil har vært årsak til det forferdelige krasjet til de ukrainske flyet og døden til 176 uskyldige mennesker.

«Etterretningen fortsetter med å identifisere og rettsforfølge denne store tragedien og utilgivelige feiltakelsen.

Irans Islamske Republikk beklager dypt denne katastrofale feiltakelsen. Mine tanker og bønner går til alle de sørgende familiene. Jeg kommer med min oppriktigste kondolanse.

La oss ikke glemme at den egentlige årsaken til denne ulykken var den drapskampanje som USA gjennomførte mot militære kommandanter i et land som i ikke er i krig med».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.moonofalabama.org/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  13 januar 2020 14:24

  USA skal aldri si unnskyld for noe, sa George Bush den eldre i klartekst etter at USA hadde skutt ned et iransk fly i 1988.

  I går kunne vi lese at USA krever at Iran beklager for at den britiske ambassadøren ble arrestert i forbindelse med en demonstrasjon fordi det strider mot Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser.

  Men USA vil IKKE beklage at de henrettet en Iransk diplomat i Bagdad, noe som satte verden på kanten av storkrig. Idiotien kjenner ingen grenser.
  IL stupido gigante.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klassekampen:

På imperialismens side?

Forrige innlegg

Libya:

Vil general Haftar overta makten i landet?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.