POSTED IN Jemen, Krig-fred

Hele oppmerksomheten dreier seg om Ukraina.

Vi føler ingenting for sultkatastrofen og blodbadet i Jemen.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Denne rapporten viser hykleriet fra de norske nyhetsmediene og politikerne vedrørende Ukrainakrigen.

I virkeligheten har denne krigen pågått i 8 år. I går kom det melding som ar et tyvetalls sivile ble drept da ukrainske styrker skjøt med granater og missiler inn i opprørsregionen, en region som de har beskutt i 8 år. Ikke et ord i mediene om denne handlingen som ikke hadde noen militær betydning og som var en krigsforbrytelse.

I en viss forstand er den russiske invasjonen et tiltak for å få slutt på den vedvarende krigstilstanden i Øst-Ukraina og tvinge Kiev-regjeringen til forhandlingsbordet.

Aftermath of the Ukrainian shelling in the Donbass region, Feb. 22, 2022.
Fra krigen i Øst-Ukraina (i 8 år nå) som ingen i vest har snakket om. Rundt 15 000 døde. Ukraina har hardnakket nektet å følge opp avtalen de sjøl underskrev (Minsk 2) som kunne ført til en slutt på den.

Parallelt med den lavintensive krigen i Øst-Ukraina har det foregått en langt verre krig sør på den arabiske halvøyen som heller ikke har fått mediedekning hos oss i vesten. Jemenkrigen føres av Saudi-Arabia med logistikk- og våpen-støtte fra vår nærmeste allierte, USA. Det er derfor den heller ikke omtales i våre medier. Og derfor vet ikke folk noe om den.

I tillegg til invasjon av nabolandet har Saudi-Arabia også utsatt landet for en sjøveis blokade av Jemen. Jemenittene er avhengige av å innføre mat og medisiner. Dette har utløst den største helsekatastrofen vi står overfor i verden i dag. Mange, ikke minst barn, dør nå på grunn av mangel på mat og medisiner. Ikke et ord i våre medier.

Det ser ut til at store deler av opinionen er programmert til å hoppe når de store mediene sier hopp. For hvordan kan en ellers forklare den store tausheten og mangelen på engasjement overfor denne langt verre krigen enn det som skjer i Ukraina? Kontrasten i engasjement når en ser på disse konfliktene er slående.

To kriger som har pågått i 7-8 år vekker ingen følelser, men når mediene åpner slusene for en krig som de vil ha oppmerksomhet på er engasjementet enormt. Jeg velger å kalle dette for en systematisk hjernevask befolkningen er utsatt for. Men da blir sikkert mange som nå er veldig engasjerte fornærmet. De får stille seg spørsmålet sjøl: Hvorfor reagerer jeg ikke på langt verre kriger?

Knut Lindtner
redaktør

161 000 jemenitter kommer til å oppleve «katastrofal» sult på grunn av konflikten, heter det i en rapport.

Enda flere millioner kommer til å få minimale mat-tilførsler i de neste seks månedene.

Fem ganger så mange jemenitter kommer til å erfare sult i andre halvdel av 2022. Dette er altså en femdoblet økning av dagens tall ifølge rapporter fra 15 FN-byråer og NGOer som ble publisert på mandag.

Rapporten påstår at 161 000 mennesker vil komme til å oppleve «katastrofal sult», mens 19 millioner mennesker ikke vil være i stand til å skaffe seg det minimum av mat som de vil trenge i denne perioden.

161,000 face ‘catastrophic’ levels of hunger in Yemen
Et av de utallige ofrene.

Rapporten fortsetter å advare om at sjokkerende 2,2 millioner barn kan bli alvorlig underernærte før årets slutt. Dette kommer i tillegg til de som allerede er underernærte. Omtrent 1,3 millioner kvinner risikerer også underernæring heter det i rapporten.

Disse tallene viser den store økningen av underernæring i forhold til fjoråret. Da ble det påstått at 12,9 millioner mennesker trengte større matrasjoner, og at 3,3 millioner barn og kvinner trengte spesiell ernæring. I tillegg kommer 1,6 millioner skoleelever,

Et annet tall om den humanitære tilstanden antar at 11,3 millioner ungdommer er avhengige av humanitær hjelp. 2,3 millioner småbarn er «akutt underernærte», og at 400 000 av disse «risikerer å dø snart».

Disse statistikkene er samlet inn av Integrated Food Security Phase Classification i forkant av den årlige innsamlingskonferansen som FN skal arrangere senere den uken.

Denne gruppen er grunnlagt av EU, USAID og UKAID.

Konflikten i Jemen har nå pågått i nesten ti år.  USA, Storbritannia og deres europeiske partnere har sørget for at våpen og annen støtte har blitt sendt inn for å støtte Saudi-Arabia. Det er de som kjemper mot de iransk-støttede houti-opprørerne for å kunne gjenopprette en saudisk-støttet regjering i Sana.

Yemeni health minister: Saudi blockade killing 3,000 children with cancer
Blokaden har drepende effekt.

Til tross for at de bor i det fattigste landet i Midt-Østen har houtiene greidd å holde på en betydelig del av området sitt. 

For å gjøre saken enda verre så har Jemen importert mesteparten av maten sin, nesten en tredel, fra Ukraina, de som den siste måneden har vært oppslukt av sin egen konflikt med Russland.

De har forbudt eksport av hvete, havre, og andre kritiske matvarer. I tillegg til annen landbrukseksport.

Nå som matvareprisene har nådd rekordhøyder så betyr det at både Ukraina og Russland er borte fra verdensmarkedet,  Det tegner ikke godt for de som vanligvis er avhengige av deres hvete.

Dette er en faktor som fører til en forferdelig situasjon i Jemen, nå som Saudi-Arabia blokkerer havnene der i landet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/551912-yemen-famine-worsens-un/

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • «Jeg velger å kalle dette for en systematisk hjernevask befolkningen er utsatt for. »

    I Norge har vi en fri presse som kommer med informasjon, ikke propaganda, til befolkningen.
    I Motsetning til i Russland der pressen er styrt.
    Som alle i Norge ‘ vet ‘. 😉

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En video fra Donbass:

Terrorangrepet vi ikke skal se.

Forrige innlegg

Ikke om moral

Krig handler om penger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.