POSTED IN Olje-Energi

I felleskap bygget vi ut vannkraften i Norge:

Hvorfor selge den til utlandet i stedet for å bygge landet med den?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette innlegget er hentet fra Drammen Nei til EUs nyhetsbrev

Vinter, Acer og strømpriser

Vinterkulda har mangedoblet strømprisene her på Østlandet. I dag morges kosta strømmen i Østlandsområdet 2,57 kroner for en kilowatt-time. Med nettleie og statlige avgifter i tillegg, kommer kostnadene opp i 4-5 kroner. Da koster en dusj fort over 20 kroner.

Mens strømprisene tidligere ble holdt i sjakk av de folkevalgte i kommunestyrene og solgt uten fortjeneste til deg og meg, begynte noen «smartinger» å forstå profitt-potensialet som lå i strøm.
Spesielt når det gjaldt eksport til land uten egne vannkraftressurser. 

I 1960 ble den første høyspentlinje bygd til Sverige, og i 1977 ble den første utenlandskabel lagt til Danmark. For 20 år siden fikk vi den nordiske kraftbørsen, Nordpool. Kraftmeglere – som Einar Aas i Grimstad – tjente seg søkkrike.

 Strømpris-spekulant Einar Aas m/bolig


Med EØS-avtalen er alt blitt mer kommersialisert. Strømselskaper har grodd opp som paddehatter. Under dekke av «fri konkurranse» har de nærmest gjort det som en merkevare å lure deg og meg.

Hvorfor skal vi eksportere strøm når den trengs i vårt eget land? Ikke minst til utvikling av ny industri og nye arbeidsplasser? 

Det er nå bygd nok utenlandskabler til å eksportere halvparten av norsk strømproduksjon. Siden eksportstrøm er godt betalt, tappes også våre vannmagasiner ekstra mye. Som følge av dette synker fyllingsgraden. Som erstatning tvinges vi da til å importere dyr utenlandsk strøm, basert på kullkraft.


Regningen for dette tas av deg og meg. Fortjenesten ved eksport går til aksjonærer og spekulanter. 

Som nasjon kan vi nå være i ferd med å miste råderetten over vår egen strøm. EU har sitt eget energibyrå, Acer, som stortingsflertallet ønsker Norge skal slutte seg til. Norsk strøm vil da bli styrt fra Acers hovedkontor i Ljubljana. For Acer er det viktig med fri flyt av strøm over landegrensene. 

Med norske politikeres velsignelse – fra Arbeiderpartiet til Høyre og FrP – vil da strømprisene våre bli mest mulig harmonisert med resten av Europa. Siden f.eks. danskene har dobbelt så dyr strøm som oss, betyr det at våre strømpriser stiger og at du heretter vil få stadig større strømregninger.
For norsk kraftkrevende industri vil konsekvensene bli høyere produksjonskostnader og – høyst sannsynlig – tap av tusenvis av arbeidsplasser, ikke minst i distriktene. Produksjonen vil bli nedlagt eller flyttet utenlands. Fordi vi ikke lenger har noe konkurransefortrinn i form av billigere strøm.

Nei til EU har bedt Høyesterett slå fast at en maktoverføring til Acer er en suverenitetsavgjørelse som krever 3/4 stortingsflertall og ikke bare vanlig flertall, jamfør Grunnlovens paragraf 115. Om vi vinner fram kan vi selv bestemme over vår strømeksport og våre strømpriser. Målet bør da være å ta tilbake noe av det tapte: Strømpriser som folk flest og vårt næringsliv kan leve med.

Forsidebilde er fra Holyoke, United States



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 619 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Slikt tullball får vi altså servert. – Og folk spiser det antagelig , fordi vi er blitt oppdratt til å være kapitalister/merkantilister.:

    ‘ Noen av E24s lesere har lurt på om de høye prisene kan ha noe med Norges nye strømkabel til Tyskland å gjøre. Men i morgentimene fredag importerte Norge strøm fra Tyskland, noe som ga lavere priser på Sørlandet, mener Myhre.
    Han påpeker at sørlendingene sparer millioner av kroner på at denne kabelen er på plass.
    – Den kabelen bidrar til å senke prisene, sier han.
    Kristiansanderne sparer millioner hver time på at de har denne kabelen til Tyskland, og de sørnorske produsentene taper millioner på at det importeres strøm slik at de går glipp av å selge til 2,5 kroner i den travleste timen fredag ‘
    https://e24.no/norsk-oekonomi/i/aP4jXd/varsler-tredoblet-stroemregning-i-februar-dette-er-rekord

    Selvfølgelig «sparer» innbyggerne i Norge på at fortjenesten på elektrisk energi er er lavere istedet for høyere.
    Men produksjonsprisen , på de allerede nedbetalte kraftverkene- er fortsatt 10 øre pr. kWh. Uansett vinter og etterspørsel.
    Og våre kapitalist- myndigheter legger atså på sine avgifter i prosent, og stjeler mer jo høyere kraft-prisen kapataliseres oppover.
    Om det går til «fellesskapet», og vi kan søke om «støtte» ( fra den samme mafiaen som gjør at vi blir avhengig av støtte) når vi ikke kan betale strømregningen er det likefullt et ran.
    Vi vet at statsadministrasjonen ikke kan bevilge 1 krone , uten at halvparten går til å hente inn og administrere.
    Hele administreringen skal holde det bevilgende kostbare politisk kostebinderiet i livet.

    Kravet bør være:
    Den fornybare elektriske oppvarmingsprisen i vinterlandet bør være lik produksjonsprisen pluss en grei fortjeneste ( 40% ?) og eventuell områdeleie til kraftkommunene HVIS energiproduksjonen hindrer annet næringsliv på området. ( Altså 20 øre pr. kWh. Totalt. Forutsigbart som vannet i fossen.)
    Og nettleia skal gå til oppgradering/nedgraving av våre kabler. Ikke utbytte til et merkantilisert regnskap/»aksjeeiere» i et nedbetalt nett. Det er Norges innbyggere som er de reelle aksjeeierene.
    Eksporter gjerne overskuddet til andre nasjoner etter at innbyggerne har fått sitt til riktig pris.
    Og eksporter gjerne vind/bølgekraft fra våre havområder til andre nasjoner som trenger dette.
    – Men hold dette som eget regnskap, som annen industri, uavhengig av folkets vann/fosse-kraft; og kabelkostnadene bør selvfølgelig legges under dette regnskapet.

    Svar
  • Med den nye kabelen til Tyskland har Norge nå totalt sett en eksport kapasitet på rundt 50% (det tilsvarer omtrent 70-75 TWh pr år). Tyskland planlegger å legge ned alle sine resterende atomkraftverk innen utgangen av 2022, dessuten planlegger også andre land i EU å legge ned en del av sine atomkraftverk (Sverige, Belgia og Frankrike og også Skottland og visstnok England). Disse tyske atomkraftverk hadde i 2019 er strømproduksjon på til sammen 75 TWh (hvilket er nesten halvparten av Norges strømproduksjon). Hvor skal all denne strømmen hentes fra? Det blir spennende å se hvordan dette vil slå ut på norsk strømeksport fremover. Strøm fra Norge kan eksporteres til Tyskland direkte via den nye kabelen til Tyskland, men kan i tillegg også eksporteres via gamle strømlinjer til Sverige og via eksisterende kabler til Danmark og Nederland. I tillegg kan strøm eksporteres via kabel til England som kommer i 2022 og via NorthConnect kabelen til Skottland som muligens blir bygget. Det høres ut som det ligger an til en skikkelig strømkrise i Norge fremover.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Russland:

Mange har fastlåste (feilaktige) oppfatninger av landet.

Previous Post

76 år siden bombingen av Dresden:

En terrorhandling av første skuff!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.