POSTED IN Krig-fred

Imperialismens kriger:

En evighetsmaskin med død og lemlestelse som varemerke.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

POLITIKK

Obs! Krig pågår

Den nye krigsmaskinen er en stillegående evighetsmaskin som jobber kontinuerlig med et bredt spekter av strategier.
____________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Spartakus
____________________________________________________________________________

Første verdenskrig varte i fire år og tok livet av 18 millioner mennesker. Den andre varte i seks år og kan ha kostet så mye som 70 millioner menneskeliv. Selv om krigene var grusomme og lidelsene enorme, tok de likevel slutt. Dagens imperialistiske kriger er seigpining i sammenlikning, de er tilsynelatende evigvarende, men for aggressoren er kostnadene til å bære. Tapstallene er nemlig så lave at hjemlig opinion ikke bryr seg. Den endeløse krigen angår oss ikke, vi legger nesten ikke merke til den.

Den nye imperialismen ser ikke ut som gammeldagse bakkeinvasjoner, den likner på kalde kriger med flere fronter, økonomisk krigføring, blokader og sultsanksjoner, droneangrep, bevæpning av proxy-militser, CIA-støttede kupp, viltvoksende teknologiske overvåkingsnettverk, enestående sofistikert psykologisk krigføringog narrative styringssystemer for å legge til rette for dem.

– Caitlin Johnstone “Imperialism 2.0: Notes From The Edge Of The Narrative Matrix

I tråd med nyliberal ideologi kan alt med fordel overføres til markedet, også krigføring. Det gir mening å snakke om en delvis privatisering av de nye imperialistiske krigene.

Offentlig-privat samarbeid
 

Istedenfor at vernepliktige ofres er krig gjort til profesjon og karrierevei og til investorvennlig næring. Slik offentlig-private samarbeid demper kritikken av krigene. Regjeringen unngår at pårørende klandrer dem for personlige tap når motvillige menige kommer hjem i kister. Da er aksjonærutbytte til krigsprofitører langt å foretrekke. Noe har man tross alt lært siden Vietnamkrigen.

Krig er det dyreste og mest ødeleggende som finnes.President Trump benådet nylig fire leiesoldater fra firmaet Blackwater som er dømt for massedrap i Irak. Erik Prince, grunnleggeren av Blackwater, er bror av Trumps utdanningsminister Betsy DeVos, så benådningen anses også som en vennetjeneste. Prince har bakgrunn fra Navy Seals, en spesialenhet som fungerer som dødsskvadroner for CIA. Typisk nok omtales han som «forretningsmann» av Wikipedia, ikke som krigsprofitør eller leiemorder. Firmaet hans ble kjøpt opp av private investorer, skiftet navn til Academi i 2011, og leverer nå «tjenester» til både den føderale regjeringen og til CIA.

Et voksende, profitabelt marked

Globalt vil private militær- og sikkerhetstjenester ha omsatt for 223 milliarder dollar i 2020. Det er den vestlige verden som har ledet an i privatisering av krigføringen. Enten det gjelder å utføre hemmelige operasjoner i krigssoner, bekjempe narkosmuglere i Latin-Amerika eller pirater utenfor Afrikas Horn, blir private aktører brukt av mange regjeringer og selskaper. Faktum er at flere amerikanske kontraktører tilknyttet ulike sikkerhetsfirmaer er drept i Afghanistan, Irak og Syria enn amerikanske soldater. 

Slike firmaer påtar seg oppdrag som tradisjonelt har blitt utført av nasjonale hærer og etterretningsbyråer. Oppdragene kan variere fra å stille med væpnede vakter, til vedlikehold av våpensystemer, og til opplæring av lokale styrker og sikkerhetspersonell. Blant de ledende aktørene er firmaer som Academi, Booz Allen Hamilton, G4S Plc og Securitas AB. Det beregnes en årlig vekst i dette markedet på 7,4 % det neste tiåret.

Krig ved stedfortreder

Det er utenkelig for USA å sende store tropper til Midtøsten for å okkupere stater. Det lar seg rett og slett ikke gjøre. Derfor er målet å utplassere så få soldater som mulig, og i stedet få de lokale til å kjempe for seg. Det kan gjøres ved å alliere seg med etniske eller religiøse minoriteter eller å la etablerte terrorgrupper gjøre jobben. Slike allianser eller underforståtte bindinger er aldri permanente, men tjener formålet en periode. Dette er kynisk maktpolitikk der moral ikke har noen verdi.

I dag brukes leiesoldater for ellers ville befolkningen protestert mot ofre barna sine for krigsindustriens profitt.Hvordan skal vi ellers forstå dette utsagnet:

Man må passe på å ikke slå ut IS. For det er IS som på mange måter legitimerer en fortsatt amerikansk tilstedeværelse i Syria.
– oberstløytnant Tormod Heier til NRK Urix 11. april 2018

Når uttalelsen kommer fra en yrkesmilitær og forsker som Heier har den sannhetsverdi. Han vet selvsagt hvordan militære strateger tenker og handler. USAs «terrorbekjempelse» i Midtøsten, som Norge er en deltaker i, er i realiteten kynisk maktpolitikk. Å bekjempe terror er underordnet, det som betyr noe er å styre terrorvirksomheten i en retning som tjener våre interesser. Derfor har USA og de allierte sluppet en stri strøm av fremmedkrigere inn i krigssonene i Midtøsten, og sørget for at disse har rik tilgang på ressurser for å kunne bedrive sin virksomhet. Det er mildt sagt flytende grenser mellom det å være en «frihetskjemper» – type Mujahedin, og til å være terrorist tilknyttet en filial av Al Qaida i Syria.

«Krigen mot terror», som George W. Bush proklamerte i 2001, og som Norge så forbilledlig har sluttet opp om, er derfor en suksess selv om terroren fortsetter. Den tjener den vestlige imperialismens interesser, og er et røykteppe som hindrer hjemlig opinion i å se hva som foregår.

Å bevæpne og trene lokale militser/terrorister har høyeste prioritet. Norge bidrar så godt vi kan. På et lukket møte bestemte Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité at norske spesialsoldater skulle sendes til Jordan for å drive militær opplæring av militsen «New Syrian Army» (NSyA). I dag kan ingen fortelle oss hva disse syrerne holder på med, militsen forsvant som dugg i ørkenheten, med amerikanske våpen og norsk opplæring i bagasjen.

USA-sponset terror i Afghanistan

Mens Taliban deltar i fredsforhandlinger i Doha har USA-støttede militser stått bak flere massakrer mot sivile i Afghanistan. Siden invasjonen i 2001 har USA støttet militser med penger, våpen og trening, akkurat som de i sin tid gjorde med «frihetskjemperne» i Mujahedin. Som visepresident under Obama var Joe Biden tilhenger av å bruke slike proxy-grupper for å opprettholde kontroll, og for å begrense amerikansk tilstedeværelse. Dette vil fortsette.

Hva har USAs militære egentlig i Afghanistan å gjøre?Det som kjøpte militser ikke kan utrette kan sikkert droneførerne i kontrollrom i Nevada fikse. Når Obama beordret tjenestemenn til å gi ham lister over mål for drapsdronene, vil nok Biden gjøre det samme. Da er det godt å vite at den norske militære Etterretningstjenesten har vært en perfekt partner for National Security Agency (NSA) i Afghanistan og bidratt med betydelige mengder informasjon. Norsk signalovervåkning fra E-tjenestens anlegg på Eggemoen ved Hønefoss sporer fiender av okkupasjonsstyrkene, og bidrar i neste omgang til at disse «passiviseres». Slik dreper vi uten å sette oss selv i fare.

Fordi «krigen mot terror» utkjempes med lave kostnader når det kommer til antall vestlige døde, er det få som bryr seg og enda færre som krever slutt på myrderiene og lidelsene.

Krigens kostnad

De som bærer kostnadene er befolkningen i land som Afghanistan, Irak, Syria og Pakistan. Minst 800.000 mennesker er døde på grunn av direkte krigshandlinger, av disse mer enn 335.000 sivile. Det er sannsynlig at mange ganger flere har dødd på grunn av underernæring, ødelagt infrastruktur og miljøforringelse som følge av krigene. 21 millioner afghanere, irakere, pakistanere og syrere lever som krigsflyktninger og internt fordrevne, i svært kummerlige kår.

Inkluderer vi land i Afrika har den USA-initierte «krigen mot terror» skapt 37 millioner flyktninger. I den grad den norskstøttede terrorkrigen i det hele tatt problematiseres er det når noen tusen av disse flyktningene når helt frem til Norges grenser. Da har vi en krise. 

Kilder:

“Imperialism 2.0: Notes From The Edge Of The Narrative Matrix”, caitlinjohnstone.com 13.12.20, “Trump benåder Blackwater-mordere for Nisour Square-massakren”, wsws.org/no 24.12.20, “Private Military & Security Services Market to Total $457.3 Bn in 2030”, ASDNews 19.02.20, “Dette er Syria-gruppen norske spesialsoldater skal trene”, vg.no 03.06.16, “Blir våpen for Biden”, klassekampen.no 24.12.20, “Obama orders US to draw up overseas target list for cyber-attacks”, theguardian.com 07.06.13, «Snowden-dokumentene: Norge er NSAs drømmepartner», dagbladet.no 18.12.13, «Costs of War”, Watson Institute, Brown University

Knut Lindtner har lagt til noen bilder m/tekst

Tidligere publisert på Derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Ja, hva har egentlig USA’s militære i Afghanistan å gjøre? Definitivt er det store penger å tjene på opiumsvalmuer og narkotika. Visstnok er det også kilder som påstår at de(USA’s militære)holder utenomjordinger til fange der uten at jeg har detaljert kunnskap om det.

  Svar
  • Tor Larsen
   19 juli 2021 8:39

   Nevn ikke utenomjordinger, for de fungerer likt med visse annonser for tiltak mot ørevoks med eksempelbilder på alternative (les «frittenkende») nettsteder. De fungerer frastøtende gjennom assosiasjon og er ment å gjøre det selv om USAs militære nå selv driver en kampanje for eksistensen av såkalte UFO. Kanskje gjør de det som forberedelse for den ultimate falsk flagg operasjonen. Rakettforskeren Werner von Braun mente at det blir den siste i rekken som skal føre menneskeheten som ett folk inn i ett globalt rike under én eneste førende verdensregjering (PS; rettefunksjonen oppleves som rar i dag).

   Svar
 • «Den endeløse krigen angår oss ikke, vi legger nesten ikke merke til den.»

  Media i Norge «legger neste ikke merke til den.»
  – Og da heller ikke befolkningen, som dermed » vet» at Norge deler ut Nobels Fredspris, og bedriver fredsskapende politikk i hele verden.
  Fy Satan for en dobbeltmoral.

  Svar
  • Wasan Totland
   19 juli 2021 19:05

   Det er mye verre det vi er med på som trekker i langdrag som f eks i Syria. Der var det beleiringer som var lengre enn i Stalingrad. Sutring om den lille fem år gamle trefningen som fant sted i Norge i 1940 og utover blir peanuts i forhold unntatt på sjøen. Spesielt en ting burde man merke seg. Da Eva ene og flere andre kom til Ghouta, Aleppo, Idlb eller noen av de andre stedene torturen hadde foregått, var det mye av den maten og de medisinene som ble brukt som pressmiddel mot kristne og andre minoriteter som var merket made in Norway. Hvis vi ikke hadde vært så generøse med opplæring, etteretning, mat medisiner og våpen for 15 milliarder via NGOene er det ikke sikkert at torturen ville fått et slikt groteskt omfang. Men det vet ikke det norske folk fordi de bare leser msm.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Spansk domstol:

Bøtene som ble gitt for brudd på Covid-19 tiltak var ulovlige.

Forrige innlegg

Det Hvite Hus:

«Øk sensuren på sosiale medier!»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.