POSTED IN Olje-Energi

Ikke lønnsomt likevel?

Mot grønt blodbad i Sverige?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Svensk vindkraft skvises av lav pris på elsertifikater og strøm. Hva med Norge?

Av Jan Herdal

Siden 2003 har svenske strømkunder betalt 50 milliarder SEK til vindkraftbaronene i form av elsertifikater. Det rekker ikke. Nå hevder bransjen at et «grønt blodbad» truer, fordi sertifikatprisen er blitt for lav, samtidig som også strømprisen er på et bunnivå.

___________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra Oljekrisa.no

___________________________________________________________________________

Det er den svenske avisa Dagens Industri som omtaler saken, under overskriften «Desperat situasjon for vindkraften». I tillegg til skattefritak, er de felles elsertifikatene den viktigste subsidieformen for vindkraft i Sverige og Norge.

Det skinner gjennom at det er erfarne bidragsentreprenører som slipper til i avisa. Den stiller ingen kritiske kontrollspørsmål, som f. eks. hvorfor bare noen få øre forskjell pr. kilowattime på elsertifikatprisen kan være så katastrofalt.  Særlig når vindkraften er blitt så lønnsom?

Likevel er det liten tvil om at situasjonen vil bli alvorlig om den fortsetter. Vindkraften er gjeldstynget og ikke så konkurransedyktig som mediene gjerne gir uttrykk for. Nå kreves det enda mer skattepenger, om ikke for annet så for å sikre profitten.

Vindturbiner på Smøla (Foto: Statkraft)

– Det frie fallet  for prisene på elsertifikat fortsetter og har nådd sitt laveste nivå hittil. Krisen for vindkraften blir stadig mer akutt. Situasjonen beskrives nå som desperat for mange vindkraftaktører, og kravet om handling fra politikernes side vokser, skriver Di.

Siste uke nådde sertifikatene en all time bunnpris på 3,9 øre pr. kWh. Siden har det tatt seg opp igjen til 5 øre, men det er fortsatt historisk lavt, og et prisfall på nesten 70 prosent siden sist høst.

Store beløp står på spill. 90 milliarder SEK er investert i svensk vindkraft. 5-10 milliarder er allerede tapt i avskrivninger, ifølge avisa. I tillegg har mildvær og rikelig med vind medvirket til svært lave strømpriser på den nordiske kraftbørsen Nordpool i det siste.

Mange svenske vindkraftverk er fortsatt relativt nye og i god forfatning. Det vil ikke være vanskelig å skaffe nye eiere til dem. En omfattende gjeldssanering i prosessen vil kunne medføre problemer for de bankene som har lånt ut mest penger. Utbyggingen av vindkraft kan bremse ned.

Magrere tider vil slå verre ut på litt sikt. Vindkraftverk slites ofte raskere enn antatt. De kan tape inntil 30 prosent av produksjonsevnen i løpet av noen år. Reparasjoner og vedlikehold er dyrt. Eldre vindkraftverk er vanskelige å holde i drift på små marginer, og verre å finne nye kjøpere til.

De kommer til å øke i antall, både i Norge og i Sverige. Ingen unnslipper entropien. Problemstillingen er reell. Hundrevis, etter hvert kanskje tusenvis av vindturbiner kan bli stående til nedfalls. Hvem vil ha råd til å rive dem, og utslette de dype sårene i naturen?

Kanskje var ikke vindkraft en spesielt god idé likevel.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Realist1☠️
  21 februar 2020 11:31

  Nei er ikke noe nytt dette.
  Men det de prøver på er å løpe fra sitt ansvar ved og rettferdiggjøre ulempen dette medfører dem selv!
  Virker slik at de ønsker og gi forbrukeren ansvaret møllebaronene/eierene har ifht tematikken!
  Nay dette stinker no aldeles forferdelig.

  Svar
 • Mission impossible: Demokrati
  21 februar 2020 13:50

  Ironien med vindmøller er altså at dersom de produserer som de skal kortes levetiden ned. Dersom de ikke produserer som de skal uteblir inntjeningen.

  Det er altså snakk om en tap-tap situasjon.

  Så hva gjør man som «ansvarlig» politiker for å snu tap til gevinst? Jo, man løfter opp og frem et pikebarn, og lar henne gå i bresjen for å promotere drepende klimagrilling av hjem og folk, i et av verdens kaldeste land.

  Når man så har massert frykt og angst inn i befolkningen kan politikerne lene seg tilbake og ta imot et «folkekrav» om å foreta seg noe for å satse mer på fornybar energi, og samtidig gjøre den lønnsom.

  Dermed er det bare å skrive opp avgiften, og de slemminger som protesterer legger man på pinebenken merket «rightwingers».

  Svar
 • Dette betyr vel ikke annet enn at man øker subsidiene, dvs enda flere skattemilliarder til vindfarmene.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er en grense for alt:

Fra klimatyrrani til folkeopprør!

Forrige innlegg

NRK med sensasjon:

Buss til Myrdal stasjon!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.