POSTED IN Helse

Hvorfor advarer de mot høye doser D-vitaminer på apotekene?

D-vitaminer og bivirkninger.

0
Print Friendly, PDF & Email

Ingen under 50.000 IE med hyperkalsemi

Forskerne sjekka medisinsk litteratur fra 1938 til i dag, men fant ingen som hadde fått hyperkalsemi fra daglige doser under 50.000 IE vitamin D.

Den mest ekstreme bivirkningen av D-vitaminforgiftning, hyperkalsemi, er uhyre sjelden. Forskere fant i 2018 13 artikler om hyperkalsemi fra D-vitaminforgiftning, da de søkte gjennom den gigantiske forskningsdatabasen Pubmed for årene mellom 1938 og 2018. De daglige dosene beskrevet i disse 13 artiklene er mellom 50,000 IU/dag og 2,604,000 IU/dag. De fleste tilfellene er resultat av feilmedisinering eller feilmerking av emballasje.
____________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin
____________________________________________________________________________

De fleste beskrivelsene de fant var uhell der enten legen hadde skrevet feil på resepten, eller pakningen var feilmerket. Kun noen få tilfeller beskrev folk som hadde lempa innpå ekstreme mengder over kort tid i tro på at det er bra.

Ikke mange tar for mye vitamin D

En annen forskningsstudie forteller om to tilfeller av hyperkalsemi fra D-vitaminforgiftning. Det ene tilfellet var en mann på 75 år som havnet på sykehus med hyperkalsemi etter å ha tatt 50.000 IE pr. dag i ett år (1,5 millioner IE pr. måned). Det andre tilfellet er en kvinne på 60 år, som hadde guffa innpå 40.000 IE/dag i ett år.

Ikke bekymre deg: daglige doser over de vanlige 2.000 IE øvre grensen vil ikke overbelaste deg og forårsake toksisitet fordi kroppens lagre av vitamin er veldig lave. Jeg starter vanligvis mine vitamin D-mangelfulle pasienter på 50000 IE piller, en hver uke i flere uker.

— Anthony L. Komaroff, M.D. Editor in Chief, Harvard Health Letter

Det hender folk dør av hyperkalsemi, men da er det i forbindelse med kreft, slik det gikk med denne karen.

Ingen logikk tilsier at moderat bruk av vitamin D på noen måte er skadelig for normale folk. Kroppen lager selv mellom 10.000 og 20.000 IE vitamin D på en halvtime når du soler deg på stranda i syden. Tåler du sol, tåler du vitamin D i store doser også. Har du spesielle hormonsykdommer i utgangspunktet, kan det klusse til D-vitaminopptaket ditt, men da har du fått beskjed om det av legen din. Leger anser Vitamin D som trygt i daglige doser inntil 10000 IE/dag. Den norske legeforening anbefaler selv engangsdoser på 100.000 IE for å korrigere D-vitamintilskudd raskt.

Forgiftning skal mye til

Før du kommer så langt at du blir sendt på sykehus med D-vitaminforgiftning, vil de høye dosene garantert ha gjort deg så uvel at du allerede har besøkt fastlegen.

De som blir D-vitaminforgifta, opplever oftest ubehag som kvalme, forstoppelse, tørste og svimmelhet. Når de til slutt begynner å rave rundt i ørska og ramle og slå seg, er det tid for litt dialysebehandling.

Hyperkalsemi er ikke noe som kommer snikende og så slår deg i bakken hardt og brutalt. Du vil merke det i god tid. Den viktigste indikasjonen på økt fare for hyperkalsemi fra D-vitamintilskudd er at du begynner å ta ekstreme mengder vitamin D hver dag i månedsvis. Holder du deg innafor anbefalingen fra Endocrine Society om maks. 10000 IE pr. dag, og bytter ut tilskudd med soling om sommeren skal du være innafor så det holder.

Behandlingen for D-vitaminforgiftning er vanligvis å bare å stoppe inntaket og vente på at hormonbalansen justerer seg sjøl. Får du alvorlig hyperkalsemi, må du på sykehus og få rensa blodet for kalsium. Det skjer heldigvis sjelden.

Les mer: Slik gikk det etter åtte uker med 6000 IE/dag

Forskerne bak de to studiene om D-vitaminforgiftning understreker at de ikke anbefaler noen å ta høye doser vitamin D over lang tid. Vitamin D er et steroidhormon du ikke skal eksperimentere alt for mye med. Som med alt annet: Mer enn anbefalt dose er ikke det samme som bedre.

2.000 er ikke for mye vitamin D

Endocrine Society organiserer 17.000 leger som er spesialister på hormonsykdommer. De anbefaler 10.000 IE som den sikre øvre grensen for hvor mye vitamin D en voksen person kan ta som kosttilskudd hver dag uten bivirkninger. En tommelfingerregel innenfor den rammen kan være 100 IE pr. kilo kroppsvekt.

Ikke bekymre deg: daglige doser over de vanlige 2.000 IE øvre grensen vil ikke overbelaste deg og forårsake toksisitet fordi kroppens lagre av vitamin er veldig lave. Jeg starter vanligvis mine pasienter med vitamin D-mangel på 50000 IE piller, en hver uke i flere uker.

Anthony L. Komaroff, M.D. Editor in Chief, Harvard Health Letter

Som anbefalt daglig inntak for folk over 18 år har de satt mellom 1.500 og 2.000 IE vitamin D. Er du gravid eller i risikogruppen for D-vitaminmangel, anbefales mer.

Helsedirektoratets anbefaling for D-vitamintilskudd er 400 IE/dag for folk under 75 år.

Her finner du tabellen med anbefalingene fra Endocrine Society.

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

EU-landene ordner det som om de betaler i euro.

Men Russland får gassen betalt i rubler som de krever.

Forrige innlegg

Intervju med Cecilie Hellestveit:

Går verden mot en to-deling eller en multipolar verden?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.