POSTED IN Libya, Norsk politikk

Hva er poenget med U-hjelp hvis vi ødelegger statene som klarer seg sjøl?

Da Norge knuste Afrikas første velferdsstat.

18 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne korte artikkelen forteller i virkeligheten mye, både om norsk u-hjelp som ikke fungerer og den «hjelpen» som fungerer (bombing). Folk i Norge er ikke klar over hva vi faktisk gjorde da vi bombet Libya som gode allierte til USA.

Hva vi gjorde der er fortatt et mysterium utover det åpenbare: USAs regjering: «Hvis dere bomber med oss i Libya, skal vi hjelpe dere når russerne kommer.» Slike venner er gode å ha.

Jeg snakket en gang med en mann fra et annet annet arabisk land som hadde studert i utlandet. Han fortalte meg at alle (han kjente) misunte libyerne på grunn av deres gode økonomiske statlige bidrag til utenlands-studier. I motsetning til han som måtte ha ekstrajobber for å klare seg økonomisk hadde libyerne flust med penger. Men dette var før den norske bombehjelpen.

Den libyske velferdsstaten er nå historie, bl. a. takket være norsk innsats. Vår meste effektive u-hjelp var altså å knuse Afrikas første velferdsstat. Det er noe å tenke på.

Knut Lindtner
Redaktør

brown concrete building under blue sky during daytime
Få i Norge vet noe særlig om Libya som er et av Afrikas største land. Det meste er ørken, men under ørkenen er der rikdommen ligger: Vann og olje. Dette er noen av ruinene fra Leptis Magna. Leptis Magna er en ruinby i dagens Libya. Den ligger ca. 120 km øst for Tripoli. Byen ble antagelig grunnlagt av fønikerne omkring 1100 f.Kr., og fikk en betydeligere rolle etter at Karthago ble en maktfaktor i middelhavsområdet på 300-tallet f.Kr. Wikipedia (Foto: Ahmed Almakhzanji)

Innbyggerne i Libya fikk gratis strøm

_____________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra hvamenerpartiene
_____________________________________________________________________

Hvordan var forholdene i Libya før NATO og Norge lot bombene regne over landet?

– I Libya var det gratis helsevesen

– Utdannelse, som også kunne tas i utlandet, var gratis

Strøm var gratis

– Folk som giftet seg fikk en stor pengestøtte for å etablere seg

– Gjennomsnittlig levealder var i underkant av 80 år

– Barnedødeligheten var lav

– En betydelig lavere andel av befolkningen levde under fattigdomsgrensen enn i mange land, også europeiske land.

– Noe av landets rikdom kom den jevne innbygger til gode

– Libya ble regnet som den første velferdsstaten i Afrika

Kan det være at Norge har noe å lære av velferdsstaten Libya som vi var med å rive ned og destabilisere ? 

(Her er jeg SIKKER på at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum river seg i håret og roper «Nei! Nei! Nei!» De får følge av resten av det borgerlige hylekoret på Stortinget.)

Bilder m/tekst er lagt ut av derimot.no sin redaksjon

Forsidebilde: Louis Hansel

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

18 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  29 desember 2021 11:02

  Norske krigsbrotsverk mot Libya bør nemnast kvar dag inntil dei ansvarlege sit bak lås og slå. Me er makteslause mot slike som Hillary Clinton, Sarkozy og Cameron. Men me burde ha mot og kraft til å sperra inne våre eigne. Det må vera rett å starta på toppen: Jens Stoltenberg hadde hovudansvaret for den norske krigsinnsatsen. Derfrå kan me gå nedover i rekkjene: ministrar, generalar og til sist F-16-pilotar som ikkje hadde mot og vit til å nekta ordre. Gjennom handlingane sine har dei synt at dei gjer teneste i det norke angrepet, ikkje i forsvar.

  Dei siste dagars gladsaker i NRK om F-16 er rein hjernevask, og høver framifrå for krefter som vil halda handa si over Jens Stoltenberg.

  Svar
  • NRK unnlater bevisst å omtale statskriminalitet utført av USA, Israel eller Norge. Bare de kan bidra til opprustning og snakke ned russerne, er alt bra. Og nå blir USA sin mann Jens Stoltenberg ny sentralbanksjef, bestemt av en statsminister som Jens Stoltenberg hentet inn fra høyresiden og fikk plassert i førersetet i AP. En ting er kameraderi, en annen sak er hvor Stoltenberg sin lojalitet egentlig er: hos USA eller i Norge. Holder en knapp på USA, – og det skremmer vannet av meg.

   Svar
   • >hvor Stoltenberg sin lojalitet egentlig er: hos USA eller i Norge

    Definitivt ikke det sistnevnte. Jeg ville antatt Tel Aviv, Jerusalem aller først.
    Jødegift som han er, med jødiske barn. Kanskje selv også av «jødisk» (ashkenazi) avstamning.

 • Hvordan gikk det egentlig i Afghanistan mens USA/NATO var der.
  Skjedde det forbedringer innenfor slike områder som vannforsyning, jordbruk, matproduksjon, småindustri og industri?
  Tipper at svaret er nei, men ingen snakker om dette (og spesielt ikke i vår nyliberale tid).

  Svar
  • Reidar Kaarbø
   29 desember 2021 12:53

   Vel, USA fikk jo på beina narkoproduksjonen som Taliban hadde forbudt i januar 2001. Noe av det første de amerikanske styrkene og CIA gjorde i november 2001, var å sette fri kjente opium-høvdinger som (sa de) ville støtte USA sine styrker. De begynte straks å utplante enorme områder. Allerede ved innhøstingen i juni 2002 var Afghanistan blitt verdens største leverandør av heroin. Under CIA beskyttelse ble produksjonen i 2002 rundt 3.700 tonn. Og dette var bare begynnelsen … Skulle likt å vite hva Taliban gjør med problemet nå, hvis de følger sin gamle linje blir det forbudt igjen.

   Svar
   • Noe skal vel amerikanerne ha igjen for å ha overlatt våpen, baser og annet militært utstyr for 85 milliarder (Nikky Haley) dollar til Taliban, 400 000 rifler, 22 000 Humwee jeeper og 33 Black Hawk angrepshelikoptere inkludert. Talibankrigerne behøver jo amerikanernes hjelp med utdanning på det mest avanserte utstyret, dessuten, så narkotikaproduksjonen er nok sikret i all overskuelig framtid. Hverken den vestlige verdenens heroinister eller ypperste kapitalister skal av den grunn behøve å bekymre seg for omsetningssvikt.

   • men amerikanerne tok med seg alle bilnøklene da de dro …

 • Har personlig tilbrakt 6 måneder i Libya (da Ghadaffi var «diktator») og kan underskrive på at det var et velfungerende land. Bl. annet dyrket de opp ørken til matområder, vann fra underjordiske reservoarer i ørkenen ble kanalisert til byene osv.
  «Feilen» Ghadaffi gjorde var å «ymte frempå» at han ville bruke Libyas gull (enorme lagre – i dag «forsvunnet») til å skape en gull-dinar, og bruke denne som betaling for gass og olje i stedet for (fiatpengen) dollar. Han håpet videre at resten av MØ og afrikanske oljeprodusenter ville bruke denne «gull-dinaren» som betalingsmiddel. Akk o’ve, hva skulle Standard-Oil, BP, Shell og de andre av det 7 hodede troll nå gjøre? Jo selvfølgelig, vi «bruker» S(atanic)NATO og bomber dem tilbake til steinalderen, da vil også andre slutte å tenke på et alternativ til petro-dollar, vinn vinn. For hvis gull-dinarer (eller noe annet) ble en standard «valuta» for petroleums-transaksjoner ville dagens foretrukne betalingsmiddel, verdens «reserve-valuta», dollar bli nærmest verdiløst, og 1%’en ville bli fattige over natten, og gjeldstyngede land som skylder trillioner til BIS, FED, Verdensbanken osv. kunne ha betalt gjelden sin med ca. en kilo gull, og dermed ville også (balle)grepet reptilene bak NWO har på disse land forsvunnet. DERFOR ble Libya bombet sønder og sammen av «Det Snille (S)NATO.

  Svar
  • Reidar Kaarbø
   30 desember 2021 20:05

   I 2010 hadde Libya 144 tonn gull, rundt 26 tonn forsvant brått høsten 2011. Noen har tatt seg svært godt betalt for en urettmessig krig i Libyas sentralbank – og det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg hvem det kan ha vært. De norske 37 tonn som sentralbanksjef Gjedrem fikk det så travelt med å selge etter han var på Bilderberg i 2003, utgjorde skarve fjerdedelen av Libya sitt gull.

   Statistikk finner du på
   tradingeconomics dot com/libya/gold-reserves (bytt ut dot med punktum uten mellomrom)
   Det er klart, med USA sin økonomiske situasjon kan de ikke leve med at noen i det hele tatt tenker på å bytte ut petrodollar med en lokal, sterk valuta, – og langt mindre noen som faktisk er i ferd med å planlegge det, – enten de heter Muammar Gadaffi eller Saddam Hussein. Folk er blitt drept for langt mindre enn det.

   Svar
   • >De norske 37 tonn som sentralbanksjef Gjedrem fikk det så travelt med å selge etter han var på Bilderberg i 2003

    Sammen med finansminister Per Kristian Foss fra kleptomanpartiet Høyre.
    Fikk vi overhodet betalt noe for gullet? «Kjøperen» er i alle fall ukjent, og noe inngående beløp for gullet kan ikke finnes i noe revidert regnskap, eller årsraport, så vidt jeg vet.

   • Og hvor ble det av mesteparten av gullet som ‘ble reddet’ over til England i 1939?

   • Noen av barrene forsvant allerede ombord i de britiske krigsskipene som tok gullet over til England.
    I England ble det brukt til å finansiere «eksil-regjeringen». Det denne «regjeringen» kunne avse ble så transportert over til USA, pga redsel for tysk invasjon av UK.
    Det som var igjen av beholdningen ble visstnok transport tilbake til norge på 1980- eller 1990-tallet.

 • Søk på nett: Jens stoltenberg om bombingen av libya. Her ligger ennå mye info. Og denne morderen er foreslått, og har søkt stillingen som norges sentralbanksjef … Fy faen for et svin. Krapylet skulle aldri ha gått løs.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   30 desember 2021 23:08

   Einig. Men Stoltenberg går laus. Nokon som har ei oppskrift på langtids-innesperring? Oslo tingrett? Dei får vel sett fast folk for mindre ugjerningar.

   Svar
 • FRIHET !!!
  6 juli 2022 14:03

  IMF (InterNasjonal Money Fraud som jeg kaller dem) bruker lån til fattige land for å skaffe seg selv total kontroll over disse fattige landene slik at de kan stjele alle resursene de har og utarme landene totalt…

  Svar
 • Takk for mye godt stoff fra Kaarbø og leseres kommentarer.
  «Fredsnasjon» og «U-hjelp» er så falsk å si, og stolt over å være norsk ser jeg liten grunn til å være.
  Autoritetstro lydighet og medløpermentalitet opprettholdes ved norsk informasjonsmonopol, og hva partiene kaller seg i høyre-venstere-illusjonen er litt uinteressant i en egentlig like lite demokratisk nasjon som DDR, stadig mer lik, med et politi som er opptatt av å renne ned dørene til selvstendig tenkende for å ta «radikaliserte» og «hatpratere» som for eksempel kaster lys på Ukraina, neste offer for vestlig imperialisme, snart like ødelagt som Libya. Jens og vennene hans bryr seg ingenting om land jevnes med jorden og ukrainsk og annen kanonføde; å svekke Russland er målet, og det har det vært siden 2014, eller egentlig siden Khazarias fall. Der ligger kjernen til verdensmafiaen, en might-is-right-TRO på retten til verden. Thierry Meyssan gjorde meg oppmdrksom på Leo Strauss og hans disipler, hvor «nobel løgn» er et begrep, og moral bare er noe lavtstående for plebeierne.

  Svar
 • Det er noe å tenke på.
  Også om vi, verden og Norge, trenger angreps-organisasjonen Nato eller dens sjefspuddel Stoltenberg.

  Svar
 • Hvorfor ikke invitere ‘ storfine’ ABB også?
  Fordi han ikke drepte hvite norske sivile og ikke bombet libyske innbyggere istedet for norske?
  Begge adlød antagelig samme bakmakt.

  ‘ Det kan jeg bekrefte. Han, Stoltenberg, er nesten litt rockestjerne i dag. Det er storfint besøk for vår del,..’
  nrk.no/nordland/nato-sjef-jens-stoltenberg-pa-vei-til-traenafestivalen-1.16030087

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Spartakus:

NATO truer kinesiske verdier (som verden trenger mer av).

Forrige innlegg

Det har sin pris å være alliert med USA.

Sanksjoner ødelegger tysk industri.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.