Strømkrisen har bare såvidt begynt
(17. mars 2022)
Vi har ett optimistisk og ett pessimistisk scenarie for 2022. Det pessimistiske utfallet vil vi ende med maksimal fyllingsgrad ned mot 60 % til høsten. «Normal eksport» vil stå for rundt 17 % av tappingen ila. året.
_________________________________________________
Innlegget er hentet fra hvamenerpartiene
_________________________________________________
Det ser dårlig ut for 2022. Med like høy eksport som i år kan vi forvente en enda verre strømkrise til vinteren.
På begynnelsen av 2000-tallet hadde vi flere tilfeller med lav fyllingsgrad. Den gang stoppet politikerne eksporten av kraft, det var det eneste ansvarlige å gjøre. Det gjør de ikke nå, de sier de har avgitt suverentitet slik at de ikke lenger kan beslutte noe, hvilket betviles.
Frankrike har makspris på strøm på 47 øre kilowatten. Dette kunne de også innført i Norge med aksept fra EU, men det vil de ikke, de frykter at folket skal bruke mer strøm og slutte å fryse. Nå hekker de på fingen og venter på krisen som vil stenge ned landet – uten å gjøre noe.
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 785 ganger.
3 kommentarer. Leave new
Fint at noen utarbeider slike prognoser som dette.
Det ser ut som det kan bli strømmangel og strømrasjonering neste vinter.
Det sies at Norge nå må vise solidaritet og hjelpe Europa med å redusere sin energimangel. Men Norge kan ikke løse energikrisen for Europa, Norge kan bare bidra med noen promiller av det Europa trenger av strøm. Dessuten eksporterer Norge så mye gass som det er mulig for tiden. Men mye vil tydeligvis ha mer.
Det er vanskelig å skulle hjelpe noen som gjør noe såpass idiotisk som å legge ned alle sine atomkraftverk slik bla Tyskland nå er i ferd med å gjøre (for noen år tilbake produserte tyske atomkraftverk rundt 170 TWh med strøm hvert år mens Norge til sammenligning produserte ca 140 TWh). Og hvor mye av denne strømhjelpen fra Norge skal så brukes av datasentre og til produksjon av kryptovaluta? Det grønne skifte er kanskje ikke så veldig viktig likevel.
Gasslagre i EU og vannkraftmagasiner i Norge er begge deler energilagre som er spesielt viktige på vinterstid når man trenger mye energi til oppvarming (gass i EU og strøm i Norge). Norge skal nå fremover hjelpe Europa med å bygge opp sine gasslagre til maksimale nivåer for å møte neste vinter hvor det også vil være gassmangel i Europa. Norge kommer til å pumpe store mengder med gass til Europa denne sommeren. Men hva med å bygge opp de norske energilagrene (vannkraftmagasinene) for å møte neste vinters behov for strøm og oppvarming i Norge? Skal ikke Norge ha lov til å kunne bygge opp sine energilagre slik som EU nå skal gjøre med norsk hjelp?
Troll A feltet er Norges største gassfelt og står for ca 1/3 av norsk gasseksport. Troll får all sin strøm fra land (slik har det vært hele tiden, Troll A har ikke bæreevne til å ha noe gasskraftverk ombord på plattformen). Strømforbruket til Troll A kan nå ligge på samme nivå som hele Bergens strømforbruk. Norsk sokkel får ca 7 TWh med strøm fra land hvert år for å pumpe olje og gass til Europa. Blir det strømmangel kan dette gå utover Norges evne til å pumpe gass til Europa. Nedtapping av norske vannkraftmagasiner kan dermed få alvorlige konsekvenser for Europas gassforsyning (og gasseksporten fra Norge er mye større og mye viktigere for EU enn strømeksporten fra Norge).
Norsk «solidaritet» kan utvises ved å produsere mest mulig gass for å forsyne Europa. Å selge ut norsk kraft på bekostning av folk og næringsliv er det samme som å sage over den greinen vi sitter på, og politikere som ønsker å eksportere mer enn vårt eget marked kan tåle, er uansvarlige og destruktive. Dessverre er det over tre år til neste valg, vi blir ikke kvitt dem før da.
Så kalles fortsatt de som sitter på Løvebakken for ‘ våre politikere’ .
Utrolig !