POSTED IN Kupp/Fargerevolusjoner, Russland

Hviterussland:

Russland støtter Lukasjenko.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Putin lover støtte til Hviterussland

Putin intervjues om krisen i Hviterussland.

I et intervju med russisk tv 27. august opplyste Vladimir Putin om at han i telefonsamtaler med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko hadde forsikret ham om at Russland om nødvendig ville oppfylle sine traktatmessige forpliktelser til å forhindre at ekstremistiske elementer truet med å destabilisere Hviterussland. Han opplyste også at man etter oppfordring fra Lukasjenko hadde dannet en russisk sikkerhetsstyrke som om nødvendig ville kunne settes inn i Hviterussland.

________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Kaleidoskop
________________________________________________________

I intervjuet understreket Putin at Russland i henhold til unionsavtalen mellom Russland og Hviterussland fra 1997, og Den kollektive sikkerhetspakt som både Russland og Hviterussland er tilsluttet, er forpliktet til å forsvare Hviterussland ikke bare mot ytre aggresjon, men også mot forsøk på å undergrave stabiliteten i landet. Samtidig fremholdt han at en slik hjelp bare ville bli gitt i en situasjon der lov og orden var alvorlig truet, altså der ytterliggående grupperinger satte fyr på hus og biler, prøvde å storme offentlige bygninger og liknende.

Se et utdrag fra intervjuet med Putin tekstet på engelsk her.

Putins uttalelse var et viktig signal som vil kunne bidra til å gjøre slutt på krisen i Hviterussland. For å slå ned en fargerevolusjon som den vi nå er vitne til i Hviterussland, er det viktig at representanter for statsmakten er trygge på at de ikke vil bli latt i stikken. Vissheten om at Russland om nødvendig vil intervenere med sikkerhetsstyrker gir dem denne sikkerheten.

På samme vis var Lukasjenkos opptreden med maskingevær – som vestlige kommentatorer har fremstilt som et tegn på at den hviterussiske presidenten var blitt gal – et signal til folk i statsapparatet om at han ikke ville inngå noe kompromiss med opposisjonen der de selv eventuelt kunne bli ofret.

Hadde Lukasjenko begynt å forhandle med opposisjonen, derimot, ville folk i statsapparatet ha blitt urolige for sin egen sikkerhet eller i det minste karriere – og mange ville ha gått over til opposisjonen.

Det er ikke uten grunn at vestlige ledere forsøker å overtale Putin til å presse Lukasjenko til å forhandle med opposisjonen, sette den gjeldende konstitusjonen ut av kraft og liknende. Viser lederen eller myndighetene i et land denne form for ettergivenhet, vil forsøk på fargerevolusjon ha langt større sjanse for å lykkes.

Aleksandr Grigorjevitsj Lukasjenko eller Aljaksandr Ryhoravitsj Lukasjenka er en hviterussisk politiker som har vært president i Hviterussland siden 20. juli 1994. (Fra Wikipedia)

Lukasjenko har vist at han ikke er skuddredd. Og Putin har gitt en troverdig forsikring om at han ikke vil tillate en gjentakelse av utviklingen i Ukraina der væpnede ekstremister kuppet seg til makten. Det bør gi grunnlag for en forsiktig optimisme i forhold til krisen i Hviterussland. Alt fra toppbyråkrater til vanlige mennesker ser at Lukasjenko ikke vil la seg skremme eller presse til å gi fra seg makten, og at det om nødvendig vil komme hjelp fra Russland. Det øker sannsynligheten for at folk som er fornøyd med forholdene i Hviterussland, eller som i i det minste ikke vil at landet deres skal forvandles til slagmark i en øst-vest-konfrontasjon – og de utgjør utvilsomt et flertall av befolkningen – står opp mot forsøket på fargerevolusjon. Og da vil det selvsagt heller ikke være noe behov for russisk hjelp.

Forsidebilde: Katsiaryna Endruszkiewicz

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Er ikke dette den klassiske konflikten som har vært i øst Europa etter Sovjetssamveldet fall i 1989. Nasjonalistene kom seg til makta og ville ha ut de ca 40 % russere ( mer eller mindre tvangsflyttet for å russifisere de nye statene ). Det gikk bra i EØS landene for der kunne russerne flytte til vest Europa men i Ukraina og Hviterussland har ikke den mulighet vært der og følgelig væpnet konflikt.

  Svar
  • Hviterussere ER russere. Hviterussland er egentlig ikke ett land. Det ble opprettet i kaoset etter Sovietunionens fall. Hviterussland er ett geografisk område av Russland.

   Svar
 • Reidar Kaarbø
  29 august 2020 18:02

  Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO oppfordrer Russland til ikke å blande seg inn i Hviterussland sine affærer, det vil si ikke hjelpe dem å få slutt på demonstrasjonene.

  Den samme generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO blander seg elegant inn i en bråte nasjoners affærer der verken NATO eller USA har noe de skulle sagt eller gjort.

  Jeezes !!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vietnam:

Slaget om Dien Bien Phu. Da landet frigjorde seg fra Frankrike.

Forrige innlegg

Motdemonstrasjoner: Forby dem.

De vil bare kneble ytringer med vold

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.