POSTED IN Korrupsjon, Norsk politikk, Virkelighetsforståelse

I norsk utgave:

Historien om bukken og havresekken.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Så oppdaget også de store mediene Nakstads dobbeltrolle

Av Pål Steigan -22. september 2021

Nakstad aksjonær i smittevernselskap som tyvedoblet omsetningen, skrev VG kl. 22.00 21. september 2021. Avisa fortsatte:

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er aksjonær i et smittevernselskap som tyvedoblet omsetningen i 2020. Han kan ha fått millioner i økte aksjeverdier.

VG siterer Finansavisen samme dag, som skriver:

Er blitt rik på corona.

Espen Rostrup Nakstad har ledet Norge gjennom coronaepidemien. Samtidig er han aksjonær i et selskap som 20-doblet omsetningen i fjor.

Nettavisen skrev klokka 17.38 samme dag:

Salget av denne tok av i 2020 og ga Espen Nakstad en betydelig aksjeformue.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er nakstad666-696x430.png

Nordeas investeringsdirektør Robert Næss verdsetter selskapet til mellom 1 og 1,5 milliarder kroner – Nakstads aksjer i Epiguard er med det verdt et sted mellom 26 og 39 millioner kroner.

Men nyheten ble publisert på steigan.no to dager tidligere

«Pandemien» har økt aksjeverdien til Nakstad 21 ganger skrev vi 19. september. Artikkelen ble publisert klokka 5.23, altså to døgn før Finansavisen hadde den. Så la oss i det minste være enige om rekkefølgen her.

Men saka er viktig og hovedstrømsmediene har kanskje vært litt langsomme på labben, men de har oppfattet den riktig.

Vi skrev:

Espen Rostrup Nakstad har som kjent i halvannet år vært talerør for krisemaksimering og frykt på alle norske kanaler. Han har nesten aldri fått kritiske spørsmål fra medier som virker som om de er stjernekandidater fra et dressurkurs, sjøl ikke når han kommer med katastrofespådommer som viser seg å være totalt feilaktige. Nakstad 4. mars: – Vi risikerer 50 ganger flere smittede og innlagte i sykehus når vi kommer til 17. mai. En slik adgang til mediene har vært gullkantet for privatpersonen Nakstad.

Helsedirektoratets nestkommanderende er nemlig også styremedlem og aksjonær i selskapet Epiguard, som har gjort det kanonbra på grunn av «pandemien».

Og det var ikke første gang vi tok opp Nakstads dobbeltrolle. 17. november 2020 stilte vi spørsmålet:

Har Espen Nakstad en interessekonflikt?

I vår artikkel 19. september vurderte vi det slik at selskapet EpiGuard, som Nakstad er styremedlem og aksjonær i, ville kunne ha en markedsverdi på rundt 1 milliard.

Dette er en opplagt oppkjøpskandidat. En omsetningsøkning på 21 ganger på ett år får det til å blinke hos alle oppkjøpsfond som er verdt saltet sitt, om de har hovedkvarter på Jersey eller Cayman Island. Og da kan man fort legge en null til bak verdien.

Og den verdien vi mente man kunne sette en null bak var 99,9 millioner kroner. Nordeas investeringsdirektør Robert Næss, som kjenner dette markedet bedre enn oss, verdsetter selskapet til mellom 1 og 1,5 milliarder kroner, så vi var jo ikke så langt unna.

VG skriver:

Nakstad er klar på at hans tilknytning til selskapet ikke medfører interessekonflikter med stillingen i Helsedirektoratet. Han sier at styrevervet er ulønnet, og at han ikke har hatt noen ambisjon om å tjene penger på oppfinnelsen han bidro til.

– Jeg har naturligvis erklært meg inhabil i alle potensielle saker knyttet til denne oppfinnelsen hos tidligere og nåværende arbeidsgivere, i tråd med det norske habilitetsreglementet, sier Nakstad, og forteller at han i fjor ba om en vurdering av sin habilitet for å være på den sikre siden.

Dette er å «selge strikk i metervis». Sjølsagt har ikke Nakstad snakket om oppfinnelsen 24/7 i beste sendetid. Sjølsagt har det ikke noe å si at styrevervet hans er ulønnet.

Det som er problemet er at Nakstad har vært den fremste til å snakke opp frykten knyttet til koronaepidemien, og har ofte tatt feil og kommet med overdrivelser og skremmeskudd. I den samme perioden går aksjekursen til selskapet hans rett til himmels, og han kan komme til å håve inn rundt 30 millioner på denne aksjeposten.

Og da har han en interessekonflikt.

Dessuten er det hyggelig å se at våre kolleger i hovedstrømsmediene leser steigan.no. Det har de gjort lenge, og det bør de fortsette med. Men de bør bli kjappere på ballen.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Nakstad har enda en agenda.
  Han håper på å bli helseminister.
  Da ofrer han gjerne befolkningens psykiske helse ved å skape frykt og stenge ned sosial kontakt og arbeidsplasser.
  En nasjons helseminister vet (burde vite) at frykt og frustrasjon nedsetter immunforsvaret.
  Nakstad vet enda bedre at en slik stilling blir enda mer, politisk, viktig hvis befolkningens helse blir dårligere.
  Bukken og havresekken, ja.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvor mange mennesker har norske styrker drept?

Nå forberedes nye krigseventyr.

Forrige innlegg

Folkehelsen rammes.

Nedstengningene skaper uhelse.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.