POSTED IN Ukraina

Hvorfor skal vi ikke høre på motparten?

Hva mener de i opprørsrepublikkene i Øst-Ukraina?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Konflikten i Ukraina fremstilles som en konflikt mellom Ukraina og Russland, men slik er det ikke ifølge Minsk 2-avtalen. Ifølge den er dette en intern konflikt i Ukraina hvor hverken Russland, Tyskland eller Frankrike (de tre andre underskrivende stormaktene) er direkte involvert eller part i konflikten. Også dette forteller sitt om våre mediers lemfeldige omgang med realitetene, dvs. at dette faktiske forholdet underslåes.

Russland tviholder på dette faktiske forholdet, mens USA og de store vestlige mediene fremstiller konflikten som en konflikt mellom Ukraina og Russland. I praksis er derfor utbryter-republikkene en part i saken ifølge Minskavtalen som også er FN-godkjent.

Så kan en spørre seg hvorfor en underslår dette faktum i vest. Men slik er det blitt. Det er ikke alltid at de store mediene lyger direkte, men de fordreier og fortier realiteter. I praksis villeder de opinionen på den måten.

Vi velger å presentere også synspunktene den fortiete parten i denne konflikten: Opprørsregjeringen i Folkerepublikken Donbass. Vi er ganske stolt over at vi som et lite medium er de første til denne type informasjon som er hentet fra en viktig part av denne konflikten.

Knut Lindtner
Redaktør

Natalia Nikonorova, utenriksminister i Donetsk-republikken:

«Mangel på politisk vilje i Kiev er ikke et argument for å ignorere Kievs forpliktelse overfor Donbass-folket. Vi må uansett følge opp Minsk-avtalene av 5. og 20. september 2014 og 12/2-2015 som utformes av kontakt-gruppen i Minsk. De gir grunnlag for fredelig løsning av Donbass-konflikten via en fredsplan og enighet om våpenhvile. Så et memorandum om i praksis å realisere våpenhvilen med tiltakspakke. Den ser for seg en umiddelbar og omfattende våpenhvile, tilbaketrekking av tunge våpen, etablering av sikkerhets-soner og utvikling av gode metoder for ny-utbetaling av pensjoner og velferdsordninger for innbyggerne i Donbass. 

Politisk del av avtalen krever at Kiev gir Donbass spesial-status og vedtar en konstitusjonell reform i Ukraina som betyr mer desentralisering. Reformen må ta hensyn til konkrete forhold i konfliktrammete områder og koordineres med representanter fra disse områdene.

Andrey Turchak.jpg

Midt i en uhyggelig anlagt USA/Nato-kampanje for å legitimere strøm av penger, våpen, ammunisjon og maskiner til Kiev, er det utillatelig naivt av oss å håpe på fredelig demping av konflikten bare ved sunn fornuft hos Kiev-ledelsen. Vi takker for initiativ fra ledelsen i partiet Forent Russland, som viser vilje til å hjelpe oss å bekjempe aggresjonen fra Vest-Ukraina.

26/1 sier Andrei Turtsjak talsperson i regjerings-partiet Forent Russland at Russland må levere våpen og annen hjelp til de to republikkene. Det støttes av russiske aktivister og politikere. Donetsk ser det som viktige skritt for republikkene. Vi vil absolutt ønske beslutningen velkommen.

Men som Donetsk-representant ved Minsk-forhandlingene, vil jeg se til at vi for vår del vil gjøre alt vi kan for å redusere muligheten for at situasjoner skal oppstå som krever våpen-bruk. Til tross for den militaristiske stemningen blant Kiev-lederne og deres vestlige sjefer, vil vi fortsatt ikke ha en væpnet konflikten og gjøre alt for å holde Kiev på et diplomatisk spor», avslutter Natalia Nikonorova, utenriksminister i Donetsk-republikken.

Meldinger fra Donbass News Agency/DAN, 18/1-28/1-22. Til norsk: Per Lothar Lindtner

Forsidebilde: Folkerepublikken Donetsk sitt flagg.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Noen vil tydeligvis krig.
  Noen vil bygge opp vestlig/USA – Nato styrker i Ukraina.
  Russland bygger opp styrker på sin side av grensen.
  Hva ville Norge gjort hvis feks. Kinesisk forsvarsallianse ville bygge opp militære styrker i Sverige?
  Hvem hadde vi i såfall sett på som aggressor?

  Svar
 • Natos oppførsel er under enhver kritikk. Antidemokratiske kuppmakere som går langt fra sitt mandat.
  Ukraina er ikke noe medlemsland, hva har de med dem å gjøre?
  Nato viser seg idag som ikke noe annet enn ett redskap for axis of evil, USA/Israel og City of London (Empire of London) som bare tenker på globalt herredømme, og som ser veien dit ved å splitte opp Russlands forhold til sine nabostater.

  I og med at Ukraina er utenfor Natos mandat, så står nok Natostater friere til å delta. Og å la være. Var det Tyskland som nylig sendte 5000 hjelmer til Ukraina? De ble ikke glad i det heletatt der borte, de syntes det var lite hjelp i det. Det er østeuropeiske stater som ikke vil bli innblandet.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  30 januar 2022 18:06

  Godt å få høyra noko anna enn vanleg vestleg propaganda. Det utanriksminister Natalia Nikonorova seier, høyrest so forstandig ut at du kan vera trygg på norske styresmakter kjem til å oversjå ho fullstendig.

  Olaug Bollestad kjem ikkje til å nominera Nikonorova til Nobels fredspris.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vurdering av USA:

Det går mot oppløsning.

Forrige innlegg

Et paradoks?

Land med lavest vaksinasjon har minst Covid-døde.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.