POSTED IN Jemen, Krig-fred

Hvor er den moralske fordømmelsen?

USAs våpenindustri tjener milliarder dollars på krigen i Jemen.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Jeg må si at tausheten i medier og i de politiske partiene er påfallende. Denne krigen har pågått akkurat like lange som Ukrainakrigen som startet etter statskuppet i 2014. Men det er bare den russiske utvidelsen av krigen i Ukraina som får medienes oppmerksomhet. Ved å løsrive den fra enhver kontekst, kulturelt, historisk og politisk fremstilles den som om den startet i 2022 ut av det blå, uten noe forutgående forløp.

I Jemen er det ennå verre. Den krigen eksisterer ikke i våre medier og dermed ikke for våre politikere eller i befolkningens bevissthet. Krigen har pågått med stor intensitet både som en krig på bakken, men først og fremst som en terrorbombe-krig og en blokade-krig med utsulting av millioner av sivilbefolkningen i landet. Særlig er barna rammet av sult.

Foto: Lexica

Naturligvis er det noen som tjener store penger på denne krigen slik de også gjør det på våpnene som sendes til Ukraina. Men at Jemen ikke nevnes av folk som vil sende våpen til Ukraina forteller om en total politisk blindhet eller om mangel på prinsipper. I begge krigene er det USAs rustningsindustri som kan gni seg i hendene.

Knut Lindtner
Redaktør

USA tjener milliarder på å være krigsherrer i Jemen.

Av Joziah Thayer.

Et av Bidens løfter under presidentkampanjen hans, var å umiddelbart å avslutte all støtte til den Saudi-ledede koalisjonens krig i Jemen. I februar 2021 sto Biden ved et podium ved utenriksdepartementet og proklamerte at krigen i Jemen må ta slutt. Biden understreket den humanitære krisen som hovedårsaken til at USA trakk støtten.

En undersøkelse fra Government Accountability Office, fant at USA trener den saudi-ledede koalisjonen, og at USA har tropper på bakken i Jemen. Biden bekreftet at USA har tropper i Jemen i et brev til kongressen i juni i fjor. Biden løy til det amerikanske folket, da han hevdet at USA trakk tilbake amerikansk støtte til krigen i Jemen i 2021.

Tvert imot tjener USA milliarder av dollar på krigen i Jemen. Mellom 2015 og 2021 sendte USA våpen og tjenester for 54,2 milliarder dollar til Saudi-Arabia og UAE (Forente Arabiske Emirater), ifølge data innhentet fra Defense Security Cooperation Agency. I tillegg ga forsvarsdepartementet 644 millioner dollar til militærtrening til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, nesten utelukkende gjennom programmet Foreign Military Sales.

Gulf-rådets (GCC) medlemstater. Jemen er markert grått helt sør på Den Arabiske Halvøyen.

DoD (forvarsdepartementet) bruker oppkjøps- og serviceavtaler for å fakturere nasjoner for logistisk støtte og varer som spenner fra flytimer, drivstoff og bomber. Saudi-Arabia betalte USA 157 millioner dollar for flytimer, og UAE betalte 104 millioner for flytimer siden den GCC-ledede (GCC er Samarbeidsrådet for arabiske stater i den persiske Gulfen, red.) inngripen i Jemens borgerkrig i 2015. USA fakturerte Saudi-Arabia og UAE for 319 millioner dollar i oppkjøp og serviceavtaler for logistikkstøtte.

USA sendte missiler for 18,6 milliarder dollar, fly for 6,2 milliarder, krigsskip for 3,3 milliarder og fakturerte 2,8 milliarder for militær trening, for å angripe en av de fattigste nasjonene i verden. Som Wikileaks Yemen-filene beviser, var USA en av de største støttespillerne for militæret i Jemen. Tidligere president Saleh i Jemen ble en gang ansett som en hjørnestein i krigen mot terror på begynnelsen av 2000-tallet, og bygde hæren for å bekjempe AQAP (Al Qaida på den arabiske halvøya, red.) i mange år i Jemen. USA er godt klar over at den GCC-ledede koalisjonen, ikke kjemper mot en avansert militær styrke i Jemen, hverken fra AQAP (Al-Qaida) eller houthiene.

Milliarder av dollar har blitt brukt på å ødelegge Jemen og drepe hundretusenvis av mennesker, men houthiene kontrollerer fortsatt Sanaa, og AQAP er fortsatt aktiv i Jemen. FNs sikkerhetsråd godkjente en resolusjon om å blokkere Jemen hvert år siden 2015 for å hindre våpen i å eskalere konflikten, men embargoen har imidlertid bare lyktes i å sulte jemenittene til hungersnød.

I en telefonsamtale 9 februar i 2022 med kongen av Saudi-Arabia, Salman bin Abdulaziz Al Sauds, forsikret president Biden ham om at USA ville fortsette å støtte krigen i Jemen. Telefonsamtalen kom ett år etter at Biden løy for det amerikanske folket, og kunngjorde at USA trekker støtten til krigen i Jemen.

Defense Security Cooperation Agencys Defense Institute of International Legal Studies, gjennomførte opplæring ved Saudi War College som fokuserte på lover om væpnet konflikt, inkludert lover knyttet til luft-til-bakke mål, i mai 2017, april 2018, juni 2019 og mai 2020. DoD hevder at de ikke er ansvarlige for sivile dødsfall fordi de ga saudiene opplæring for å unngå sivile tap. Til tross for å ha brukt millioner på å forhindre sivile dødsfall, har 23 627 saudi-ledede luftangrep siden mars 2015 ført til over 18 600 sivile tap, ifølge Yemen Data Project.

Fra Global Research, publisert 2 februar 2023. Skrevet av Joziah Thayer.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker, oversikter, diagrammer og kilder i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: The US is Making Billions Being Warlords in Yemen.

Forsidebilde: Lexica.1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 462 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Krig og terror er USA`s største eksportartikkel, og har vært det siden opprettelsen i 1776. Landet var aldri ment å være en normal stat, men et forbryterreir for kriminelle fra Europa. Vi vet USA sto bak 1. verdenskrig og den påfølgende revolusjonen i Russland i 1917. En av de som finansierte terroristene i Russland var banken Kuhn, Loeb & Co. Gjennom sine filialer i Tyskland støttet de Trotskijs maktovertakelse høsten 1917 med 20 mill. dollar. Som takk kunne de et halvt år etter motta gull fra Russland for 102 290 000 dollar, som ble fraktet via England og India. Dette var opplysninger i New York Times 23. august 1921. Som dagens krig i Ukraina der penger sendes tilbake å beriker det militærindustrielle kompleks. I 1917 ble amerkanse banker søkkrike på det russiske folk lidelser, i dag (så langt) er det det ukrainske folket som lider. Snart er det Iran eller Kina som skal fylle pengebingen. En løgn -og bandittstat er en løgn -og bandittstat til den går til grunne.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Stridsvogner til Finnmark

Av økonomiske og politiske grunner — ikke militære

Previous Post

Det er egentlig ikke noe nytt.

Er immunologer immune mot ny kunnskap?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.