POSTED IN Diverse, Russland

Imponerende arkitektur i øst.

Stille flyter Neva.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

«Stille flyter Don» er en russisk roman skrevet av Mikhail Sjolokhov (1905–1984) og handler om donkosakken Gregorij Melekhov og er både en familiekrønike og et historisk epos; romanen er en kraftfull og fargerik, levende og realistisk skildring av kosakkenes liv og kamp under første verdenskrig, den russiske revolusjonen 1917 og borgerkrigen som fulgte.

«Neva» er den store elven som går gjennom St. Petersburg i Russland, og overskriften i mitt herværende innlegg er egentlig ikke noe annet enn et forsøk fra meg på en clickbait-parafrase over Melekhovs romantittel.

Sorry – men jeg fortsetter:

Kald vinterstid med mye snø og is egner seg særs godt til mosjonssykling – for mitt vedkommende innendørs på min tilårskomne ergometersykkel. Og med laptoppskjermen innenfor riktig avstand for enda mer tilårskomne øyne kan jeg visuelt oppleve mye; nyheter, historisk lærerike programmer, Netflix-filmer og all verdens fot- og kjøreturer blant annet på YouTube.

Siden ungdommen har jeg følt meg tiltrukket, ja, i enkelte tilfeller svimeslått, av russisk litteratur- og kunstmalingskultur, og med tiden gjennom inngifte i voksen alder har jeg fått en fin familietilknytning til nabolandet i øst. Et par ukesbesøk til Moskva og ikke minst til St. Petersburg har òg skjerpet interessen og fascinasjonen.

Men tilbake til vinterergometersyklingen. Under anstrengelsene har jeg sett på mange fine filmer om fotvandringer i sistnevnte by, blant andre:

A) Saint Petersburg Walking Tour 2023, 3:33 timer, https://www.youtube.com/watch?v=gS1rUorOBAw&t=19s

B) Exploring Saint Petersburg – 4K Virtual Walking Tour through Russia’s Cultural Center, 2022, 2:57 timer, https://www.youtube.com/watch?v=KBeCMiUPuic

C) Flere programmer, https://www.youtube.com/results?search_query=st+petersburg+russia

A og B har blitt filmet under den pågående «Ukraina-krisen». Selvsagt kan russiske myndigheter ha produsert og lagt ut filmene som «fake news» – i så fall er jeg tatt med buksene nede!

Men om filmene ikke er «faket», viser de hele tiden mennesker som i ro og fred beveger seg opp og ned gater, gjennom parker og i båter på de mange kanalene, tilsynelatende helt uten noen som helst frykt for å bli utsatt for ukrainske og/eller NATO-iscenesatte angrep. Og St. Petersburg ligger ikke mer enn snaue 15 mil fra grensene til det foreløpige yngste NATO-medlemmet, Finland, og det endel eldre medlemmet, Estland.

St. Petersburg, Russland, er kjent for sin rike historie og imponerende arkitektur. Her er noen viktige severdigheter i byen:

1. Vinterpalasset (Ermitasjen): Dette er et av verdens største og mest imponerende kunstmuseer, kjent for sin enorme samling av kunstverk, antikviteter og kulturelle skatter.

2. Den russiske museets hovedbygning: Dette museet inneholder en omfattende samling russisk kunst, inkludert malerier, skulpturer og håndverk fra middelalderen til det 20. århundre.

3. Katarinapalasset og parken i Tsarskoje Selo: Dette palasset, også kjent som Tsarskoselsky-palasset, er kjent for sin fantastiske blå-hvite fasade og det praktfulle rommet kjent som «Den ravstøpte salen.»

4. Peter-og-Paul-festningen: Grunnlagt av Peter den store, inneholder denne festningen Peter og Paul-katedralen, som huser graven til mange russiske tsarer, inkludert Peter den store selv.

5.Kazankatedralen: Dette er en av de mest imponerende kirkene i St. Petersburg, kjent for sin blendende arkitektur og ditto kunstverk.

6. Isaakskatedralen: Med sin enorme gullkuppel er Isaakskatedralen et ikonisk landemerke i byen og gir fantastisk utsikt over St. Petersburg fra toppen.

7. Bronselitteraturen i St. Petersburg: Dette er et sett med monumenter som hedrer store russiske forfattere som Aleksandr Pushkin, Fjodor Dostojevskij og andre.

8. Mikhailovskij-palasset: Dette palasset huser Russlands nasjonale bibliotek og er også kjent for sin vakre park.

9. Kronverk (Peter og Paul Festningens mur): Dette er en vakker gangvei langs elven Neva med flott utsikt over byens skyline og viktige landemerker.

10. Nevsky prospekt: Dette er hovedgaten i St. Petersburg og er kjent for sin(e) livlige atmosfære, butikker, restauranter og historiske bygninger.

Disse severdighetene gir bare et lite innblikk i skjønnheten i og rikdommen fra St. Petersburgs kulturarv. Fordi jeg ikke lenger er egnet til å langveissykle langs veier og streder, har jeg en vag plan om en arrangert turisttur til byen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  29 februar 2024 9:28

  Takk for herleg motvekt til alt russarhatet og krigsdyrkinga i Noreg for tida!
  Sæle er dei som skapar fred.

  Svar
  • Arrangere turisttur til St. Petersburg er en god ide. Kanskje han får med seg J.G.Støre og Stoltenberg (Skamenberg) så får de se noe annet enn slummen og nøden i USA.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israels likestillingsminister:

«Jeg føler meg stolt over at Gaza er i ruiner»

Forrige innlegg

Det er ikke uten grunn av vaksine-entusiasmen er borte.

Nå kommer tallene for vaksineskader og dødsfall.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.