POSTED IN EU, Norsk politikk, Olje-Energi

Hvor lenge skal vi slepes?

Når kuttes linen til den synkende EU-skuta?

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Når vil regjeringen handle mot strømkrisen ?


Torsdag 20. januar til ulike klokkeslett arrangerer Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» demonstrasjoner i 9 byer over hele landet. I motsetning til handlingslammelse og tåkeprat fra regjeringen, er gruppen krystallklar på hva som må gjøres.

_______________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra hvamenerpartiene
_______________________________________________________________________________

 1. Normalpris på strøm til norske forbrukere skal være 30 øre
 2. Makismalpris på strøm til norske forbrukere skal være 50 øre
 3. Alle avgifter (også moms) erstattes av EN flat avgift
 4. Når fyllingsgrad går under median, skal netto eksport stoppes (dvs. daglig eksport = import i utvekslingen) av hensyn til beredskap
 5. Planer om utenlandskabler og hybridkabler legges vekk
 6. Planer om elektrifisering av sokkelen legges vekk
 7. Ny modell for nettleie legges vekk
 8. Fornyelse av eksisterende vannkraftverk gjennomføres
 9. Det stilles krav til behandlingstid av ny vannkraft hos NVE
 10. Det gis tilskudd til små ENØK-tiltak i boliger i form av automatisk refusjon av moms

De to viktigste grepene Støre og Slagsvold Vedum må ta ØYEBLIKKELIG er å få slutt på eksport når fyllingsgraden er lav, og sette en makspris på strøm til husholdninger og næringsliv.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Olav Sæther
  16 januar 2022 12:07

  Lengre sør i Europa er folk vant til høyere strømpriser og bruker gass til koking og oppvarming av vann. Og så har de ikke fullt så lange og kalde vintre. Prisøkningen her kom som et sjokk og til skade for husholdninger og næringsliv. Regjeringen sitter der som en novise og kan ikke gjøre mye med roten til problemet som er at vi har gitt fra oss selvråderetten til EU og ACER.

  Svar
 • Stoltenberg (potensielt ny sentralbanksjef i Norge) sier at de høye strømprisene i Europa og Norge skyldes Russland og Putin. Og at vi her i Norge må lide sammen med folk i Europa som må betale høye priser for strøm og gass. Stoltenbergs løsning må da feks være regimeskifte i Russland eller kanskje endog bombing av Russland (jmfr Lybia). Mens folk flest her i landet derimot sier at man feks ønsker en kompensasjonsordning med 100% kompensasjon (noe som staten har god råd til) og en nødbrems som slår inn og stopper/reduserer eksport av norsk strøm når fyllingsgraden synker under et visst nivå. Vi trenger ikke militarisering for å løse strømkrisen. EU bør heller begynne å samarbeide konstruktivt med Russland bla om den helt nye gassrørledningen som nå står klar til bruk. (Og er Stoltenberg egentlig rett person for stillingen som sentralbanksjef?)

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   16 januar 2022 14:37

   Er du ikkje litt for mild med Stoltenberg? Mannen er militarist, krigshissar og krigsforbrytar. Noko av det fyrste han fekk sagt etter at NATO vart jaga frå Afghanistan, var at her kunne det fort bli aktuelt med meir bombing. I striden om Ukraina pøser han på med hissig tale og truslar.

   Slike menn er ikkje kvalifisert til andre stillingar enn livstid i fengsel.

   Eg er sjølvsagt einig med deg i at militarisering ikkje er vegen ut av høge straumprisar. Men eigentleg straumkrise har me vel ikkje før straumen uteblir? Folk skal uansett ikkje finna seg i dagens straumprisar.

   Svar
   • Helt enig med deg, Slettebø.

   • Stoltenberg er den mest aggressive politiker siden Hitler. Bare hør på talene hans.
    De begynner omtrent sånn «Vi har ikke gjort noe for å provosere, vi er alltid snill og grei, (og så kommer bruddet i tonen) men dersom vi ikke får det som vi vil, blir det bomber og blodsprut og helvete..
    Det hadde vært en ide å gjennomgå talene hans. Om man gjør det hadde man kunne vist mange flere at Stoltenberg er faktisk litt spesiell som politiker. Han har tråkket langt over terskler som andre politikere holder seg innenfor.

   • Torfinn Slettebø
    16 januar 2022 18:50

    Ein svært god ide å gjennomgå Stoltenberg-talar! Kanskje retorikk-professor Jens Kjeldsen ved UiB vil hjelpa til?

    Ein liten smaksprøve frå Steigan.no frå 2019 er ein tankevekkjar for dei som nyleg fekk med seg at Stoltenberg ikkje ville attende til den gongn verda var delt i «innflytelsessfærer». I ein tale til Kongressen i 2019 om auka NATO-kontingent seier Stoltenberg:

    Giving the United States better eyes and ears where you need them, from tracking submarines in the Arctic to taking down the cyber network of ISIS.
    And Europe provides the US with a platform to project power around the world.

    Reine ord for pengane. Valgeir får sagt det svært elegant: «at Stoltenberg er faktisk litt spesiell som politiker.» Sjølv har eg lett for å bli hissig når namnet Jens Stoltenberg dukkar opp.

  • Wasan Totland
   16 januar 2022 21:15

   Det at strømprisene skydes Russland er tilbakevist forlengst. De økte prisene kommer av det grønne skiftet. Økte CO» avgifter er en av årsakene der. Fra 400 kr pr t. og nå triplet til 1200. Skal videre til 2000. Tyskerne legger nå ned tre atomkraftverk. Eurpa kommer til å havarere.

   Svar
 • Det er stor mulighet for at Norge kan komme til å oppleve strømmangel en gang i løpet av tiden fram til april måned i år. Det vet vi først da, men det er nå vi må handle ved å redusere strømeksporten
  (Og det er for sent å handle når krisen først inntreffer og det kan nesten også være for sent å handle nå i januar, tiltak for redusert strømeksport skulle ha vært igangsatt allerede høsten 2021 pga potensiell strømmangel vinteren og våren 2022).

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Høye strømpriser

Årsaken er viktigere enn sosialhjelp!

Forrige innlegg

Lily Bandehy

Hijabs formål og praksis er å markere kvinners underordning

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.