POSTED IN Miljøpolitikk

Hvor er miljøbevegelsen?

Bombing gir enorme miljøskader, men miljøbevegelsen er taus.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Hvordan ‘Alle bombers mor’ forurenset Afghanistan

I april 2017 slapp det amerikanske militæret den såkalte «Alle bombers mor» på Afghanistan. Virkningene av dette uhyrlige våpenet var lenge uklare. Men nå blir det stadig tydeligere hvilken skade bomben utrettet – og hvor mange mennesker som lider som følge, i skyggen av denne uvitenheten. Av Emran Feroz fra Kabul og Jalalabad.

Av Emran Feroz

Det var en liten nyhetssak som fikk liten oppmerksomhet. For noen uker siden rapporterte den afghanske lokale kringkasteren Kabul News fra Achin-distriktet i den østlige provinsen Nangarhar. I 2017 havnet Achin en kort tid i overskriftene. Årsaken: Den afghanske IS-cellen og «Alle bombers mor» (Massive Ordnance Air Blast eller MOAB), den største ikke-kjernefysiske bomben til det amerikanske militæret, som ble sluppet i samme region. Men nå rapporterer innbyggere i Achin om mystiske sykdommer som regelmessig har oppstått siden bomben detonerte og nå har spredd seg vidt. Til Kabul News snakker noen mennesker fra Achin om en «pest» som særlig rammer barn. Andre nevner påfallende hudsykdommer.

For noen dager siden rapporterte også den afghanske mainstream-kringkasteren Tolo News, som er mer USA-vennlig, om effekten av bomben i Achin på mennesker og miljø. ”Etter at bomben ble brukt her, dukket det opp mange sykdommer. Mange mennesker har hudproblemer», sier Jam Roz, bosatt i Achin. Den afghanske militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil understreker de langsiktige virkningene bomben har på folk: ”Bomben har en effekt på øynene. Berørte mennesker føler irritasjon i synsfeltet. Det er også effekter på de indre organene. Dette blir tydelig når du puster inn luften i detonasjons-omgivelsene. Videre er det effekter på gravide og nyfødte.»

______________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra Midt i Fleisen

______________________________________________________________________________

En annen konsekvens er den enorme ødeleggelsen av flora og fauna. Ifølge innbyggerne i distriktet Mohmand Dara, som også ligger i provinsen Nangarhar, er mye dyrkbar jord ødelagt av bomben, og ingenting kan dyrkes der. Det rapporteres også om inntørkede trær og planter, samt steiner som raskt blir til støv. – «Slike rapporter er ekstremt bekymringsfulle og må tas på alvor. ‘Alle bombers mor’ og andre våpen har forurenset Afghanistan gjennom årene og ødelagt mange menneskers livsgrunnlag. Mange av de berørte regionene er avsidesliggende og vanskelige å nå, og det er derfor det vil ta lang tid før vi er klar over alle konsekvensene», sier den afghanske antropologen Sayed Jalal Shajjan til meg.

GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast er en kraftig konvensjonell bombe som har vært en del av arsenalet til U.S. Air Force siden 2003. Bomben er det kraftigst ikke-nukleære våpenet som USA besitter og er tiltenkt brukt mot militære anlegg, bunkere og tunnelsystemer. Wikipedia

Hva skjer i Nangarhar? Og uansett: hva skjer i hele Afghanistan som har blitt bombet mer av det amerikanske militæret i år enn det har på lenge? I følge Pentagon fant minst 797 amerikanske luftangrep sted bare i oktober i fjor. I gjennomsnitt er det 26 angrep per dag. Dette er afghansk hverdag, og har vart i atten år. Det er mer enn forutsigbart at det konstante bomberegnet, som i Vietnam, vil ha innvirkning i flere tiår framover – og bli ignorert av de ansvarlige.

Mer enn to år har gått siden MOAB detonerte. Effektene av bomben forble imidlertid stort sett i mørket. Rett etter at bomben ble sluppet, ble Achin-regionen i stor grad blokkert av det amerikanske militæret og den afghanske hæren. Som et resultat, var journalister ikke i stand til å utføre undersøkelser på stedet. Til dags dato er det uklart hvor mange sivile som ble drept av bomben. I følge den offisielle versjonen, var det utelukkende IS-krigere som var aktive i regionen som var målet. Noen uker etter befant jeg meg i Khogyani-distriktet, som ligger i nærheten av Achin. Selv da mente mange innbyggere at alle bombers mor’ hovedsakelig hadde drept sivile. I tillegg var lokalbefolkningen veldig godt klar over to ting. For det første visste de at det amerikanske militæret bare misbrukte Afghanistan som et teststed for våpen og at dette hadde nådd et midlertidig høydepunkt med bruken av MOAB-bomben. Videre rapporterte folk helseskader som hadde spredd seg siden bomben ble sluppet.

På grunn av de stadig flere lokale rapportene, ønsker den USA-allierte regjeringen, som den gang ønsket bombingen velkommen, nå å ta opp saken. Det afghanske helsedepartementet ønsker å sende leger og annet medisinsk personell til den berørte regionen for å behandle ofrene og ta prøver. Sima Samar, menneskerettighetsminister og rådgiver for president Ashraf Ghani, bekreftet helseproblemene som har oppstått siden bomben ble sluppet.

En lege fra Nangarhar-provinsen, som ikke ønsker å bli navngitt, bekreftet overfor meg at sykdommer relatert til bruk av amerikanske bomber har vært utbredt i hele Afghanistan siden NATO invaderte i slutten av 2001. “Det er hovedsakelig hudsykdommer og alvorlig kløe. Det kan høres ufarlig ut, men det er det ikke. I mange tilfeller er vår behandling ikke nok. Vi mangler medisin og mye mer. I tillegg er vi ofte ikke klar over langtidseffektene av slike sykdommer,” sa legen. Forrige lørdag forsøkte flere afghanske parlamentsmedlemmer, på grunnlag av rapportene fra Achin, å stille USA i skammekroken og be dem om å kompensere ofrene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Agnar Jensen
    11 januar 2020 7:35

    Det A mennesket ønsker å gjøre mot B menneske, skal først utprøves på A mennesket eller la det være!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

CIA produserer falske nyheter

Disse serveres av mediene til befolkningen som sannheter

Forrige innlegg

Irans parlament:

Definerer USAs væpnete styrker som terrororganisasjon.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.