POSTED IN Diverse, Virkelighetsforståelse

Hvis det er sant snur det opp ned på vår forståelse av verden og oss selv:

Tegn på mulig liv på en fjern planet.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Livets signal-stoff funnet på planet utenfor vårt solsystem

Av Einar R. Bordewich

Picture of Einar R. Bordewich

Sannsynligheten for at planeten K2-18 b har liv anslås nå som 50/50 av astrofysiker og professor Nikku Madhusudhan ved Cambridge University. Det er de siste resultatene fra James Web Space Telescope (JWST) som antyder dette.

Planeten K2-18 b er en av mange exoplaneter som har blitt undersøkt med teleskoper tidligere av NASA sitt Hubble Space teleskop og da utpekt som kandidat for videre studier med bla JWST. Planeten kretser rundt en kald dvergstjerne innenfor den beboelige sonen og befinner seg 120 lysår fra oss i stjernebildet Løven. Planeten er 8,6 ganger massen til jorden og har derfor tilsvarende sterk gravitasjon.

Innlegget er hentet fra Fakta 360

I tillegg er det oppdaget metan og karbondioksid i atmosfæren og ingen ammoniakk. Disse kombinasjonene er indikatorer på at atmosfære med flytende vann eller hav på overflaten.

Men det som er den store oppdagelsen er identifiseringen av et molekyl som heter Dimethyl Sulfid (DMS). Dette er et stoff som ikke finnes naturlig i naturen og som kun kan produseres av organisk liv. DMS er funnet via nøye spektralanalyser over flere år og via flere forskergrupper som kunne bekrefte resultatene etter at professor Nikku først oppdaget det.

De er derfor nå sikre på at stoffet er der og sannsynligheten for at vi har oppdaget det første liv i universet er nå 50/50 sier professor Nikku.

Illustrasjon forside: Illustration: NASA, CSA, ESA, J. Olmsted (STScI), Science: N. Madhusudhan (Cambridge University)

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Det er bare helt sykt å lese så idiotiske ting.

  Svar
 • Northern Light.
  18 mai 2024 17:27

  En gigantisk ring av galakser gir astronomene hodebry.

  Av Michelle Starr.
  En kolossal struktur nesten syv milliarder lysår unna trosser vår forståelse av hvordan universet har utviklet seg.
  I lys som har reist i 6,9 milliarder år for å nå oss, har astronomer funnet en gigantisk, nesten perfekt ring av galakser, rundt 1,3 milliarder lysår i diameter. Det samsvarer ikke med noen kjent struktur eller mekanisme som danner formasjoner. Den store ringen, som strukturen har blitt kalt, kan bety at vi må endre standardmodellen for kosmologi.

  Oppdagelsen, ledet av astronomen Alexia Lopez fra University of Central Lancashire, ble presentert på det 243 møtet i American Astronomical Society i januar, og finnes i en rapport som preprint tilgjengelig på arXiv.

  Det er den andre gigantiske strukturen oppdaget av Lopez og hennes kolleger. Den første, kalt Giant Arc (Den gigantiske buen), er faktisk i samme del av himmelen, i samme avstand unna. Da buens oppdagelse ble kunngjort i 2021, undret det astronomer. Den store ringen utdyper bare mysteriet.

  «Ingen av disse to ultrastore strukturene er enkle å forklare i vår nåværende forståelse av universet», sa Lopez i januar. «Og deres ultrastore størrelser, karakteristiske former og kosmologiske nærhet må sikkert fortelle oss noe viktig – men hva egentlig?».

  Den mest umiddelbare likheten ser ut til å være med noe som kalles en Baryon Acoustic Oscillation (BAO). Dette er gigantiske, sirkulære formasjoner av galakser som finnes over hele verdensrommet. De er faktisk sfærer av galakser, fossilene av akustiske bølger som forplantet seg gjennom det tidlige universet, og som deretter frøs i en sfærisk formasjon.

  The Big Ring er ikke en BAO. BAO-er har alle en fast størrelse på rundt 1 milliard lysår i diameter. Og en grundig inspeksjon av Big Ring, viser at den er mer som en korketrekkerform i en vinkel slik at den ser ringformet ut.

  Det gir spørsmålet: Hva i all verden er det? Og hva betyr det for det kosmologiske prinsippet, som sier at; i alle retninger skal en gitt del av verdensrommet se ganske likt ut som alle andre deler av verdensrommet? «Vi forventer at materie er jevnt fordelt overalt i rommet når vi ser universet i stor skala, så det bør ikke være tydelige forskjeller over en viss utstrekning», forklarte Lopez.

  «Kosmologer beregner den nåværende teoretiske grensen for størrelsen på strukturer i Universet til å være 1,2 milliarder lysår, men begge disse strukturene er mye større – Gigant Arc er nesten tre ganger større, og den store ringens omkrets er sammenlignbar med lengden til den gigantiske buen».

  Men størrelsen er bare ett av problemene. Den andre er hva det betyr for kosmologi, studiet av universets utvikling. Den nåværende modellen er den som for øyeblikket passer best med det vi kan observere, men det er noe som er utfordrende å forklare innenfor rammen av det vi vet.

  Det er andre modeller som har blitt foreslått for å forklare dette. En slik modell, Roger Penroses konforme sykliske kosmologi, der universet går gjennom endeløse Big Bang ekspansjonssykluser, forventes det ringstrukturer – selv om det er verdt å merke seg at konform syklisk kosmologi har betydelige egne problemer med å forklare det.

  En annen mulighet er at strukturene er en type topologisk defekt i materien i rom-tiden kjent som kosmiske strenger. Disse antas å være som «protonbrede rynker» som dukket opp i det tidlige universet etter hvert som rom-tid strakte seg, og deretter frøs på plass. Vi har ikke funnet mye fysisk bevis på kosmiske strenger, men de teoretiske bevisene er ganske lovende.

  For øyeblikket vet ingen med sikkerhet hva den store ringen og den gigantiske buen betyr. De kan bare være tilfeldige formasjoner av galakser, selv om sannsynligheten for det virker ganske liten. Det beste håpet ville være å finne flere slike formasjoner av galakser, spredt over hele universet, gjemt i det vi kan observere.

  «Fra nåværende kosmologiske teorier trodde vi ikke at så enorme strukturer var mulig», sa Lopez. «Vi kunne forvente kanskje en ekstremt stor struktur i hele vårt observerbare univers. Likevel er den store ringen og den gigantiske buen to enorme strukturer og er til og med kosmologiske naboer, noe som er usedvanlig fascinerende».

  Fra Principa Scientific, publisert 17 mai 2024.
  Oversatt fra engelsk, linker og en video (9:22 minutter) i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Giant Ring Of Galaxies Puzzles Astronomers.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvem betaler for propaganda?

Når penger fra utlandet snur opinionen.

Forrige innlegg

49 senatorer med brev til USAs president:

Trekk tilbake støtten til WHOs pandemiavtale!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.