POSTED IN Endring av politikken, Teknologi

Hva skal vi mennesker?

Nå kommer robotene som ligner oss.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det som er under utvikling kommer raskere over oss enn vi liker og tenker er mulig. Roboter som kan lære og føle som oss er like om hjørnet blir det hevdet i innlegget under. Det har vært skrevet mange science-fiction romaner over temaet (F.eks. mange fra Isaac Asimov) og nå nærmer de seg virkeliget.

Isaac Asimov, opprinnelig russisk navn Исаак Юдович Озимов – Isaak Judovitsj Ozimov – men nå kjent på russisk som Айзек Азимов – Ajzek Azimov, var en russiskfødt amerikansk forfatter og professor i biokjemi. Han er kjent for sin science fiction og sine populærvitenskapelige bøker. Wikipedia

For kapitalkreftene er dette det ideelle. Det tror kapitalistene. En slik robot trenger ikke mat eller lønn, bare energi og evt. reparasjoner. Den kan parkeres når den ikke trengs og hentes frem ved behov. Den kan gi oss vennskap og trøste oss, passe barna våre og krever ikke omsorg eller gjenytelser.

Høres ikke dette bra ut? Men hva skal vi med mennesker i en slik verden. Mange mennesker blir av kapitalistene i WEF (Verdens Økonomiske Forum) allerede nå sett på som ubrukelige spisemaskiner, individer som krever stor arbeidsinnsats fra samfunnet og som ikke gir avkastning.

Tidligere helsedirektør Karl Evang argumenterte en gang i en EU-debatt (Fellesmarkedet het det den gang) at ut fra reint økonomiske vurderinger og argumenter kan det være lønnsomt å koke såpe på vår bestemor (særlig hvis hun ikke kan yte mer). Det er alltid økonomi som er EU-tilhengernes viktigste argument.

Men er det en slik verden vi ønsker oss? Kanskje det er på tide å tenke litt nøyere gjennom det som er i ferd med å skje?

Knut Lindtner
Redaktør

En robot som ser ut som et menneske er her!  Legg til kunstig intelligens, og så vil de ligne oss!!

Av Karsen Riise.

En realistisk menneskelignende robot kan bli dobbeltgjengeren til hvem som helst! Min artikkel fra 21. Mars 2024 ser nå ut til å ble en realitet. Nå kan du, og hvem som helst, få din egen hyper-realistiske robot-kopi – den kan ha  ansiktsuttrykket ditt, og alt mulig. På video kan du i dag se en realistisk robot, som ser ut som oss.

Tenk deg bare om det blir umulig å skille robot-kopiene fra det virkelige mennesket om et tiår eller to. Samtidig utvikles  kunstig intelligens og kunstige menneskelige følelser. Om ikke mange år vil menneskelignende roboter ha en intelligens høyere enn menneskene. 

Roboter vil også kunne registrere og plukke opp  dine følelser, og den vil ha sine egne følelser og ønsker (objektive). Og robotene kan ble ansatt av regjeringen eller andre, uten at du vet det. En verden av Blade Runnere, eller «Jeg, roboten» og annen science fiction er få år rundt hjørnet. 

Karsten Riise er Master of Science (Economy) fra København Business School, og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra Københavns universitet.

Han er tidligere visepresident og ledende finansoffiser i Mercedes-Benz i Danmark og Sverige.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Må denne totale galskap, som blir karakterisert som «fremskritt», gjøre oss mer menneskelig. Dette er resultatet av at Lucifer hersker på planeten. Det stakkars lille menneske som vil «leke Gud»!
  Skape roboter i sitt bilde! For en ynkelig visjon!

  Svar
 • Furubotnik
  30 mars 2024 12:41

  Sexindustrien ligger i forkant på dette området.

  Tilnærmet naturtro sexdukker har vært her i mange år, legg til mekanikk for bevegelse og AI for relasjon og kommunikasjon og vi er der snart.

  Sexroboter som etterhvert kan hackes til å spionere på eieren, eller å angripe?

  Svar
 • «En slik robot trenger ikke mat eller lønn, bare energi og evt. reparasjoner. Den kan parkeres når den ikke trengs og hentes frem ved behov. »

  Et stort framskritt , i forhold til tidligere menneskelig slavehold. Og generelt slit. Stort framskritt..

  Uansett er det de produserte varene/produktene som gir oss velstand.
  Jo, mer automatisk produksjon, og mindre menneskelig fysisk/kjedelig slit jo bedre. Mindre arbeidskrevende, jo rimeligere varer/velstand.
  Og produsentene er jo fortsatt avhengig av et marked om har mulighet til å kjøpe/bruke.

  Ble det mindre eller mer reell velstand etter at gravemaskinene avløste spadene?

  Men vi bør være på vakt mot en kapitalist-stat, og en politisk ‘radikal’ bevegelse, som vil avgifts/skatte- belegge enhver utvikling som gir mer, reell, velstand til befolkningen. I frykt for lavere priser, lavere lønninger, kortere arbeidstid, – og dermed lavere skatter.
  Noen angriper, politisk, småkapitalistenes lekestue. – Og løper deretter jublende inn i stats-kapitalistenes øverdøvende helvete.

  Svar
 • Hvorfor smaker/oppleves hjembakt brød så uendelig mer nærende og godt enn fabrikkbrød,spydd ut av en maskin? Jeg spør for en venn.

  Svar
  • Olav B:

   Hvis du spør barna mine, som har vokst opp med hjemmebakt brød, så vil de spørre med motsatt fortegn.

   Men hvis det fabrikkproduserte, absolutt mer effektivt ressursmessig (!) , har for mye helseskadelig i seg, så får vi fjerne det helseskadelige ( ‘ultraprossesserte’ /tilsetningsstoffer) .
   Og så finne ut hva som er følelser/placebo, og hva som er realiteter.

   Svar
 • «Hva skal vi med mennesker?», sier Harari, «Hva skal vi med Umennesker?», sier jeg. Kanskje en kopi er bedre enn originalen?
  De må skaffe en Biden-robot snart; den dobbeltgjengeren vi ser nå er ikke veldig lik og helt utgått på dato, Kamala er for dum og trenger en robot som kan si noe fornuftig iblant, men ikke være for smart, for da blir det for tydelig; og så en kopi av Zelensky, i tilfelle han overdoserer kokain og dauer. Som lett kan skje siden han og teamet hans nettopp var på besøk hos Milei i Argentina og fikk med seg 300 kilo, sier henrymakow.com

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

‘Skynet’ har ankommet:

Hvordan droner og AI endrer den moderne krigføringen.

Forrige innlegg

Ny film som avkler IPCC.

Det er solen som driver klimaet, ikke CO2.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.