POSTED IN NATO

Hva skjer i Norden?

Er Norden nå underlagt USA?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av E. B. Næss

Norge og Danmark har vært med i NATO omtrent fra forsvarspakten ble opprettet. Finland har nylig meldt seg inn. Sverige vil også være med, men avventer aksept fra Nato-landene Ungarn og Tyrkia.

Men NATO alene er tydeligvis ikke godt nok. I Norge har vi i tillegg inngått en forsvarsavtale med USA. Det samme har Sverige nettopp gjort, og forleden kunne vi lese at også Danmark har inngått tilsvarende avtale med USA. Det er rimelig å regne med at også Finland har en slik særavtale, og skal vi tro hva vi hører og leser har USA i praksis forhandle seg frem til(?) og fått frie hender, eller mer, i hele Norden. Betyr ikke det da i virkeligheten av vi her, i det nordvestlige hjørne av Eurasia, er blitt kolonisert av USA?

Situasjonen i Ukraina er selvsagt motivet for prosessen ovenfor. Konflikten der har hatt som følge at vi i Norden huser henimot 200.000 ukrainske flyktninger. Hvilke konsekvenser kan det få?

Russland har, forståelig nok, gitt klar beskjed om å finne situasjonen svært ubekvem, og det kan være et element av «klok av skade» som hersker derover. Flere russiske historieforskere synes å ha en annen oppfatning av hva som ligger bak Den Andre Verdenskrigen enn den historien vi har holdt oss til i vesten. Hva som er sant skal være usagt, men tittelen på boken til Nicolay Starikov kan tyde på at ting ikke er kommet for dagen. Kan det være et slags dakapo vi ser konturene av?

Boken til Nicolay Starikov

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  7 januar 2024 9:55

  Svaret er ja. Norden er underlagt USA.

  Næss: » I Norge har vi i tillegg inngått en forsvarsavtale med USA.»

  Noreg har meir enn «en» avtale med USA. Noreg har ein lang serie avtalar med USA om etterretning, våpenlager, spesialsoldatar og einerett til norsk territorium. Dette er angrepsavtalar, ikkje forsvarsavtalar.

  Dei tre ferskaste er baseavtalen (2021), avtalen om USA-spesialsoldatar i Noreg (2021) og milliardavtalen med Raytheon (2023).

  Det norske krigsdepartementet kjenner ikkje til Offentleglova. Hemmeleghald er norma. Difor er det ikkje rart at norske borgarar er uinformerte.

  Russland har all grunn til å frykta USA si overtaking av Norden.

  Svar
 • Northern Light.
  18 januar 2024 15:55

  Jeffrey Sachs: Europas politikere allierer seg med de som starter kriger og masseinnvandring.

  Av Professor Jeffrey Sachs.
  Det ser ikke ut til å spille noen rolle hvor mye den amerikanske makteliten saboterer Europa. Ingen europeiske politikere tør å si sannheten uansett. «Eliten» i USA startet krigen i Syria i 2011, som forårsaket masseinnvandringen til Europa, og Europa trenger ikke en slik krig til i Midtøsten, påpeker professor Jeffrey Sachs i et intervju.

  Sveriges politikere er i ferd med å gjøre Sverige til medlem i i NATO og regjeringen har også solgt landet ut til USA, med en «farlig» militæravtale med sikte på å komme det amerikanske militæret til gode.

  Sveriges herskere har trukket Sverige nærmere USA enn noen gang. Dette til tross for at USAs maktelite startet kriger og flyktningestrømmer til Europa. 2010-tallet var preget av Syria-krigen og dens konsekvenser, ifølge Jeffrey Sachs.

  – Hillary Clinton og Barack Obama (Nobels fredsprisvinner) og noen få andre bestemte seg for at de ville styrte den syriske regjeringen i 2011. En typisk regimeskifteoperasjon. Det var det som skapte krigen og flyktningene, sier han.

  – Så en europeisk leder dette, og forklarte dette til offentligheten? Ikke en eneste. Og nå kan det samme skje igjen, på grunn av Gaza-konflikten. Derfor bør europeiske politikere tenke på én ting, det er hvordan de skal de-eskalere situasjonen, mener Sachs.

  – Og så lurer de på hvorfor populariteten deres er så lav. Hvis du ikke forteller sannheten, hva kan du forvente deg?, sier han. Så en må forstå at disse hegemoniske krigene fra USA ikke er i Europas interesser. Det samme gjelder det Israel gjør i Gaza. Det handler ikke om venstre eller høyre. Det handler om Europas interesser, og det er ikke en eksplosiv krig i Midtøsten. Så europeiske politikere bør tenke på hvordan de kan avverge en større krig i Midtøsten.

  Ifølge Sachs faller politikerne som tok USAs side i den «unyttige Ukraina-krigen» i popularitet. Europas herskere har valgt en «mislykket politikk» gjennom forholdet til USA og NATO, som nå åpner for en sterk motstand i deres hjemland, forklarer han.

  Fra Swebbtv, publisert 15 januar 2024.
  Oversatt fra svensk. Linker og videointervju i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel:Europas politiker lierar sig med dem som startar krig och asylströmmar.

  Svar
 • Northern Light.
  24 januar 2024 18:19

  Tyrkia godkjenner Sveriges tilslutning til NATO etter 20 måneders utsettelse.

  Av Tyler Durden.
  Etter nesten to år med forsinkelser, gikk endelig Tyrkias parlament med på å ratifisere Sveriges tilbud om NATO-medlemskap på tirsdag, og fjernet det største gjenværende hinderet for å utvide den vestlige militæralliansen etter Ukraina-krigen. Tyrkias generalforsamling, der president Tayyip Erdogans regjerende allianse har flertall, stemte 287-55 for å godkjenne søknaden som Sverige først sendte i 2022 for å øke sin sikkerhet, av «frykt» for at Russland skulle invadere, da Russland i virkeligheten intervenerte i Ukraina som svar på den inngripende NATO-utvidelsen som nå finner sted.

  Da Sverige og Finland ba om å bli med i 2022, reiste Tyrkia innvendinger mot det de sa var de to landenes beskyttelse av grupper de anser som terrorister, og nedla effektivt veto mot prosessen ettersom alle NATO-medlemmer må godkjenne søknader fra land som ønsker å bli med i alliansen. Tyrkia støttet Finlands medlemskap i april i fjor, men hadde sammen med Ungarn latt Sverige vente.

  «Vi støtter NATO-utvidelsen for å forbedre alliansens avskrekking. Vi håper Finland og Sveriges holdning til å bekjempe terrorisme setter et eksempel for våre andre allierte», sa Fuat Oktay, leder av parlamentets utenrikskommisjon og et regjerende medlem av AK-partiet.

  – Jeg setter stor pris på det tyrkiske parlamentets beslutning om å godkjenne Sveriges inntreden i NATO i dag, sa USAs ambassadør Jeff Flake i en skriftlig uttalelse tirsdag. Han sa at Tyrkias «forpliktelse til NATO-alliansen tydelig viser vårt varige partnerskap».

  Sveriges utenriksminister Tobias Billstrom ønsket også det tyrkiske parlamentets godkjennelse velkommen. «Vi ser nå frem til at president Erdogan signerer ratifikasjonsdokumentet», sa Billstrom i en skriftlig uttalelse.

  Etter at Erdogan har undertegnet, slik han forventes å gjøre i løpet av dager, vil det bare mangle Ungarns underskrift. Statsminister Viktor Orban har vennskapelige forbindelser med Russlands president Vladimir Putin, og Ungarn er det eneste NATO-medlemslandet som ikke har godkjent Sveriges tiltredelse. Orban sa tidligere tirsdag at han hadde invitert sin svenske kollega til å besøke og forhandle om at landet hans slutter seg til blokken. Ungarns parlament er i pause til rundt midten av februar.

  NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket det tyrkiske trekket velkommen og sa: «Jeg regner også med at Ungarn fullfører sin nasjonale ratifisering så snart som mulig».

  I motsetning til de fleste medlemmene av den nordatlantiske traktatorganisasjonen opprettholder Tyrkia og Ungarn bedre og faktisk hjertelige, forhold til Russland. Mens Tyrkia er imot Russlands invasjon av Ukraina, har Tyrkia også kritisert vestlige sanksjoner mot Moskva. Russland har på sin side advart om at de ville svare dersom NATO styrket militær infrastruktur i de to nordiske statene.

  Sveriges NATO-medlemskap vil markere et historisk skifte fra en alliansefri sikkerhetspolitikk, vil styrke NATOs forsvar i Østersjøregionen som vender mot Russland, og ytterligere forsterke Putins «paranoia» om at NATO er innstilt på å omringe Russland.

  De siste månedene har Tyrkias utsettelser frustrert de vestlige allierte, og har måttet gi noen innrømmelser. Ankara hadde oppfordret Stockholm til å skjerpe sin holdning til lokale medlemmer av Kurdistan Workers’ Party (PKK), som EU og USA også anser som en terrorgruppe. Som svar innførte Stockholm et nytt antiterrorlovforslag som gjør det ulovlig å være medlem av en terrororganisasjon. Sverige, Finland, Canada og Nederland tok også skritt for å lempe på politikken for våpeneksport til Tyrkia.

  I parlamentet sa Oktay at Erdogans AK-parti støttet Sveriges NATO-søknad etter landets tiltak mot terrorisme. AKPs nasjonalistiske allierte MHP og hovedopposisjonen CHP støttet også Sveriges søknad. Opposisjonens nasjonalistiske, islamistiske og venstreorienterte partier avviste det, mens fire parlamentsmedlemmer avsto fra å stemme.

  Erdogan, som hadde sendt Sveriges søknad til parlamentet i oktober, koblet ratifiseringen til USAs godkjenning av salg av F-16 jagerfly til Tyrkia. Det hvite hus støtter salget og noen analytikere forventer at en avtale raskt vil følge Tyrkias godkjennelse av Sveriges søknad. Men det er ingen klar tidsramme for den amerikanske kongressen for å godkjenne avtalen.

  Fra ZeoHedge, publisert 24 januar 2024.
  Oversatt fra engelsk.
  Orginalartikkel: Turkey Approves Sweden’s Accession To NATO After 20 Month Delay.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Sykepleier i USA:

Behandlingsregimet vi ble pålagt av myndighetene førte til mange dødsfall.

Forrige innlegg

Litt historierevisjon.

Warszawapakten – et redskap for Sovjets sikkerhet, ikke for ekspansjonisme.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.