POSTED IN Intervju, Virkelighetsforståelse

Ingen medier viser interesse for det vi har å fortelle fra den russiske krigssonen.

Men vår russiske tolk fikk gjennomgå.

10 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vi legger ut denne korrespondansen til skrekk og advarsel. Her dreier det seg ikke om journalistikk, men mistenkeliggjøring av en russisk-norsk tolk som deltok på en studiereise til de russisk kontrollerte områdene i Donbas. Hvordan hennes deltagelse som tolk er interessant går over min forstand, men hensikten er ikke å gi det norske folk informasjon, men å mistenkeliggjøre hennes deltagelse og dermed hele gruppen.

Russiske myndigheter hadde stilt egen engelsk-russisk tolk til vår disposisjon gratis forut for reisen, men jeg sa til vår leder som var primus motor for turen, Hendrik Weber, at jeg ønsket norsktalende tok. Jeg var villig å betale for dette sjøl hvis han kjente noen. Det var altså vi som inviterte henne med på reisen på min bekostning. Hadde vi ikke gjort det ville vi hatt en annen tolk.

Når Harald Klungtveit går laus på henne med direkte frekke og meningsløse spørsmål, slik en kan se nedenfor, er altså ikke det for å få informasjon om reisen og det vi hadde å fortelle.

Vi oppfordret henne til ikke å svare på provokasjonene, men hun ville gjøre det. Under følger korrespondansen. Vi må få føye til at som tolk har hun liten innflytelse på våre reportasjer slik at forsøkene på å diskreditere henne må oppfattes som et skjult angrep på hele gruppen.

Her er ingen nøytrale spørsmål og ordet «forutinntatt» får en ny valør når en leser de spørsmålene som fremføres.

Jeg har fått tillatelse til Anna (tolken) til å publisere denne korrespondansen. Og til sist må jeg si at hun var uvurderlig for de reportasjene vi legger ut. Her er de to første:

Knut Lindtner
Redaktør

Hei!

Jeg er journalist og har forsøkt å få tak i deg i forbindelse med en nyhetsartikkel i Filter Nyheter der vi framhever din deltagelse på reisene til Hendrik Weber og Bjørn Nistad mfl. i Donetsk / Krym.

Z-symbolet fant vi overalt, på kjøretøyer og bygninger. Foto: Anna Jevseeva

Vi poengterer blant annet du på bilder opptrer med «Z»-symbolet og det russiske flagget på skulderen, mens du tidligere har avvist å ha noen relasjon til militæret utover rollen som musiker i militærkorpset. (Vi omtaler Webers virksomhet som propaganda)

Det ville vært veldig bra om du selv kan fortelle om din rolle på disse reisene og i hvilken grad de er fasilitert av russiske myndigheter.

Har du et telefonnummer jeg kan nå deg på eller vil du at jeg skal konkretisere spørsmål på e-post?

Mvh,

Harald S. Klungtveit
Filter Nyheter

+47 412 15 090

God dag, Harald!

For det første vil jeg legge merke til at det var også Knut Lindtner, redaktør i Derimot, med på reisen vår.
Jeg synes at ut fra mine artikler i Aftenposten, ble min posisjon når det gjelder denne konflikten ganske klar.
Tror du at det er overraskende at en vanlig russer vil ha russisk flagg på skulderen? Og til og med Z? Det er ganske mange som har disse symbolene på klær eller biler her. Du kan også gjerne komme hit og se med egne øyne. 🙂

Jeg synes, at Hendrik Webers virksomhet og mening er basert på hans store erfaring. Han var en av de få (hvis ikke den eneste) som har kommet selv for å se på hva som skjer i Russland før og etter Spesiell militær operasjon. Denne gangen – med stor risiko for sitt liv. Derfor bør de andre være glad og takknemlig for at de har en slik person som tåler å si hva han mener.

Jeg tjenestegjør ikke og jeg har aldri tjenestegjort. Jeg ble invitert til militærkorpset som solist fra Konservatoriets høyskole.

Vennligst, konkretiser dine spørsmål på e-post.


Med vennlig hilsen,
Anna Jevsejeva

Harald S. Klungtveit <harald@filtermedia.no>:

 • – Hvilken rolle hadde du opp mot russiske myndigheter og militære for å få i stand reisen?
 • – Får du refundert utgifter eller andre utbetalinger / goder fra russiske myndigheter i forbindelse med tilretteleggingen for nordmennene?
 • – Hva er din hovedinntekt i Russland?
 • – Hvorfor skal noen tro på at videoene deres er en sannferdig framstilling når det er soldater fra okkupasjonsmakten som godkjenner hvor dere skal filme?
 • – Hva er bakgrunnen for din interesse for Norge og alle oppholdene her?
 • – Du har uttrykt sorg for tap av russiske soldater – hva tenker du om alle ukrainerne som er drept av russiske soldater i en invasjon Russland alene er ansvarlig for?
 • – Kan du utdype hvorfor du støtter invasjonen av Ukraina? Hva tenker du om Russlands veldokumenterte bombing av sivile og andre krigsforbrytelser?
 • – I Norge oppfatter de fleste Arne Treholt som en som svek sitt land ved å spionere for Sovjetunionen og Irak – kan du si noe om bakgrunnen for deres vennskap?

Her er hennes svar:

– Hvilken rolle hadde du opp mot russiske myndigheter og militære for å få i stand reisen?

Ingen rolle. Jeg var ikke ansvarlig for å organisere denne reisen.

– Får du refundert utgifter eller andre utbetalinger / goder fra russiske myndigheter i forbindelse med tilretteleggingen for nordmennene?

Nei. Jeg har heller ikke gjort noe for å tilrettelegge for norske delegasjonsmedlemer. Derimot.no betalte meg lønn for jobben med å oversette tekster.

– Hva er din hovedinntekt i Russland?

Jeg har ingen fast inntekt, fordi jeg har harde studier.

– Hvorfor skal noen tro på at videoene deres er en sannferdig framstilling når det er soldater fra okkupasjonsmakten som godkjenner hvor dere skal filme?

Er det påfallende at en russisk kvinne går med russisk flagg i en krigssone? Foto: Knut Lindtner

Hvorfor stiller du spørsmål i så rar tone? Virker som du har allerede bestemt hva du skriver uansett av mine svar.

Det er russiske soldater som er ved siden av oss. De er mine landsmenn. Vi har selv bestemt hvor vi reiste. En av dem har vært med på å storme Mariupol og han fortalte mye interessant om det. Hendrik Weber har allerede nevnt dette i en av sine videoer.

De som har vært i krigssoner, vet godt at man trenger mennesker, som forstår situasjonen ved fronten og som vet hvor det er farlige områder.

Jeg fikk ikke inntrykk av at mennesker i Donbass oppfatter våre soldater som «okkupanter».

– Hva er bakgrunnen for din interesse for Norge og alle oppholdene her?

Jeg kan snakke evig om dette, men prøver å fortelle maksimalt kort.

Siden jeg har vært 15 år, hadde jeg en stor interesse for Norge og først og fremst – norsk musikk og språk. Det startet med norsk klassisk musikk, blant annet Edvard Grieg, Eivid Groven, Geirr Tveitt, Ole Olsen, Ketil Bjørnstad og andre og norsk metal musikk.

Jeg ble forelsket i norsk språk og bestemte å lære det. Norsk kultur engasjerte jeg meg også mye i. Apropos, ble jeg den eneste i klassen min på Norsk-russisk vgs som fikk 6 i norsk språkhistorie.

Stortsett reiste vi til Norge med konserter og inviterte norske musikkere til å spille her. Det var viktig å popularisere russisk musikk i Norge og norsk musikk i Russland, skape samarbeid og gode forhold mellom de to landene via kultur, og etter min mening, gjorde vi ganske stor insatts. 

Jeg er fortsatt veldig glad i Norge og håper at en dag blir de fleste i Norge opptatte av sine nasjonale interesser og bevarer sitt land.

Det var russiske soldater rundt oss hele tiden i denne krigssonen. Her er en som spiller på et for oss fremmed instrument i hotellets foaje. Foto: Knut Lindtner

– Du har uttrykt sorg for tap av russiske soldater – hva tenker du om alle ukrainerne som er drept av russiske soldater i en invasjon Russland alene er ansvarlig for?

Et spørsmål som ikke er relevant. Du var uoppmerksom da du leste mine tidligere artikler. Og i tillegg synes jeg det er ekkelt å moralisere når man vil skrive en «saklig» artikkel.

– Kan du utdype hvorfor du støtter invasjonen av Ukraina? Hva tenker du om Russlands veldokumenterte bombing av sivile og andre krigsforbrytelser?

Kan du forklare hvorfor en russisk statsborger ikke kan støtte sitt land og være sammen med sitt land på godt og vondt

Mener du krigsforbrytelser «veldokumentert» av nyhetsbyrået «En babusjka har sagt»?

– I Norge oppfatter de fleste Arne Treholt som en som svek sitt land ved å spionere for Sovjetunionen og Irak – kan du si noe om bakgrunnen for deres vennskap?

Jeg oppfatter hans virksomhet annerleders. Jeg ble kjent med ham etter en konsert i Moskva hvor en komposisjon av en norsk komponist Synne Skouen ble fremstilt.

P.S. jeg anbefaler deg å lese noen alternative informasjonskilder før du skriver noe i forbindelse med Russland, fordi dine brev til meg viser, at du ikke forstår realiteten her i landet i det hele tatt.

Tidligere publisert på derimot.no

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

10 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  24 august 2023 10:54

  Dagens kviss: Kva vert Filternyheter på engelsk? Filth News.

  Skammeleg framferd av Klungtveit. Diverre er det ein del klungtveitar i norske media. Me kjenner typen. Dei er arrogante, uforsonlege og kunnskapslause. Dei kjem til å gå på ein smell før eller seinare. Helst før.

  Ære vere slike som Anna Jevsejeva!

  Svar
 • Anna Jevsejeva, takk for utrolig innsats.
  «Mot dumhet, kjemper selv Gud forgjeves!» Ochi karaschjå 🙂

  Svar
 • Det var russiske soldater rundt oss hele tiden i denne krigssonen. Her er en som spiller på et for oss fremmed instrument i hotellets foaje.

  Dreielire – https://digitaltmuseum.no/021028227542/dreielire

  Andrey Vinogradov – Solo konsert. Kozlov Klub. Moskva 22. januar 2023 – https://www.youtube.com/watch?v=pO-nKs078Xo&t=186s

  Andrey Vinogradov – Riesenspur –
  https://www.youtube.com/watch?v=am6uqvtfH0A

  Aslak Opsahl Brimi, Hans W. Brimi – Hardingfele – Den Blå Slåtten –
  https://www.youtube.com/watch?v=Owlhnsh75o4

  Svar
 • Kanskje Klungtveit burde lese denne artikkelen,som egentlig handler om covid,som en enkel start for å starte et snev av refleksjon https://lovoghelse.no/2023/08/25/kommer-det-faktisk-enda-en-covid-runde/

  Svar
 • klungeland identifiserer seg selv her som presstituert og nyttig idiot og deepstate muppet.. ikke at det er noen overraskelse da..
  han og ventrilokvist sjefene er hysteriske i disse dager for å beholde kontrollen over hva vanlige mennesker skal tenke.. men det funker ikke så bra som det brukte å da må om igjen og om igjen ty til usaklig atferd som personangrep og forsøk på distraksjoner. fordi de VET at de selv lyver så det spruter løgn ut av alle kroppsåpninger.. (og at dereom de hadde reist ned dit slik som dere ville de ha et stort problem med å dokumentere sine egne påstander i virkeligheten) med ryggrad som en banan og blottet for all moral eller etikk, kan de ikke annet enn å gjøre som de får betalt for av sine Münchausen – psykopat arbeidsgivere. De kan nemlig ikke tolerere at noen skulle reise og dokumentere et annet inntrykk enn det Avleggs-media (msm) ønsker at vanlige folk skal ha.. i en tid hvor mesteparten av all informasjon er enten regelrett løgn eller halvsannheter kan ikke noe sannhet godtas om den skulle gå på tvers av hva de som styrer media her i vesten ønsker at folk skal se..
  takk for den jobben dere i Derimot har gjort og gjør og stor takk til tolk Anna ! bare se på det som en æresbetegnelse når maktas tannløse skjødehunder glefser og gneldrer.. ochin maladiet! stå på!

  Svar
 • Norvald Aasen
  23 oktober 2023 9:28

  Veldig bra, Anna! Kanskje Klungtveit og andre journalister innen statsmedia burde interessere seg for NATOs og vestens krigsforbrytelser gjennom de siste 24 årene. De kan da starte med krigen mot Serbia i 1999.

  Svar
 • Veldig bra svart av Anna Vevsejeva, på et språk som ikke er hennes morsmål.
  Gravejournalistikk er bra, men, uten å være journalist tenker jeg: da bør synet være balansert, og kritisk til kilder.
  Sivile i det russiske området øst for Dnjepr har vært terrorisert av Azov-nazier i årevis; det kan dokumenteres. Dokumentasjon på at Russland bevisst har bombet sivile har jeg gått glipp av hvis sånt finnes; mitt inntrykk er at militære mål og infrastruktur har vært Russlands fokus. Å få barn fra Donbas ut av Ukraina, for deres trygghets skyld, som jeg tror var intensjonen, kalles bortføring og kidnapping. Å si «…en invasjon Russland alene er ansvarlig for» er enten uopplyst eller flørt med Staten for å få pressestøtte; Klungtveit har hørt om Minsk-avtalen, vil jeg anta, og vet vel at russisk språk ble forbudt i Ukraina, hvor Norge er så opptatt av «demokrati» og «selvstendighet» for ukrainerne. Som i stedet blir fratatt sitt land og sine liv. Til siste ukrainer, «for as long as it takes». Egentlig burde etniske ukrainere hate både NATO og Norge for å bruke dem og deres land til stedfortrederkrig. Når «peacekeeper» USA kommer med Victoria Nuland som utsendt medarbeider «for å skape demokrati» er død og destruksjon garantert.

  Svar
 • Furubotnik
  6 mars 2024 19:24

  En artikkel fra august i fjor?

  Helt greit for meg men synes jo at den burde merkes som en re-publisering.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Stadig flere ser det som skjer, men ikke NRK eller våre politiske ledere.

Nato ligger på dødsleiet.

Forrige innlegg

Advarsel til verdens befolkning:

Selvspredende vaksiner er snart klare til bruk

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.