POSTED IN Helse

I Irland blir vitamin D anbefalt:

Et forebyggende tiltak mot Covid-19.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Helsekomiteen ved nasjonalforsamlingen i Irland vil gjøre vitamin D momsfritt, tilby folk vitamin D ved testestasjonene for covid-19 og anbefaler folk å ta tilskudd som er mer enn dobbelt så høye som den norske anbefalingen. En rapport fra komiteen konkluderer med at alle voksne i Irland må ta tilskudd av vitamin D for å lette belastningen på helsevesenet.
___________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra D-vitaminkrigeren
___________________________________________________________________________________

Da smittetallene for covid-19 ved nyttår plutselig eksploderte i Irland, gikk irske leger ut i avisene og ba folk ta tilskudd med vitamin D for å stoppe smitten. Helsekomiteen i den irske nasjonalforsamlingen satte samtidig i gang arbeidet med å lage anbefalinger for hvordan vitamin D kan bidra til å bedre helsa til den irske befolkningen og redusere belastningen fra covid-19.

Dette er anbefalingene fra helsekomiteen i den irske nasjonalforsamlingen:

 • At daglig vitamin D-tilskudd på 20-25 µg/dag bør anbefales til hele den voksne befolkningen som et folkehelsetiltak, med høyere doser anbefalt for sårbare grupper under medisinsk tilsyn.
 • At en folkehelsepolitikk som fremmer bedre kunnskap om fordelene med vitamin D og som oppmuntrer tilskudd av vitamin D, bør utvikles i tide til behandling i budsjettet for 2022.
 • Å redusere kostnadene for tilskudd av vitamin D for å fremme opptaket, bør vurderes gjennom reduksjon eller faktisk eliminering av gjeldende momssats.
 • At spesifikke tiltak må iverksettes for sårbare grupper og for frontlinje- og helsearbeidere, slik at vitamin D-tilskudd administreres på opt-out-basis. I løpet av denne pandemien bør folk få tilbud om vitamin D-tilskudd på Covid-19 testsentre.

Rapporten slår fast at mangel på vitamin D er svært utbredt i Irland.
– 47 prosent av irene mellom 18 og 39 år har D-vitaminmangel.
– 35 prosent mellom 50 og 59 år har D-vitaminmangel.
– 64 prosent over 80 år har D-vitaminmangel.
– 93 prosent av ikkevestlige innvandrere i Irland har D-vitaminmangel.

Professor John Faul

Den irske helsekomiteen har holdt flere høringer for å kartlegge betydningen av vitamin D i forbindelse med covid-19. Professor John Faul ved Connolly Hospital Blanchardstown gjorde ifølge The Irish Times inntrykk da han forklarte seg for komiteen.

Vitamin D stakk seg ut

-Jeg har gått rundt på intensivavdelingene og jeg kan fortelle deg at det er veldig opprørende å gå til mennesker som er på respirator og fortelle familiene deres at de virkelig er i trøbbel. Mange har dødd. Vi gjorde massiv profilering av disse menneskene når det gjelder immunforsvaret og den biologiske situasjonen. Det eneste som virkelig stakk ut var vitamin D-mangel, sa professor Faul.

Rapporten fra helsekomiteen trekker spesielt fram Finland som et eksempel der vitamin D kan ha spilt en avgjørende rolle i kampen mot covid-19. Finland har den desidert laveste dødeligheten fra covid-19 av alle land i EU. Finland har også den laveste andelen med D-vitaminmangel. 75 prosent av finnene har tilfredsstillende nivå med vitamin D. Finland tilsetter i likhet med Norge vitamin D i matvarer.

Irene mener at vitamin D er årsaken til at dødstallene fra covid-19 i Finland bare utgjør 18 prosent av dødstallene i Irland, til tross for at Irland har hatt en mye tøffere lockdown enn Finland.

Så til utlandet

Helsekomiteen i Irland legger også vekt på erfaringen med tilskudd av vitamin D på sykehjemmene i Andalusia i Spania. Det andalusiske helsedepartementet anbefalte i november i fjor å gi tilskudd av vitamin D til sykehjemsbeboerne under mottoet «lag sommer om vinteren». Innledningen av prosjektet falt sammen med at Andalusia opplevde en reduksjon i covid-relaterte dødsfall fra 70 per dag i midten av november til bare tre per dag den første uken i januar.

Andalucia er den sørligste regionen i Spania

Det er ikke publisert vitenskapelige studier fra prosjektet i Andalusia, men den irske helsekomiteen finner den dramatiske nedgangen i dødsfall bemerkelsesverdig. Særlig fordi reduksjonen i dødsfall i Andalusia kom samtidig med en betydelig økning i covid-relaterte dødsfall i resten av Europa. Norske medier har ikke omtalt pasienter på sykehjemmene i Andalusia tilfeldigvis sluttet å dø av covid-19 etter at de fikk store tilskudd med vitamin D.

Når vi kommer til Covid-19-pandemien, viser internasjonale studier, og særlig erfaringene fra Finland, hvor effektiv daglig vitamin D-tilskudd kan være når den implementeres som en del av en utvidet folkehelsepolitikk. Dette tilskuddet representerer et trygt, praktisk og effektivt middel for å beskytte menneskers helse.

Formann for helsekomiteen i den irske nasjonalforsamlingen, Seán Crowe

Selv om det i mange år har vært klart for irske myndigheter at vitamin D-status i befolkningen er dårlig, har ikke Irland hatt noen offisiell politikk rundt vitamin D og folkehelse. Nå har covid-19 satt fart i saken og helsekomiteen ser lenger enn koronapandemien når de nå kommer med sin anbefaling. Rapporten foreslår en ny irsk folkehelsepolitikk der vitamin D blir en hjørnestein i arbeidet. Irene mener at vitamin D vil bli viktig faktor for å forberede det irske helsevesenet på den ventede eldrebølgen.

De siste ti årene har Irland gjennomført en omfattende undersøkelse av helsa blant eldre. Her har det kommet fram at folk over 50 år som har mangel på vitamin D har 75 prosent høyere risiko for å bli deprimert. Dette har ikke gått helsekomiteen hus forbi. Komiteen poengterer også at D-vitaminmangel er forbundet med en rekke sykdommer inkludert metabolske forstyrrelser, autoimmune sykdommer, psykiatriske, respiratoriske og kardiovaskulære lidelser og kreft i tillegg til beinsykdommer som osteoporose og osteomalasi.

Fakta om vitamin D:
– Vitamin D er et hormon som kroppen lager i huden ved hjelp av UV-stråler fra sola.
– Vitamin D er mest kjent som hormonet som bygger bein og vedlikeholder bein- og tannhelse.
– Hormonet vitamin D kan koble seg på alle celler i kroppen og aktivere 3.000 gener.
– Vitamin D styrer immunforsvaret og har en viktig rolle for å regulere kjemiske prosesser i hjernen.
Kilde: Legeforeningen Endocrine Society

Uaktuelt i Norge

I Norge ville Helse og sosialkomiteen på Stortinget ha brutt loven hvis de hadde påstått det samme som kollegene i Irland. Vitamin D er i Norge definert som kosttilskudd og dermed sier kostholdsforskriften at det er ulovlig å påstå at vitamin D har betydning for helse. Ernæringsfysiologene i Nasjonalt råd for ernæring er de som har ansvar for vitamin D i Norge. Norske leger vil aldri si høyt at et kosttilskudd har medisinsk effekt. At vitamin D er et hormon og ikke et kosttilskudd har aldri slått inn her i Norge.

At Helsedirektoratet har knyttet tilskudd av vitamin D til tran er en annen faktor som gjør det umulig å anbefale høyere tilskudd av vitamin D i Norge. Det norske helsedirektoratet anbefaler ei skje tran som tilskudd av vitamin D til folk under 70 år og to skjeer tran til folk over 70. I og med at tilskudd av vitamin D i Norge er knyttet til tran, vil det være vanskelig for myndighetene å anbefale utdeling av vitamin D på teststasjoner for covid-19. Å bli påtvunget ei skje tran i tillegg til pinnen i nesen vil trolig oppleves som dobbelt overgrep.

Å anbefale folk å ta mer enn to skjeer tran vil også være uansvarlig fordi det vil påføre folk en overdose vitamin A. Britiske myndigheter fraråder tran til gravide, spedbarn og eldre. Irland har ikke noen tradisjon med tran som tilskudd av vitamin D. Bare fem prosent av befolkningen i Irland tar tilskudd med vitamin D.

Legene fikk med seg media

I Irland fikk legene både TV og aviser med på å spre budskapet om å ta større tilskudd med vitamin D for å få ned dødstallene fra covid-19. I Norge ville dette ha vært umulig. For det første er det ulovlig for journalistene å påstå at vitamin D kan ha effekt på helsa. For det andre har redaktørene i norske hovedstrømsmedier i årevis drevet kampanjejournalistikk for å bagatellisere betydningen av vitamin D. Norske politikere som kom i skade for å uttale seg positivt om vitamin D og oppfordret folk til å ta større tilskudd med vitamin D, ville ikke ha blitt behandlet nådig.

Sist ute i mediakrigen mot vitamin D var redaktøren i Forskning.no, Nina Kristiansen, da hun i en kronikk i Aftensposten nylig erklærte at vitamin D er usunt og at folk som mener at vitamin D er bra for helsa tror på naturmedisin. Faktasjekkerne i Faktisk.no har også høy front mot «naturmedisin» og har et batteri med eksperter klare til å sable ned folk som antyder det samme om vitamin D som Helsekomiteen ved nasjonalforsamlingen i Irland. Noe journalist Iselin Fjeld i NRK fikk smertelig erfare da hun i vinter skrev om en forskningsstudie som antydet at vitamin D kan ha positiv effekt på covid-19.

Knut Lindtner har lagt til bilde m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • sunhunter61
  14 april 2021 17:19

  Flott at dette blir tatt opp.

  Anbefalingene fra norske myndigheter er så ensporet at det er grotesk: IKKE noe som er naturlig hjelper i denne sammenhengen. BARE den unaturlige nåla til den farmasøytiske industrien.

  Maktapparatets maniske hegning om den farmasøytiske industriens løsninger og promoteringen av apparatets egen posisjon er blitt så opplagt at de er blitt en farlig parodi.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vestlige medier omskriver og desinformerer:

VG med nye politiske omskrivninger av virkeligheten.

Forrige innlegg

Brennpunkt:

Sør-Kinahavet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.