POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Hvorfor er spesielt denne byen viktig?

Kampene om Bakhmut er Ukrainakrigens «Stalingrad».

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

HVA GJEMMER UKRAINA I BAKHMUT-SALTGRUVERNE?

Av Larry Johnson

Larry Johnson er x-CIA-analytiker

Den langvarige kampen om Bakhmut blir i pressen fremstilt som et symbol på russisk svakhet. Jeg vet at mange vestlige har klødd seg i hodet og lurt på hvorfor det føres en så voldsom kamp om akkurat dette stykket av territoriet. Svaret tror jeg ligger under overflaten til Bakhmut/Soledar i Soledar Salt Mines (aka Artyomsol Salt Mines). Saltgruven er et monster, med 125 miles med tunneler.

Ta en titt på disse bildene:

Evgeny Prigozhin, skaperen av Wagner-gruppen tilbød følgende oppdatering om situasjonen i Bakhmut og nevner saltgruvene i forbifarten:

«Bakhmut er det sentrale punktet på østfronten og et seriøst logistikksenter. Og vår oppgave der er å dø så lite som mulig, og å ødelegge fienden så mye som mulig.

Bakhmuts funksjon er dens unike historiske og geografiske forsvarsmuligheter, som for det første inkluderer inndeling av byen i flere deler av vannbarrierer. For det andre er nabolaget Bakhmut et kompleks av bosetninger som skaper et enhetlig forsvarssystem. For det tredje er dette et unikt landskap, raviner og høyder, som er naturlige tunneler. Og prikken over i-en er systemet med Soledar- og Bakhmut-gruver, faktisk et nettverk av underjordiske byer. Der det ikke bare er en gruppe mennesker på en dybde på 80-100 meter, men også et sted hvor stridsvogner og infanteri-kampkjøretøyer kan bevege seg. Og våpen har blitt lagret der siden første verdenskrig.»

https://t.me/sonar_21/162

Jeg tror det foregår mer under jorden enn saltutvinning. Det er et sikkert lager for Ukrainas militære utstyr. Bloggen ScoopTrade gir en flott oversikt:

Før starten av den spesielle militæroperasjonen i Ukraina var Artyomsol det største foretaket for utvinning og salg av bordsalt i Sentral- og Øst-Europa. Den består av fem saltgruver, som ligger innenfor bygrensene til Soledar og Praskovievka: gruvene nr. 1, nr. 3, nr. 4, nr. 7 og Volodarsky-gruven. De er sammenkoblet med jernbane og vei, samt et utviklet system for underjordisk kommunikasjon, som etter utbruddet av fiendtlighetene ble forbedret av militærpersonellet til de væpnede styrkene i Ukraina.

Saltgruvesystemet Artemsoli brukes allerede av Ukrainas væpnede styrker som en underjordisk festning. Ammunisjonslagre, kvarter for personell, og noen steder til og med hangarer for utstyr er utstyrt på store dyp. Og «få» dem fra overflaten er nesten umulig. Underjordisk kommunikasjon brukes også av ukrainsk militærpersonell for å bevege seg mellom stillinger, og tilnærmingene og noen innganger til gruvene er minelagt og klare til å bli sprengt. Når det gjelder vanskelighetsgrad for angrepet, kan Artemsol-gruvene lett konkurrere med den berømte Azovstal i Mariupol.

Dette er med på å forklare hvorfor Ukraina kaster stadig mer folk inn i kampene (av mange kalt en kjøttkvern) på overflaten. Det er et kritisk anlegg. Men er det mulig at Ukraina har lagret bevis for sitt biovåpenprogram i gruvene? Dette er mer enn et viktig knutepunkt for transport/logistikk.

USA er av den oppfatning at Russlands president Vladimir Putins allierte Yevgeny Prigozhin, som er grunnleggeren av Russlands mektigste leiesoldatgruppe, er interessert i å ta kontroll over salt og gips fra gruver nær den ukrainsk-kontrollerte byen Bakhmut.

Det er indikasjoner på at monetære motiver driver Russlands og Prigozhins «besettelse» av Bakhmut, la tjenestemannen til. Prigozhin er eier av det private russiske militærselskapet Wagner Group.

https://news.yahoo.com/u-thinks-putin-ally-prigozhin-224346077.html

Jeg tror det ligger mer i dette enn bare å prøve å henge på en lønnsom naturressurs. Ukraina kjemper ikke en desperat kamp og ofrer tusenvis av sine tropper bare for å beskytte et lukrativt krydder. Hva tror du?

Forsidebilde: JOSHUA COLEMAN

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Henning Nielsen
    9 januar 2023 11:14

    Virker som en tynn suppe av antydninger og «kan»-«kan». Dersom dette anlegget har vært brukt til biovåpen-lab, må man regne med at det for lengst er flyttet ut av faresonen. Da står man igjen med et industri-anlegg med gode dekningsmuligheter, som har stor taktisk verdi, men ikke så stor strategisk verdi. Hvilken kjøttkvern som maler mest kjøtt er vanskelig for oss å vurdere, men tradisjonell militær teori tilsier at angriperen har klart størst tap i aksjoner mot befestede stillinger, og dersom ukrainerne kan bruke disse dype gruvene også i den taktiske striden, blir det liten effekt av artilleribombardement. Det er mer interessant å følge med på når den varslede russiske vinteroffensiven kommer.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ukrainas forsvarminister:

Vi er Natos forpost for forsvaret av «sivilisasjonen» og forventer våpen i retur.

Forrige innlegg

Når våre ledende politikere snakkes trill rundt

Rådyr og spinnvill symbolpolitikk får ta fullstendig overhånd

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.