POSTED IN Israel, Palestina

Hva er bakgrunnen for konflikten?

Sannheten om Palestina og «Israel».

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Av Trond Ali Linstad

En fantastisk bok er den, Ilan Pappes: «The Ethnic Cleansing of Palestine» (Oxford, 2007). Den hjelper oss langt på vei til å finne sannheten om Palestina og «Israel». Aktuelt, ikke minst i disse dager med åpen, pågående væpnet konflikt.

Palestinerne ble «etnisk renset» fra hjemlandet Palestina for at staten «Israel» med nye kolonialister og settlere, skulle bli til.

Det var ikke skjulte tanker, men åpent, erklært målsetting, som tidlig ble gjort kjent. Theodor Herzl, Staten Israels «åndelige far», skrev i sin dagbok (1895) hvordan araberne måtte ut av landet for at «Israel» skulle bli til. Og David Ben Gurion, som ble Israels første statsminister, fulgte det opp med klare planer, direktiver og forordninger om hvordan palestinerne skulle bli «etnisk renset». «Jeg er for tvungen forflytning (av palestinerne)», sa han. «Jeg ser ikke noe umoralsk ved det».

En annen sionistisk leder, Yossef Weitz, skrev: «Det er vår rett å flytte ut araberne.» Og: «Araberne (i Palestina) må dra.»

De dro ikke frivillig, palestinerne, som var i overveldende flertall. Slik ble framgangsmåten for de jødiske styrkene, som angrep palestinere i hele landet: Først å okkupere landsbyer og byer. Så å rasere alle hus. For deretter å fordrive palestinerne, med vold og våpenmakt. Det skjedde rene massakre.

«Drep hver araber du møter, sett fyr på all brennbart materiell, og åpne hver dør med sprengstoff!» var kampordren fra en jødisk leder, Mordechai Maklef, som senere ble militær stabssjef i Israel.

Det er fortvilet lesing. Et helt folk ble gjort til flyktninger, i en systematisk masterplan, for å «rense» (og «judaisere») landet. «Rundt én million palestinere ble fordrevet fra sine hjem med våpenmakt. «Sivile ble massakrert og hundrevis av palestinske landsbyer ble ødelagt», skriver Ilan Pappe. Palestinere har senere levd i flyktningeleirer uten mulighet til å vende tilbake.

Palestinerne i for eksempel Galilea er blitt kalt «en kreftsvulst i statens legeme», av Israel Koening, den høyeste tjenestemann i innenriksdepartementet (1976). Og «Israels» stabssjef Raphael Eitan, har karakterisert palestinerne som «kakerlakker».

Ved en nylig meningsmåling, skriver Ilan Pappe, ønsket 68 % av Israels jøder å «fjerne» palestinerne fra den israelske staten.

Om du reiser i Staten Israel i dag, vil du fortsatt se spor etter ødelagte palestinske landsbyer, skriver forfatteren. Der du finner mandel- og fiken trær, olivenlunder eller klynger av kaktus, lå én gang en palestinsk landsby. Trærne fortsetter å blomstre, forteller han, men landsbyene finnes ikke lenger. Og palestinerne som bodde i dem, eller etterkommerne deres, har senere levd under de fattigste forhold i store flyktningeleirer i Gaza eller på Vestbredden, eller i Jordan, Libanon eller Syria.

Ilan Pappe framhever palestinernes rett til å vende tilbake til sine hjem som de ble fordrevet fra, slik det er fastslått av FNs Hovedforsamling i resolusjon 194. Og han skriver: «Først når de (palestinerne) vender tilbake, vil jeg føle at dette kapittel i katastrofen er brakt til den endelige slutt som vi alle ønsker, og gjort det mulig for oss å leve i fred og harmoni i Palestina

Flyktningespørsmålet er det sentrale. Den fordriving, og de massakrene som skjedde mot palestinerne, må gjøres godt igjen. Palestinske flyktninger skal få vende tilbake. Bare da vil det bli mulig for de folk som bor i landet, arabere og jøder, å bygge et samfunn i fred.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Olav Boye:

    Statsminister Jonas Gahr Støre nøler ikke med å kalle den palestiske frigjøringorganisasjoen Hamas for terrorister. Det er vanlig for NATO-folk å kalle andre for terrorister, når de sjøl er den verste terrororganiasjonen, med 4.5 millioner uskyldige mennesker myrdet. Mine venner i Palestina, LIbya og Syria, hevder at NATO med USA, EU og Norge, er imperialister og krigsforbrytere. For meg har det okkuperte Palestina all rett til å ta opp kampen mot okkupantene, – zioniststaten Isreal. Hr, statsminister, Jeg skammer meg over å være norsk og ha en politisk leder som hater frigjøringorganisasjoner som slåss for rettferdighet og folkestyre.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA på kanten av den økonomiske avgrunnen.

Uten voldsomme grep kommer alt ut av kontroll.

Forrige innlegg

Representerer dagens norske politikere oss?

Det er ikke demokrati uten at de som er valgt representerer oss.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.