POSTED IN Varslere, Ytringsfrihet

Ikke bedre enn Trump i denne saken heller.

Biden vil ikke oppgi kravet om utlevering av Julian Assange.

0
Print Friendly, PDF & Email

Dette var en av sakene jeg hadde håpet at den nye USA-administrasjonen vil legge om kursen i forhold til. Men, nei, slik er det ikke. Her forlenges USAs kurs, staket ut av Trump. Saken er et direkte angrep på ytringsfriheten, på alt som heter uavhengig, kritisk journalistisk praksis.

Jeg noterer meg at mediene ikke lager nummer av dette, heller ikke folk som jeg hadde forventet meg mer av, feks ledelsen i SV, Rødt og andre som regner seg som tilhengere av ytringsfrihet.

Retten til ytringsfrihet er i ferd med å ble en av de sentrale kampsakene i vår del av verden.

Det er bare å konstatere at disse prinsippene må regnes i stor grad som svada uten et faktisk innhold lenger – i vår del av verden. Det begynner å bli et stadig større paradoks at det er den russiske mediekanalen, RT, som bringer den brede omtalen av saken, slik vi kan se under.

Knut Lindtner

USAs justisdepartement bekrefter at Biden vil fortsette å trykke på for at Assange skal bli utlevert, selv om menneske-rettighets-grupper ber om at saken droppes før fristen for anken for USA går ut. 

Joe Biden-administrasjonen vil fortsette å forlange utlevering av Julian Assange, forteller justisdepartementet.

De avviser opprop fra rettighetsgrupper for å omgjøre vedtaket om å anke før fristen går ut i saken til grunnleggeren av WikiLeaks. 

Her kan alle skrike ut sin mening. Men hva er poenget med det når det er ingen som hører det.

Talsmann for Justisdepartementet Marc Raimond sa på tirsdag at Washington ikke har gått fra planen om å få utlevert Assange fra Storbritannia. 

De skriver at Biden fortsatt vil utfordre dommen fra januar der en britisk dommer utelukker utlevering fordi hun var bekymret for at Assange kunne komme til å ta sitt eget liv i amerikansk varetekt.

«Vi fortsetter å prøve å få han utlevert», fortalte Raimond til Reuters, og signaliserte med det at den nye Biden-administrasjonen vil fortsette der ex-president Trump slapp saken. 

De vil prøve å få siktet han som anti-sikkerhets-aktivist som har publisert klassifiserte dokumenter.

Hvorfor er det så viktig å ikke støtte Julian Assange? Han har avslørt våre lederes politiske synder da de støttet USAs krigsforbrytelser – i det minste ikke protesterte.

Uttalelsen fra Justisdepartementet kommer kun få dager før fristen for regjeringens mulighet til å anke går ut den 12. februar . De vil oversende «sine grunner for å appellere» i saken om Assanges utlevering. Amerikanske jurister vil argumentere mot dommer Vanessa Baraitsers dom i Storbritannia.

Opprop til Washington om å gi opp Assange-saken kom i Trumps siste dager da aktivister og journalister fra hele det politiske spekter forlangte at Trump skulle benåde WikiLeaks-grunnleggeren før han gikk av. 

Trump nektet øyeblikkelig å etterkomme dette og å vise noen velvilje, og mye av det samme presset har nå blitt arvet av Biden-administrasjonen.

Oppropene illustreres i et nylig brev fra et par dusin borgerrettighets-organisasjoner som fordømmer tiltalen mot Assange som «en alvorlig trussel mot pressefriheten».

Varslere er uønsket i vår del av verden.

«Å tiltale mr. Assange truer pressefriheten fordi mye av det som står i tiltalen er slikt journalister arbeider med rutinemessig, og som de må engasjere seg i for å arbeide for det offentligheten må få vite», stor det i mandagens brev, organisert av Freedom of the Press Foundation og signert av ACLU, Amnesty International og Committee to Protect Journalists – blant andre. 

Nyhets-organisasjoner publiserer ofte, og nødvendig, klassifisert informasjon for å informere publikum om saker som er av dyptpløyende offentlig betydning.

Brevet som ble sendt direkte til Bidens justisdepartement er et ekko av argumenter som var akseptert av tidligere Barack Obama, som nektet å tiltale Assange i de åtte årene han var president. Han mente at aktivitetene til WikiLeaks lå for nært opp til vanlig standard journalistikk.

Biden som var visepresident under Obama ser ut til å ha forlatt dette synspunktet. I stedet følger han etter Trump i hans kjør for utlevering.

Assange risikerer å bli møtt av 17 kriminal-tiltaler under Espionage Act for sin rolle i å ha publisert klassifisert materiale. Dette inkluderer hundretusener av sider som omhandler krigene i Irak og Afghanistan, og også det beryktede «Collateral Murder»- videoen, som viser USA-helikopter som fyrer løs på en mengde irakiske sivile – noen av dem journalister – i 2007.

Assange sitter nå i varetekt under maksimum sikkerhet i Belmarsh-fengselet i London, der han venter på konklusjonen i denne utleverings-saken.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/usa/515083-biden-doj-assange-extradition/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

I felleskap bygget vi ut vannkraften i Norge:

Hvorfor selge den til utlandet i stedet for å bygge landet med den?

Forrige innlegg

Når kjønnsforvirringen blir total:

Mor og far eksisterer ikke lenger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.