POSTED IN Virkelighetsforståelse

Ikke bare krigsindustrien men også andre store kapitalkonsentrasjoner.

Hvem styrer i USA?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det militærindustrielle farmasøytiske komplekset

Av Pål Steigan -13. april 2022

Det var fire stjerners general og president Dwight D. Eisenhower som først formet begrepet og beskrev situasjonen da han i sin avskjedstale til nasjonen 17. januar 1961 advarte mot det «militær-industrielle komplekset» som hadde innflytelse på alle områder i USA. «Dets totale innflytelse – økonomisk, politisk, ja åndelig – kan merkes i enhver by, i enhver statsbygning og ethvert kontor i det føderale regjeringsapparatet.»

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er kapitalism.jpg

Dette var noe nytt i USAs historie, men siden 1961 er det blitt mye mektigere. To tredeler av alle Pentagons militærkontrakter plasseres hos «the big six»: Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, BAE Systems og Boeing. Alle de andre 28.000 selskapene som produserer for krigsmaskineriet er organisert som underkontraktører av dem i et pyramidesystem med fem lag der hvert lag prøver å tappe laget over for så mye penger som mulig.

Eierne av militærindustrien

Blant de største eierne i alle de «big six» finner vi de «vanlige mistenkte», investeringsfondene BlackRock, Vanguard og State Street. Det vil si; State Street er ikke blant de aller største aksjonærene i General Dynamics og BAE Systems, men ellers er bildet komplett. Militærindustrien er konsentrert til en håndfull selskaper og de har igjen felles eiere. (En analyse som også tok for seg personalunion i styrer og representantskap og krysseierskap for øvrig ville vise at integrasjonen er enda mer total.)

Ingen annen sektor i USAs økonomi sluker så mye av de føderale budsjettene som militærindustrien. Pentagons budsjett er over 50% av det budsjettet som vedtas av kongressen.

Andre industrigiganter

Går vi til annen storindustri utenom våpenindustrien, så er de fire største i USA: Apple, General Motors, Ford og General Electric. De er alle leverandører til krigsindustrien, men hovedvirksomheten deres ligger på andre områder. Akkurat det samme bildet gjentar seg: «de tre vanlige mistenkte» er store eiere i alle fire.

Big Pharma

Ved siden av militærindustrien og teknobedriftene er det den farmasøytiske industrien som er blant de mektigste i verden. Det var de som var pådrivere for TISA, TTIP og liknende avtaler fordi de ønsker å sikre sine patenter over hele verden. De fire største er Johnson & Johnson, Roche, Pfizer og Novartis. Tre av disse selskapene følger den vanlige mønsteret; de «vanlige mistenkte» er blant deres største eiere. Unntaket som bekrefter regelen er Roche som har en liten gruppe sveitsiske aksjonærer som viktigste eiere. Men Novartis, som igjen har «de tre» blant hovedeierne, er en betydelig storaksjonær i selskapet.

De store farmasøytiske selskapene har lagt på vei klart å sikre seg globalt monopol på medisiner, behandlingsmåter, vaksiner og patenter. De driver storstilt lobbying overfor Kongressen i USA, der de er den mektigste lobbygruppa, overfor EU-kommisjonen, FN og regjeringer. De har stor innflytelse på internasjonal lovgiving, De er med rette blitt kritisert for å hindre fattige land i å skaffe seg billige medisiner, for å styre forskningsinstitusjoner og kvele kritikere. De er også blitt kritisert for at de bruker monopolet sitt til å hindre innovasjon. Og naturligvis har også de store farmasøytiske korporasjonene tette forbindelser med det militærindustrielle komplekset.

De hevder at de må ha så store inntekter fordi forskningen deres er så kostbar. Men i virkeligheten handler det om at de gjør det for å sikre seg og eierne maksimal profitt. Når de dominerende selskapene er så få og har så mye kapital til rådighet, gir det dem enorme muligheter til å gjøre akkurat det. Og, som vi skal vise, så har deres eiere nær sagt monopolkontroll over mediene, slik at de langt på vei kan styre hva som kommer fram av kritikk og hvordan den blir behandlet.

(Alle våre tall er hentet fra databasen til Morningstar, som igjen henter side tall fra børsene i USA.

Altså, for å summere opp:

Ikke bare er produksjonen innen våpenindustrien, annen storindustri og farmasøytisk industri ekstremt konsentrert. Kapitalen bak disse selskapene er enda mer konsentrert, og vi finner igjen de aktive investeringsfondene som har så stort eierskap at de er i stand til å legge føringer for selskapene.

I neste artikkel skal vi se på hvem som eier de stor merkevareselskapene.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Steigan har glemt at på toppen sitter the allseeing eye nemlig telecom.Rundt hele jorda er det lagt fiberoptiske kabler som gjør at all kommunikasjon går via disse og satelitter.Ingen,absolutt ingen kan kommunisere enten det er data eller telefon eller hva,uten å benytte dette nettet.
  Ingen tør nevne hvem det er som eier dette nettet tydeligvis eller kanskje de har andre motiver,frykt f,eks for å bli uten kommunikasjon.Prøv å ta innover dere at disse store telecomselskapene som google,twitter,facebook mm alle betaler lisenser til eierne av dette fiberoptiske nettet.Alle etterretningsorganisasjoner bruker dette nettet,våre politikere og du og jeg bruker dette nettet.
  Javel sier dere og glemmer hele greia men storebror ser alt,hører alt.
  Disse fiberoptiske kablene er knytt sammen på strategisk viktige knutepunkter som selvfølgelig er kontrollert av de samme eiere.Ved å ha kontroll på telecom har disse eierne nakketak på alle de mektige som har gjort noe upassende,så det gjelder for disse maktglade folkene å være lagspillere,om ikke er det ut av laget.På gammel godt norsk betyr det utpresservirksomhet og når du hører og leser om skandaler og slikt så er det ikke pga glimrende journalistikk,det skyldes nok heller at noen høyt der oppe har lekket opplysninger.
  Steigan glemte også å nevne kraftindustrien.
  De samme eierne av telecom eier og kontrollerer kraftindustrien i 183 land.Uten kraft stopper det meste,men det er kanskje en bagatell for Steigan og leserne.Så om Steigan velger å rette søkelyset mot USA som reven i hønsegården,da har han bommet totalt.
  Her på Derimot som det er så mange flotte sannhetssøkere,det er nesten for godt til å være sant at dere har glemt hvem som kontrollerer deres hverdag,det er vel det som kalles «hidden in plain sight.Men vil dere ikke,så vil dere ikke.
  Det blir som under Tysklands okkupasjon av Norge.All kommunikasjon gikk gjennom telefonlinjene i Sverige,men ingen kom på ideen at da kunne svenskene avlytte alt.
  Ellers er det å nevne at kryptografer for å dekode ble solgt over hele verden med bakdører tilbake til eierne patentene og da bør man helst ikke lete i USA for å få vite hvem eierne er.
  Esse non videri.Stay behind,Å virke uten å synes.To be but not to be seen.
  Fine søkeord det om noen vil vite mer.

  Svar
 • «De hevder at de må ha så store inntekter fordi forskningen deres er så kostbar. Men i virkeligheten handler det om at de gjør det for å sikre seg og eierne maksimal profitt.»

  Ja, legemiddelforskning er kostbar, delvis fordi 70% ( tidligere 90%) av all legemiddelforskning ikke gir resultater som kan selges.
  Ellers vil vel de fleste som setter i gang noe, forskning eller ikke, ønske ( «maksimal») profitt? Jeg ser gjerne de rekke opp handa som starter noe og ikke ønsker dette. ( Og heller ikke forlanger «stat»-støtte for sitt «uselviske» arbeide )
  MEN dette er kun farlig ( og superlønnsomt for selskapene) når vi har politikere og over-nasjonal styring som påbyr oss å bruke produktene.
  Ellers kan, (altså bør ) vi fritt velge hva vi vil putte eller få sprøytet inn i egen kropp.
  Og aller helst fjerne politikere, overnasjonale eller nære, som mener at tvangs- politikk er viktigere enn frie mennesker.
  – Og selvfølgelig også snu ryggen til og le av et media som vil putte løgner inn i hodet vårt for å maksimere profitt.

  Ellers:

  ‘– Men i studien vår fann vi at så mykje som 19,7 prosent av besøka i akuttmottak, uansett alder, kunne knytast til legemidla pasientane hadde brukt..’
  forskning.no/medisiner-partner-universitetet-i-oslo/kvar-femte-innlegging-i-akuttmottaket-kunne-knytast-til-legemiddelbruk/2006694

  Svar
  • I et moderne samfunn får vi tilbud hele tiden.
   Enten det er produkter, – eller å velge – eller velge bort, politikere som vil ta fra oss retten til egenbestemmelse over eget liv. Innbyggerne i et fritt demokratisk samfunn bør ikke tro de er barn, – og/eller at politikerne har rett til å være deres foreldre.
   En selvfølgelighet, eller… ? :

   ‘KULTUR. För att samhället ska fungera krävs självständiga och självrealiserade människor som verkligen kan utnyttja sina potentialer, har fri vilja och där varje person kan förstå sin natur som människa. Kort sagt, varje människa har rätt till sitt eget liv och öde. ‘
   https://newsvoice.se/2022/04/sund-kultur/

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Fritt ordskifte var visst ikke så viktig alikevel…

Hardkjør mot små alternative medier i Norge

Forrige innlegg

Russlands Kommunistiske Parti:

Iscenesatt provokasjon fra Ukraina i Bucha.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.