POSTED IN Irak, Iran, USA

Irak:

USA og Iran innsetter en av Suleimanis mordere som statsminister.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det er på bakrommene store deler av politikken avgjøres, ikke minst i Midt-Østen hvor det fortsatt hersker kaotiske tilstander. Det er ikke bare konflikter mellom de ulike deltagende og berørte landene, men også innad i de enkelte statene.

Hverken Iran, Irak, Syria (eller USA) er ideal-stater selv om USA utøver stort politisk press på landene for at de skal underkaste seg. Lederne deres er heller ikke alltid mye å skryte av. De tilhører eliten og vet å berike seg sjøl på bekostning av den befolkningen de er satt å administrere.

Dette er verdens mest olje-og gass rike område. De har store statsdannelser som Iran, Tyrkia, Saudi-Arabia, Egypt, Irak og Syria.

Men ifølge det Thierry Meyssan hevder følger USA en strategi for å oppstykke de store statene fordi de da lettere vil kunne få tilgang til deres ressurser. Svake stater gir bedre kontroll. Den forestillingen tror jeg har mye for seg. Kampen dreier seg ifølge denne typen tenking ikke om demokrati og frihet. Glem slike pynteord. De tjener bare til tåkelegging av det som skjer. Kampen dreier seg om ressurser, hvem skal eie og utnytte disse.

Nå en av Soleimanis mordere plasseres ved makten i Irak skjer ikke det av hensyn til Iraks eller Irans befolkning – eller USAs for den saks skyld. Det skjer gjennom en felles forståelse av hva bestemte økonomiske og politiske krefter i alle disse landene ser seg tjent med akkurat nå.

En kan bli kynisk av mindre.

Knut Lindtner

Washington og Teheran plasserer en av Soleimanis mordere ved makten i Irak.

Fra Voltaire Network

Washington og Teheran ser ut til å ha blitt enige om å utnevne en av general Qassem Soleimanis mordere, Mustafa al-Kadhimi, til stillingen som statsminister i Irak.

Til tross for at han har dobbelt statsborgerskap, britisk og irakisk, så er mr. al-Kadhimi rapportert å stå nært CIA. Han var med i den irakiske eksilregjeringen som ble dannet i Washington rundt Ahmad Chalabi, den som skulle styrte Saddam Hussein.

Han står også nært Saudi-Arabia, hvis kronprins MSB var det første utlendingen til å gratulere han med utnevnelsen.

Han har arbeidet som journalist for Al-Monitor, og i ettertid har han vært direktør for irakisk etterretning. 

Han var det irakiske fjeset i dobbelt-operasjonen i januar 2020 som drepte Qasem Soleimani, generalmajor for den iranske revolusjonsgarden, og Abu Mahdi al-Mouhandis, nestsjef for Al-Hashd Al-Sha-abi (den proiranske irakiske militsen).

General Wasem Soleimani var enstemmig regnet som hovedarkitekten til det regionale Daesh (IS) sitt nederlag på bakken. Hans død ses på som en tragedie, ikke bare av det iranske folket, men av alle i Midt-Østen som har lidd under Daesh sitt regime.

Lederen for den iranske revolusjonsgarden, ayatollah Ali Khamenei, og generalsekretæren i Libanons Hizbollah Hassan Nasrallah sørger dypt over en bror.

Den drepte lederen av den iranske revolusjonsgarden, Soleimani.

Det er overraskende at den iranske regjeringen til Sheik Hassan Rohani også deltar i gråtekoret, for det er ingen hemmelighet at han foraktet Soleimani, og så på han som en alvorlig politisk rival. Det har til og med versert en mulig enighet på forhånd om presidents Rohanis deltakelse i drapet. 

Men det er nå som det er: utnevnelsen av Mustafa al-Kadhimi som irakisk statsminister bekrefter følgende:

 1. De Forente Stater og den iranske regjeringen har siden 2003, i full enighet og med felles styrker overvåket det irakiske politiske livet, til tross for uenigheter om andre ting.
 1. Drapet på general Soleimani har så langt ikke ført til noen gjengjeldelses-aksjon, noe som var ventet som et rettferdig svar på drapet. 

Dødsfallet til en framstående shia militærsjef, kaliff Abu Bakr al-Baghdadi,noen uker tidligere utført av en topp militærsjef fra sunniene, markerer Donald Trumps overtakelse av Midt-Østen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.voltairenet.org/article209904.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Vetle Tollaksen
  19 mai 2020 7:42

  Det var en gjengjeldelsesaksjon, hvor Iran bombet en amerikansk base. Iran mente de hadde tatt menneskeliv, og USA sa at det ikke skjedde.

  Mitt inntrykk er av at Soleimani ikke gjorde noe godt. Og at det tryggeste var å ta livet hans. Irans revolusjonsgarde er forstått som en terroristorganisasjon.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Går USA mot oppløsning?

Den andre amerikanske borgerkrigen (del 2)

Forrige innlegg

Religionen:

Opium for folket?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.