POSTED IN Krig-fred, Russland

Intens tautrekking om Ukraina og North Stream 2.

Uansett er Russland skurken.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Om skytingen starter er det sannsynlig Russland som ikke vil gå inn for Status Quo i Donbass.

Det vil bare bli beskyldninger og sanksjoner i alle fall -så hvorfor ikke gjøre noe som fortjener det.

Dessuten har Kina ført til endringer på sjakkbrettet helt siden 2014.

Av Anatoly Karlin.

Open Thread: London Impressions, by Anatoly Karlin - The Unz Review

Det er ikke mye å legge til nå, bortsett fra at vi nærmer oss øyeblikket der spenningen er størst.

(Jeg har notert meg at om det skjer noe, så vil det sannsynligvis skje en gang i perioden mellom sent april og juli).

Jeg jeg tror i hovedsak det som vil skje er at ukrainerne ønsket å gjennomføre en Operasjon Storm mot Donbass. I mer enn én måned har man kunnet observere militært utstyr flyttet inn i regionen.

Russland kan ikke tillate at dette lykkes. Det er derfor de har satt i gang sin egen mobilisering langs grensen til Ukraina.

Som jeg har påpekt allerede fra starten, så er Ukrainas fremste mål – om de taper – og det kommer de jo til å gjøre dersom Russland åpent intervenerer i Donbass – er å få stengt av Nord Stream 2, og redde budsjettet sitt på 3 milliarder dollar i året. (En betraktelig sum for et land med et militærbudsjett på 5 milliarder dollar og et BNP på 150 milliarder dollar),

Det kan også hende at de da får mer støtte fra NATO.

Denne løsningen er ikke det Russland vil foretrekke, på pokerspråket, at sannsynlige trusler vil føre til større konsekvenser både retorisk og med styrker på grensen mellom 30 000 og 100 000. (Utenriksdepartementes talskvinne Maria Zakharova kom med en spesiell hentydning om «ødeleggende konsekvenser for den ukrainske staten»).

Tense standoff around Kerch Strait between Russia & Ukraine: How it developed — RT World News
Kerch-stredet

For bare få dager siden stengte Russland Kerch-stredet for utenlandske krigsskip fra nå og fram til oktober.

Når det er sagt, så er det ikke stor vits i å angripe Ukraina nå når Nord Stream 2 snart er fullført (det er vel ingen som vil kjøpe en slik «false flag»-forklaring).

På den andre siden er det andre faktorer som kan forverre situasjonen. Biden-administrasjonen har til slutt kommet ut og har sanksjonert handel med russiske ferrolegeringer. I tillegg har de lagt sanksjoner mot selskaper i russisk MIC (inkludert produksjonen av Sputnik V-vaksinen). Og de har utvist 10 russiske diplomater.

Merkelig nok kom disse sanksjonene like etter at Biden foreslo et toppmøte med Putin.

USA sanksjonerte også noen russiske medier, som Strategic Culture Foundation og SouthFront, med den påstanden at disse er kontrollert av russisk etterretning og deres propaganda-instrumenter.

Om det følgende var ko-ordinert med amerikanerne er vanskelig å si. Men dette ble fulgt av utvisning av russiske diplomater fra Polen og Tsjekkia.

Stilt overfor disse sanksjonene og propaganda-offensiven virker det som om ønsket om å ha produktive forhold til Vesten svinner dag for dag.

Samtidig fortsetter forholdet mellom Kina og USA til å gå fra vondt til verre, for Kina viser fram stadig større styrker som krever egen separat respekt.

Konspirasjonsteorier rundt Putin-Burkhalter-møtet kan være en annen forklaring på hvorfor Russland ikke skjønte at Kina hadde nedlagt veto i saken om Krim i 2014.

Men nå er Kina større og sterkere enn de var tidligere, og raskt løsriver de seg fra den amerikansk-dominerte verdensordenen. Så nå er ikke lenger noe man trenger å ta med i betraktningen.

File:Motor Sich AI-322F engine, Kyiv 2018, 101.jpg - Wikimedia Commons
Et Motor Sich-produkt

Legg merke til at Kina nylig sendte en forretnings-delegasjon til Krim etter at Ukraina konfiskerte aksjer i Motor Sich, en produsent av motorer til romfart, fra kinesiske investorer, antakelig etter press fra USA.

Man kan jo gjette seg til hva som deretter hendte:

 1. Kanskje vil det bli enda flere måneder for man er tilbake til stillingene og trusler om krig før begeistringen dør vekk når Zelensky får kalde føtter og kaller tilbake mønstringen av ukrainske styrker i Donbass.
 2. Kanskje han ikke gjør det, og Russland lar Operasjon Storm bli en suksess.
 3. Eller kanskje Zelensky trekker seg ut av Donbass og alt blir som før.
 4. Eller han lanserer Operasjon Krim som ble kansellert tilbake i 2014 (om den planen fortsatt eksisterer – det vet vi ikke sikkert).
 5. Eller kanskje Russland lanserer krig uten at Ukraina har angrepet først.

Hva Russland angår er det nok alternativ 3 som de foretrekker.

I dette scenario vil Russland bli uansett bli kalt aggressor (det er de jo allerede) og de vil bli pålagt  tonnevis av sanksjoner. Av disse er helt sikkert kansellering av Nord Stream 2, og bred tilslutning til at Ukraina blir medlem av NATO.

Men foretrekker de alternativ 3, får de bare den halvparten av Donbass som de allerede kontrollerer. 

Foretrekker de alternativ 4 får de en en korridor til Krim og Transnistria (inkludert en løsning på Krims vannproblem), et halvt dusin større industribyer og en befolkningsøkning på 20 millioner mennesker.

Det har vært mye spekulasjoner rundt eksplosjonen i det tsjekkiske militære lageret. I ettertid er det blitt tilskrevet Russland (duoen Petrov og Boshirov for å være nøyaktig – haha). Det hadde forbindelse med våpensmugling som CIA drev med i Syria.

We're not agents': UK's suspects in Skripal case talk exclusively with RT's editor-in-chief (VIDEO) — RT World News
Petrov og Boshirov fotografert på gaten i England før de ble anklaget for drapsforsøket på familien Skripal.

Slik jeg ser det er Petrov og Boshirov kurerer (muligens for en eller annen etterretning), og Bellingcat (britiske gravejournalister) fikk tak i deres reiserute, og nå jakter de etter dem av propaganda-hensikter.

Så til det tsjekkiske varehuset. 

Der ble det lagret våpen tilhørende en bulgarsk våpenhandler. Bellingcat sier våpnene skulle gå til Ukraina. 

Men varehuset gikk i luften i oktober 2014 og Atlantic Council (som betaler Bellingcat) sier at Bulgaria startet med å sende våpen til Ukraina i 2015. At disse våpnene antakelig skulle gå til Ukraina.

Så hvordan kunne noen sprenge det bestemte lageret i 2014, dersom de ennå ikke hadde sendt noen våpen til Ukraina?  Jeg mener, kanskje de visste om noen framtidige kontrakter. Men det ser heller ut som noe de så gjennom fingrene på.

Iallfall påstå den bulgarske våpenhandleren at har ble forgiftet i 2015. Han testet positivt på organofosfat i et finsk laboratorium.

Naturligvis overlevde han, det er derfor vi kan være sikre på at det var Novichok.

Dessverre glemte vestlige medier å bestikke sin ekspert på kjemiske våpen. Han sjekket resultatet fra det finske laboratoriet og sa «Det er plantevernmidler».  Oops.

Novichok agents - the strongest nerve poisons? | Recipe
Er det ikke pussig at mange som angivelig angripes av Novichok, verdens sterkeste gift, overlever.

Så mye for det dødeligste våpenet man vet om.

Det er ille for selve historien, men det forklarer hvorfor Novichok aldri dreper noen – det er et hagekjemikal du kan kjøpe på butikken.

Så der har du påstanden om at «bare Russland kan lage det».

Vel – tilbake til varehuset. Det tilhørte egentlig den tsjekkiske hæren, men var leid ut til et svært lyssky våpenhandlerfirma kalt Imex-gruppen. 

Det var det perfekte tidspunktet for Timber Sycamore å starte opp. De var svært slurvete og hadde flere eksplosjoner.

Vestlige partnere prøver å sabotere Rosatom atomreaktor ved å beskylde russisk etterretning for våpeneksplosjonen i Tsjekkia, den som skyldtes inkompetanse fra CIAs side, samtidig som CIA sendte våpen til jihadistene i Syria.

Jeg vedder på at Hilary Clinton finnes et sted inne i alt det her.

Oversatt og litt forkortet av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  24 april 2021 13:58

  USA og NATO har forsøkt å stoppe Nord Stream 2 som de stygge russerne bygger til Tyskland. Nå har Tyskland trosset USA og byggingen skal ferdigstilles. I denne forbindelse kan det være fristende å minne om hva samme USA sa i 2007: «Om Russland stanser energileveransene til et NATO-land, bør det betraktes som et angrep på alle NATO-land, mener USA-senatoren Richard Lugar.» Noe slikt vil med andre ord være en krigserklæring mot NATO.
  https://www.nrk.no/urix/vil-ha-nato-forsvar-mot-gasskutt-1.1397532

  Det begynner å bli latterlig å se hvordan USA forsøker å vri enhver situasjon mot russerne, og like latterlig å se hvordan norske politikere henger seg på.

  Svar
  • Nå vil altså Russland bygge, og betale (!) en gasrørledning til Europa for å selge Billig (ere) gass til de som trenger/ønsker det. Russland har nok til eget forbruk for sin befolkning. Russland betaler/bygger gassledningen sjøl.
   Og dette TILBUDET er altså aggressiv stormaktspolitikk!?

   Svar
 • Jamen, det må jo være en «fornuftig» grunn som ligger bak USAs – og NATOs – politikk? De oppfører seg jo som unger i skolegården. Forstår de ikke sjøl at de dummer seg loddrett ut, at de blir å betrakte som noget tilbakestående? Det er jo så vi skjemmes over menneskets dårskap! Ta Jens Stoltenberg, han twitrer i vei med håp om at vi vanlig dødelige ikke kan lese nyheter! Og Norges politiske elite som gir USA råderett over norsk territorium med tilgang til flyplasser og havner. Går det ikke an å få stoppet dette idiotiske vanviddet?

  Svar
  • «Går det ikke an å få stoppet dette idiotiske vanviddet?»

   Da tror jeg vi må fjerne politikere og den fordyrende parti-politikken ( parlamentarismen) og de trojanske hestene på vårt storting , og innføre folkestyre. Ikke partidiktatur, – men fornuft og virkelig demokrati. .
   Men kanskje først & fremst stoppe statsstøtten til vår «frie» «differensierte» presse.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Drømmenes teater vant første akt. I andre omgang styrker kapitalen laget:

Illusjonene om kjærlighet blir knust

Forrige innlegg

Korona-pandemien i Norge:

Fra grunnlov-stat til smittevern-stat.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.