POSTED IN Krig-fred, Norsk politikk

Hvor mange mennesker har norske styrker drept?

Nå forberedes nye krigseventyr.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I Krigsmodus

Som aktive deltakere i USAs kriger i mer enn tjue år er militær intervensjon og okkupasjon blitt normaltilstand for det norske Forsvaret. Nederlaget i Afghanistan rokker ikke ved troen på krig som virkemiddel for å nå politiske mål.En gang var Forsvaret et «invasjonsforsvar» som skulle sikre Norges territorium i tilfelle et militært angrep på landet. I løpet av de første 50 årene som NATO-medlem var det kun aktuelt å sende soldater til fredsbevarende oppdrag i FN-regi, vi deltok aldri i USAs mange kriger rundt om i verden. Slik kunne en norsk offiser gjennomføre hele yrkeslivet uten å være i kamp.
_________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Spartakus.no
_________________________________________________________________________________

Denne linjen er for lengst forlatt. I mer enn tjue år har vi systematisk bygd ned det innenlandske forsvaret og i praksis også skrotet ordningen med allmenn verneplikt. I dag har vi et spisset «innsatsforsvar» som stiller avanserte stridskrefter til rådighet når våre allierte ber oss om det. Vi har bygd opp eliteavdelinger som sender spesialsoldater til USA-ledede oppdrag i den tredje verden, og ofte skjer det i hemmelighet, uten kritiske blikk fra mediene og dermed i skjul for opinionens oppmerksomhet.Norske soldater kan ha drept tusenvis i Afghanistan

At norske soldater deltar i kriger i andre verdensdeler, mot land som aldri har angrepet oss, er blitt den nye normalen som hele det politiske establishmentet har støttet opp om. Vi sørger over de 10 norske som mistet livet i Afghanistan, men få bryr seg om hvor mange afghanere som er drept av nordmenn i sitt eget land.

En oppsiktsvekkende spørreundersøkelse, som ser ut til å ha gått helt i glemmeboken, ble utført i 2013. Den indikerte at norske soldater i Afghanistan kan ha tatt flere tusen liv. Antallet må ha økt betraktelig siden den gang. 13 % av de norske soldatene svarte at de hadde tatt ett eller flere liv i Afghanistan, 1 % at de hadde drept mellom 12 og 50 afghanere! Men norske politikere var mer opptatt av at all drepingen kunne føre til traumatiserte norske veteraner enn at noen tusen afghanerne falt for norske soldaters våpen.En ny type yrkesmilitærDagens norske yrkesmilitære sitter derfor ikke rolig i forlegningen og venter på at fienden skal angripe vårt territorium, de er aktive krigsdeltakere i «det fremskutte forsvaret av Norge», der frontlinjen går i Afghanistan, Irak eller Jordan, eller hvor som helst Pentagon mener «vestlige verdier» er truet. En norsk yrkesoffiser er i dag mentalt forberedt på å bli sendt ut på «skarpe» oppdrag. Som en følge av dette har vi fått en ny type yrkesmilitær i Norge, en gruppe offiserer som er vant til å være i aktiv kamp og der oppdrag i krigssoner er blitt en del av hverdagen.

Han som mer enn noen andre representerer denne nye typen er forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Kristoffersen ble sendt som spesialjeger til Afghanistan allerede i 2001. Der gikk han rett inn i «Operation Anaconda», en CIA-ledet aksjon mot Al Qaida og Taliban-styrker. I alt har Kristoffersen over 10 års erfaring fra «spesialoperasjoner» i Afghanistan.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-26.jpeg
Eirik Johan Kristoffersen er en norsk general som 17. august 2020 tiltrådte som Norges forsvarssjef. Kristoffersen er den første forsvarssjefen siden andre verdenskrig som har kamperfaring. For sin innsats i Afghanistan har han blitt dekorert med Krigskorset med sverd, den høyest rangerte militære utmerkelsen i Norge. WikipediaI intervju sammenligner han spesialstyrkenes innsats i Afghanistan med motstandsbevegelsens innsats i Norge under 2. verdenskrig, jfr. postulatet om «det fremskutte forsvaret». Den historiske parallellen havarerer imidlertid når han i andre intervjuer må innrømme at de aldri klarte å vinne befolkningen i Afghanistan over på sin side.

Så hvem kriget han for når afghanerne ikke ville vedkjennes ham?I 2008 ble Kristoffersen innrullert ved “US Marines Command and Staff College” (Marine Corps University) og i 2014 ved “United States Army War College”, en eliteinstitusjon for fremtidige militærledere. Forsvarssjefen er altså en mann som er sosialisert inn i den amerikanske krigskulturen, gjennom både operativ utøvelse sammen med amerikanerne og med utdanning fra amerikanske krigsinstitusjoner.Ville gjort det samme igjen

– Når jeg ser tilbake på Afghanistan 20 år etter, og tenker på om 11. september hadde skjedd i år, med all den etterpåklokskapen jeg sitter med nå, så mener jeg likevel at det var rett å gå inn den gangen. Og jeg ville gjort det igjen.
– Forsvarssjef Eirik Kristoffersen til tv2.no 05.09.21

Hvordan kan forsvarssjefen si at han ville ha gjort det samme en gang til når vi nå ser resultatene av 20 års krigføring i Afghanistan? Er ikke den åpenbare konklusjonen at Kristoffersens krig har vært fullstendig mislykket? Hvordan er det mulig å forsvare at 176.000 mennesker er drept i landet som følge av USAs, NATOs og Norges militære intervensjon og okkupasjon?

En slik konklusjon er det bare mulig å trekke når CVen din er drapert i Stars and Stripes og du er indoktrinert fra militærakademier som propaganderer for krig. Sannheten er jo at Kristoffersens militarisme feilet katastrofalt og at ingenting ble oppnådd:

– Taliban er tilbake i regjeringskontorene i Kabul
– Afghanistan topper «2020 Global Terrorism Index» som det landet i verden der flest terrorhandlinger skjer. Al Qaida er til stede i minst 15 av Afghanistans 34 provinser og er større i dag enn det de var før 2001
– Krigen har skapt 2 millioner afghanske flyktninger og nesten 4 millioner internt fordrevne
– Landet er i en akutt humanitær krise. 3 av 4 afghanere lever under fattigdomsgrensen og 18 millioner mennesker trenger øyeblikkelig hjelp for å overleve.«Det finnes knapt et problem som har en såkalt militær løsning»Da er det befriende å registrere at tidligere generalløytnant Robert Mood tar fullstendig avstand fra den blinde troen på militære løsninger og at han bruker Afghanistan som eksempel på hvor galt det kan gå. Mood avviser det forsvarerne av krigen stadig hevder; at Vesten ikke hadde noe annet valg enn å angripe militært. «Vi kunne valgt samarbeid over landegrensene og styrking av Interpol og FN for å pågripe de skyldige og stille dem for en internasjonal domstol. Vi valgte hevn.»

Det nærmest gammeltestamentlige hevntoktet, kjent som «krigen mot terror», og som Norge sluttet seg til, har hatt katastrofale konsekvenser.

– Både krigen i Irak, overgrepene i Abu Ghraib, samt internering og tortur i Guantánamo-leiren, hadde sitt utspring i denne mentaliteten. Likeledes dronedrapene i Pakistan og bruk av ny teknologi til omfattende overvåking på tvers av landegrenser.
– Robert Mood, nrk.no 20.09.21

En forsvarssjef i krigsmodus bør merke seg Robert Moods utsagn: «Det finnes knapt et problem som har en såkalt militær løsning.»

Kilder:

«940 nordmenn tror de drepte», bt.no 19.02.13, «Reagerer på høge dødstal», bt.no 19.02.13, «Åpenhjertig forsvarssjef om krig og kjærlighet», nrk.no 26.08.20, «– Vi klarte aldri vinne befolkningen i Afghanistan. Det gjorde vi i Libanon», forsvaretsforum.no 28.08.20,  «Norges forsvarssjef: – Jeg ville gjort det samme igjen», tv2.no 05.09.21, «Terrorekspert: – Al-Qaida er en større gruppe nå enn i 2001», tv2.no 24.08.21, «Misforstått tro på militære løsninger», nrk.no 20.09.21

Knut Lindtner har lagt til bilde m/tekst

Forsidebilde: Damir Spanic

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Med Kristoffersen har Norge i praksis en amerikansk forsvarssjef. Med stabsskole fra USMC og ‘generalutdannelse’ fra US Army War College må hans tankegang bli deretter.
  Hans kunnskap om Norge og det norske samfunn må da være tilsvarende fraværende, jfr. hans lettvinte uttalelse om å flytte 500 forsvarshjemler Nord-Norge. Munnkurv i form av egen ‘kommunikasjonsoffiser’ i form av en brigader ble utlevert uken etter.
  Kristoffersens lynraske opprykk fra GIHV til GIH og så til forsvarssjef i regjeringen Solbergs tider, forteller at politikerne kun hadde en hensikt: Tjene USA og se bort fra Norge med land, folk og interesser.
  En ny regjering bør snarest gi Kristoffersen en form for ‘fylkesmannstilling, en honorær og uvesentlig oppgave langt utenfor forsvarsorganisasjon, og finne en forsvarssjef som vil tjene Norge.

  Svar
  • «og finne en forsvarssjef som vil tjene Norge»

   Først må vi finne en regjering (og storting) som vil tjene Norge.
   Arbeiderpartiet har aldri og vil ikke nå begynne å tjene Norge…

   Nygaardsvolds regjering hemmlige avtale med frimurerne i 1935 har fortsatt frem til disse dager, sionist Jens Chr. Hauge, Håkon «Jerusalem» Lie, jødehandlet Gerhardsen, eøs agent Gro Harlem Brundtland, frimurersjef Norge Thorvald Stoltenberg, jr. Nato Stoltentberg, kamelon og pride Støre og andre ap ledere har ikke og vil ikke tjene norges sak.

   At stortingspartiet et blitt en fløy av de samme kreftene som handler/ styrer AP gjør situasjonen enda mer tragisk.

   Svar
 • Norge har deltatt i flere krigsforbrytelser verden over. Afghanistan, Irak og Libya er kanskje de mest åpenbare. Men det flotte med å kjempe på «rett side» er at ingen blir rettsforfulgt, dømt eller straffet for kriminaliteten.

  Det er å håpe at vi nå får garanti for at Norge ikke skal delta i noen krig med mindre den har gjennomgått bred og åpen (du vet, begge sider av saken!) offentlig debatt, grundig politisk behandling, og at «bevisene» som legitimerer krigshandlingene er nøye studert og bekreftet av uavhengig etterretning.

  Svar
 • Forsvarssjef Kristoffersen og Mood! innbiller seg at Afganistan hadde noko med Ground Zero 11.9.2001 å gjere !! (Ja, Kristoffersen jakta på Osama bin Laden som heller ikkje hadde noko med 911 å gjere og som døde av sjukdom i Pakistan i desember 2001 !) Alle opplyste veit at det var Israel og Mossad som stod bak, med amerikansk hjelp, for å skape evig War on Terror i landa rundt Israel. Er dei like hjernevaska som norske journalistar? Kor dum går det an å vere?

  Svar
 • «Det finnes knapt et problem som har en såkalt militær løsning»
  Jasså gitt?
  Det må vel kalles helt i tråd med Nygaardvolds tåkepolitikk 9 april 1940.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Sorry, vi kunne ikke hjelpe deg.

Kreftpasient dør som følge av koronautsatt behandling.

Forrige innlegg

I norsk utgave:

Historien om bukken og havresekken.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.