POSTED IN Norge

Berører hele økonomien:

Oljeprisen!

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Regjeringa lager nå nærmest til unntakstilstand som følge av Koronaviruset.

Enten holder de noe skjult for befolkningen eller så dreier dette seg om noe helt annet. Hele turistnæringen vår/utelivsbransjen, flyselskapene osv er i ferd med å ødelegges som følge av de tiltakene som er satt inn. Helt rimelig er det mange som lurer på hva som egentlig foregår. Slik det ser ut for meg er medisinen langt mer dødelig enn det den skal beskytte oss mot.

Vi nærmer oss unntakstilstand som følge av Koronaviruset.

Men oljeprisen er håndfast nok. Det skjer nå en kamp om oljeprisen mellom de tre største produsentene, USA; Russland og Saudi-Arabia. Muligens har Russland de beste kortene på hånden. De produserer til relativ lav pris pr. fat. USAs skiferolje må ha over $50 på fatet for å klare å balansere inntekter med utgifter. De driver «cracking» nå på lånemidler, altså med tap. Saudi-Arabias svakhet er ar de har bare et bein å stå på: Oljen. Skyter houthiene i stykker enda et produksjonsanlegg er det økonomisk krise i Saudi-Arabia.

For alle land uten egen olje er det som skjer naturligvis en fordel, f.eks. EU-området. Men kampen om kontrollen av energimarkedet og energiprisene er fundamental for hele verden og utviklingen av økonomien fremover. Grønn energi er en fjert i en orkan i denne sammenheng.

Utviklingen av denne krisen vil få stor betydning for hele verden.

Knut Lindtner

Saudi-Arabia får oljeprisen til å stupe til 31 dollar fatet.

Fra Voltaire Network.

Prisen på råolje pr. fat stupte 20 % på de europeiske markedene, og 30 % på de asiatiske markedene etter det kvartalsvise OPEC-møtet i Wien.  Prisen nådde sitt laveste nivå på elleve år.

Saudi-Arabia avslo forslag om forsiktige kutt i oljeproduksjonen som følge av den nåværende nedturen i den globale økonomien, den som er en følge av krisen på grunn av koronaviruset. 

Saudi-Arabia har aggressivt tvunget prisene til å stupe.

Saudi-Arabia er det viktigste medlemmet i Organisasjonen for Petroleums-produserende land, der Russland bare er et assosiert medlem. Mens Kreml er for nedskjæringer i forsyningene, så har Rosneft  en holdning som «alle får ordne opp for seg selv».

Et så drastisk prisfall truer direkte den finansielle balansen til mange oljeproduserende land. Dersom dette fortsetter i flere måneder, kan mange land oppleve at de ikke er i stand til å betale for seg.

Dette utgjør en direkte utfordring for Russlands oljestrategi, men enda mer for Trump-administrasjonen.

Det ser ut som om Saudi-Arabia truer med å ødelegge USAs skiferolje-industri som et svar på USAs mål om å destabilisere Saudi-Arabia.

Houstons Cera Week, verdens største oljekonferanse som skulle avholdes mandag er blitt avlyst.

Noen oljeselskaper er mer berørt enn andre, avhengig av hvilke kostnader de har. Hardest rammet er BP. Deres aksjeverdi har falt med 20 %.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.voltairenet.org/article209452.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Skal jeg tippe på noe, så må det være at USA snart innfører toll på import av olje til USA.
    Dermed er det slutten for det globaliserte oljemarkedet.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Merkel:

Syriakrigen var ingen borgerkrig.

Forrige innlegg

Elbilsalget fortsetter stupet:

Virkeligheten innhenter luftige drømmer.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.