POSTED IN Krig-fred, Økonomi

Hvor er «grønne politikere?»

USA bruker mer enn de neste 11 landene på listen til våpen.

0
Print Friendly, PDF & Email

Denne tendensen som fremkommer av artikkelen under er ikke overraskende. Det har vært slik i mange år, men nå øker utgiftene til våpen i mange land. Vinneren er den privateide krigsindustrien.

Det er vanskelig å snakke om miljøproblemer, global fattigdom og befolkningsreduksjon under slike forhold og med penger så bortkastet som våpenproduksjon og krig faktisk er. Med alle disse ressursene til krig overført til fredelige forhold ville mange av verdens sosiale problemer kunne løses. Men det ville naturligvis bestemte økonomiske krefter ikke like.

Et pussig fenomen er at de grønne partiene overhode ikke bryr seg om nettopp krig, krigsindustri og det som følger av det. Når det gjelder grønn politikk er det ikke noe verre enn dette, men for disse folkene er å stille spørsmål ved krig og opprustning åpenbart forbudt. Særlig påfallende er dette i Tyskland hvor de grønne sitter i regjeringen.

Neppe grønn politikk, men hvorfor er de grønne så tause?

Når en tenker over hva meldingen under forteller støter en hele tiden på en rekke paradokser. Det er derfor en slik melding ikke får store oppslag i våre medier. Folk kunne begynne å tenke.

Knut Lindtner
Redaktør

Rekord i USAs militære utgifter. USA bruker mer enn de 11 neste land på listen til sammen.

av Kyle Anzalone

Globale våpenutgifter nådde rekordhøye 2240 milliarder dollar i 2022, en økning på nesten fire prosent. Et internasjonal obesrvatørsted fant at trenden ledes av europeiske land som går tilbake til forbruksnivåer fra den kalde krigen. USA forble verdens største forbruker på krig.

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ga ut sin årlige rapport, og fant at verdensomspennende militærutgifter økte for åttende år på rad. Dr. Nan Tian, seniorforsker ved SIPRIs Military Expenditure and Arms Production Program, sa: 

«Den kontinuerlige økningen i globale militærutgifter de siste årene er et tegn på at vi lever i en stadig mer usikker verden.»

Europeiske militærutgifter har økt med 13 %. For mange nasjoner på kontinentet økte våpenutgiftene til nivåer som ikke er sett siden den kalde krigen. Finland (+37 %), Litauen (+27 %), Sverige (+12 %) og Polen (+11 %) økte alle sine militære utgifter med mer enn Russland, som så en stigning på 9,2 % som følge av at landet kjemper i Ukraina. Kiev sine krigsutgifter økte med 640 % til 44 milliarder dollar.

Ifølge SIPRI-rapporten fortsetter amerikanske militærutgifter å knuse rekorder. De nesten 20 milliarder dollar i våpen Washington sendte til Kiev i fjor er den største mengden sikkerhetshjelp et land noen gang har gitt til et annet på ett år.

I tillegg var USA verdens største militære bruker på 877 milliarder dollar. Dette beløpet er mer enn de totale militærutgiftene til de neste 11 landene med høyest utgifter. Mange av de andre nasjonene som bruker mest penger er allierte av Washington. Militære utgifter blant NATO-medlemmene toppet 1230 milliarder dollar.

William Hartung, seniorforsker ved Quincy Institute, forklarte at økte militære utgifter er et dårlig tegn for fred. «Økningen i utgifter lover ikke godt for global fred og stabilitet.» Han fortsatte, «men utsiktene for krig og fred avhenger av mer enn bare penger brukt; Nøkkelspørsmålet er om diplomatiske initiativ som tar sikte på å få slutt på nåværende konflikter og redusere økende spenninger blant stormakter kan ha forrang fremfor krig og forberedelser til krig i regjeringens politikk.»

Oversatt og bearbeidet av redaksjonen.

https://libertarianinstitute.org/news/record-american-military-spending-equals-total-of-next-11-countries/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Flere bivirkninger, er det trygt?

Nesten 2 av 10 kyr injisert med mRNA-vaksine dør nesten umiddelbart

Forrige innlegg

Går krigen i Syria mot sin avslutning?

Da må den tyrkiske okkupasjonen av Syria opphøre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.