POSTED IN Libya

I alle konflikter er det et spill i kulissene.

Her litt fra bakspillet i Libyakonflikten.

0
Print Friendly, PDF & Email

Krig i Libya

Ifølge en konfidensiell FN-rapport ble Erik Prince (grunnlegger av Blackwater og bror av Betsy DeVos, utdanningsminister i Trump-administrasjonen), engasjert av den libiske generalen, Khalifa Haftar, for å myrde medlemmer av regjeringen i Tripolitania (Det muslimske brorskap).

 

Tripolitiania var tidligere en libisk provins, og er i dag et område ved kysten i den nordvestlige delen av landet.

Operasjonen kalt «Project Opus» ble angivelig utført i to faser av tolv sørafrikanere, fem briter, to australiere og en amerikansk pilot hentet inn fra Jordan. I april 2019 ble seks helikoptre fra Sør-Afrika sendt til Botswana for å fortsette videre derfra til Benghazi. Men general Haftar mente at helikopterstyrken ikke var i samsvar med kontrakten og at kun et Bell Cobra angrepshelikopter og et lite bulgarsk LASA T-Bird rekognoseringsfly skulle involveres i operasjonen. Den ble derfor avbrutt mens helikoptrene var underveis og den delen av styrken som allerede var på plass i Benghazi, trakk seg tilbake til Malta.

Et annet forsøk fant sted i juni 2020, men ble ifølge FN-rapporten avbrutt fordi Tyrkias nye luftvernsystem i Cyrenaica var blitt operativt.

Erik Dean Prince er en amerikansk forretningsmann og tidligere offiser i U.S. Navy SEALs, kjent for å ha stiftet sikkerhetsselskapet Blackwater USA, senere kjent som Academi. (Fra Wikipedia)

Kontrakten, verdt $ 80 millioner dollar, omfattet tre selskaper basert i De forente arabiske emirater. Eric Prince hadde vært ansvarlig for trening og opplæring av Emiratenes militære styrker.

Avsløringen av innholdet i den konfidensielle  FN-rapporten fant sted like etter at president Trump hadde gått av og Biden var innsatt. Rapporten inneholder ikke noen ny viktig informasjon. Alle omstendigheter omtalt i rapporten ble rapportert av New York Times ni måneder tidligere [1]. Ved å overlate rapporten til behandling for brudd på den internasjonale våpenembargoen mot Libya i Kongressens sanksjonskomite, forsøker Biden-administrasjonen å gi inntrykk av  den motsetter seg «borgerkrigen» i Libya. Men overleveringen av rapporten til sanksjonskomiteen fant sted kort tid etter at Biden-administrasjonen ga Pentagon grønt lys til å videreføre «endless war «(Rumsfelds/ Cebrowskis strategi) i hele Midtøsten. 

Oversatt av Erik Engebretsen

Forsidebilde: pixpoetry

[1] «By Air and Sea, Mercenaries Landed in Libya. Then the Plan Went South”, Declan Walsh, New York Times, May 25, 2020.

https://www.voltairenet.org/article212287.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oppløsningsprosessen i Ukraina fortsetter.

Medier og meninger forbys nå.

Forrige innlegg

Del 3: Inndra boka til Michelet?

Nei, det er å gi etter for dem som vil kriminalisere ytringer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.