POSTED IN Krig-fred

Tilbakeblikk:

Hva ville skjedd hvis den falske alarmen om et atomangrep 41 år siden skjedde i dag?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Dr. Paul Craig Roberts

Natt mellom 25 og 26 september 1983 lød alarmen klokken 0:15 lokal tid, ved det sovjetiske missilforsvars-senteret nær Moskva. Varslingssystemet for atomangrep med missiler, meldte om en oppskyting av et amerikansk interkontinentalt ballistisk missil.

Vakthavende offiser, oberstløytnant Stanislav Petrov, hadde bare noen minutter på seg til å vurdere situasjonen. I tråd med logikken for avskrekking som var gjeldende på den tiden – «Den som skyter først, dør som nummer to!» – hadde den sovjetiske militære ledelsen mindre enn en halvtime på seg til å starte et ødeleggende motangrep.

Petrov analyserte situasjonen, og rapporterte etter to minutter, at det var en falsk alarm på grunn av en datafeil til militærkommandoen. Mens han fortsatt var i telefonen, meldte systemet om en andre rakettoppskyting, etterfulgt av en tredje, fjerde og femte kort tid etter. Til tross for alt holdt Stanislav Petrov hodet kaldt, og holdt seg til avgjørelsen han hadde tatt.

Etter flere minutter med ekstrem spenning traff ingen raketter Sovietunionen. Petrov hadde rett. Det hadde faktisk vært en falsk alarm på grunn av en uvanlig konstellasjon av Solen og satellittsystemet over en amerikansk militærbase. Det sovjetiske forsvarssystemet hadde feiltolket dette som en oppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil.

Den kalde krigens farer ble redusert ved forsøk på å dempe spenningen og bygge tillit. Atmosfæren bidro utvilsomt til Petrovs tillit til at det var en falsk alarm.

Som jeg sa, det er et nano-sekund til midnatt.
Hva ville skje i dag om noe tilsvarende skjedde, nå når den militære spenningen er ekstremt høy, og Kremls tillit til Vesten er fullstendig ødelagt?

Vestlige ledere trenger desperat å forstå at atomkrig kan startes ved et uhell så vel som med vilje, og at ødeleggelsen av tillit betyr at vi bare er én falsk alarm unna Armageddon.

I en verden av atomvåpen er gjensidig tillit og gjensidig respekt avgjørende for å overleve. At dette grunnleggende faktum blir neglisjert, beviser at ledelsen i den vestlige verden er fullstendig inkompetent.


Fra Global Research, publisert 19. juni 2024.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: What Would Happen If This Event of 41 Years Ago Happened Today?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «Som jeg sa, det er et nano-sekund til midnatt..»

  Nå er det vel ikke slik at et atomvåpenangrep mot ett område vil ødelegge hele jorda?

  Med tanke på både Hiroshima/Nagasaki og mange atomvåpenprøve- sprengninger både i jord , luft og vann siden 1950-tallet.

  Svar
 • Johannes E. Åtta Førtifira
  23 juni 2024 1:08

  Blir det utveksling av atomraketter mellom atommakter, Frikar, blir det ikke bare noen små sprengninger, man vil fyre av alt man har, for ikke brenne inne med de man har.

  Ja, bare en liten misforståelse nå, så er det slutt for oss alle.
  Det er flere kjente tilfeller der det kun var tilfeldigheter som hindret at det ble full atomkrig. Det mest kjente er vel da sovjetiske satellitter under «den kalde krigen» så det som ble oppfattet som at amerkanske atomraketter ble fyrt av, den ene etter den andre. De sovjetiske atomstyrkene fikk ordre om å fyre av sine egne raketter. Oberstløytnanten som skulle trykke på den siste av de røde knappene nølte, han ville vente litt og se, ikke være den som utslettet livet på kloden på grunn av en feilvurdering.
  Om litt kom kontraordren: Avblås!
  Det viste seg at det satellittene hadde registrert var reflekser i innsjøer og vann i nord-Amerika, forårsaket av den oppstigende sol.
  Oberstløytnanten fikk visstnok bare kjeft fordi han hadde begått ordrenekt (og derved reddet verden fra utslettelse)…

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hva som er sant er ofte uklart

Sannheten er som vinden.

Forrige innlegg

Vil skape sosiale spenninger:

EU pålegger Polen tyske velferdsordninger til ukrainske flyktninger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.