POSTED IN Norsk politikk

Fritt ordskifte var visst ikke så viktig alikevel…

Hardkjør mot små alternative medier i Norge

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

De siste ukene har vi kunnet se et hardkjør mot nettavisen som heter Steigan.no. Dette har kommet som en flodbølge så det er all grunn til å tro at dette er noe som skjer fordi noen på «bakrommet» har sendt ut marsjordren til visse organisasjoner og mennesker. – Noen av de som nå angriper nettavisen velger samtidig å gjøre et poeng av at de selv ikke leser avisen. – Snakk om å slå seg selv på munnen!

De som blåste i hundefløyta og satte i gang det koordinerte hardkjøret er mennesker i USA. Vi siterer fra Steigan.no: «… det opprinnelige initiativet til denne kampanjen stammer fra amerikansk etterretning og utenriksdepartementet i USA. Derfra tok Forsvaret Forskningsinstitutt ballen, og spilte den videre til Faktisk.no.»

Vi i den lille nettavisen Derimot.no registrerer det som skjer mot Steigan.no.
Noen har prøvd seg på oss også. Det kommer ikke på en overraskelse på oss, siden vi vet at motstemmer i det offentlige ordskiftet blir mer og mer uglesett. Det er et større problem enn at kun 2 mindre nettaviser blir kritisert. Her er det snakk om aktive forsøk på å stilne motstemmer. Dette er ikke bra i et samfunn som i sine festtaler trekker frem hvor demokratiske vi er her i Norge. Ekte demokrati fordrer at også motstemmene kommer til, og ikke blir forsøkt kansellert. Dette er en uvane vi bør betakke oss for å importere fra USA.

I dette lyset så presenterer vi her en artikkel vi fikk tilsendt på epost fra forfatteren av artikkelen som kommer nedenfor. Den tar for seg litt av det som vi har sett observert den senere tiden.
Redaksjonen i Derimot.no

Eivor Evenruds utfall mot Steigan.no

Av Erik Strand

Eivor Evenrud er en profilert person i partiet Rødt og er blant annet leder i Oslo bystyres kultur-og utdanningsutvalg. Hun er også en av flere som den senere tiden har gått sterkt ut mot nettstedet Steigan.no og folk som har en tilknytning til dette. Under overskriften – Faen så flaut i Dagbladet torsdag 7. april kan man lese at Evenrud kritiserer egne partifeller som har tilknytning til nettstedet og kommer med følgende kraftsalve:

– Dette konspirasjonssøppelet, kombinert med dårlig skjult rasisme, som spys ut på Steigan.no har venstresida vært for dårlige til å ta avstand fra, sier Evenrud til Dagbladet.

Pål Steigan selv svarer at dersom Eivor Evenrud har sterke meninger, må hun være i stand til å begrunne dem. Han svarer også at hun er velkommen til å legge frem sine argumenter på Steigan.no og skal få all den plassen hun trenger.

Konspirasjonssøppel er et reelt fenomen. Dersom Eivor Evenrud finner artikler som er dårlig faktamessig eller metodisk fundert på Steigan.no eller andre steder, må hun gjerne påpeke det. Etter å ha fulgt med på nettstedet Steigan.no over tid har jeg registrert mange ryddige fremstillinger av alvorlige forhold som ikke kommer frem i andre medier. Et eksempel er denne artikkelen om Hunter Bidens laptop. Jeg tar for meg flere eksempler her.

Eivor Evenrud gir ikke noe eksempel på hva som er konspirasjonssøppel (i hvert fall ikke i Dagbladet 07.04.22). Derimot hevder påstår hun at “konspirasjonssøppelet” spys ut i kombinasjon med “dårlig skjult rasisme”. Det gjør saken adskillig enklere. I stedet for å avvente en konkretisering av konspirasjonssøppel på Steigan.no kan jeg kort og godt registrere at Evenrud påstår å ha sett noe forkastelig på nettstedet – rasisme – som jeg som leser over tid ikke har registrert. Nå har jeg ikke trålet alle artikler for mulig rasisme. Her er det uansett på sin plass å be om et eksempel eller flere. Så kan vi se om Eivor Evenrud har rett, eller om hun henter eksempler fra egen fantasi, eller kanskje opererer med en svært så vid definisjon av rasisme.

Det finnes forskjellige mennesker i alle partier. Rødts (den gang RV) første stortingsrepresentant var Erling Folkvord (1993-1997). Han har skrevet flere gode bøker om korrupsjon i Norge og utmerket seg som stortingsrepresentant ved å foreslå granskning av Juklerød-saken. Evenrud presterer derimot dette. Dersom jeg ikke hadde vært aktiv i et annet parti, og dersom jeg hadde vært stabil tilhenger av partiets Rødts politikk, tror jeg at jeg ville meldt meg inn for å være med på å påvirke hvem som var tillitsvalgt i partiet. I den forutgående setningen kan “Rødts” for så vidt byttes ut med genitivsformen av andre partier.

Når vi først er inne på politikere i Rødt, kan man også se på følgende uttalelse fra partisekretær Benedikte Pryneid Hansen:

– «Den politiske rollen Steigan.no har inntatt er dypt problematisk, og flere Rødt-medlemmer har stått i front i kritikken av bloggens utvikling de siste åra. Det er både knyttet til konspirasjonsteorier og ensidig gjengivelse av russisk krigspropaganda», sier Hansen i en e-post til Dagbladet.

Fordi det er alvorlige forhold som tas opp på Steigan.no, så vel som andre nettsteder utenfor det etablerte, som ikke kommer frem i hovedstrømsmediene, ser jeg det som nyttig å få med hvem som kommer med utspill som Eivor Evenruds. Derfor gjengir jeg også hva hun skrev på Twitter 6. april:

“Hvis Høyrepolitikere var styreledere og aksjonærer i selskap som eier Resett, Document o.l. hadde vi vel neppe akseptert en “jammen vi har ingenting med innholdet og skribentene der å gjøre”- forklaring? Rødt-politikere bør snarest forlate Steigan.no- søppelet. Faen så flaut”

Jeg refererer så noen replikker og retweets. En som støtter Evenrud, er Jonas Tautra Vevatne (@JonasVevatne), som skriver:

“Bra! Styreledere og aksjonærer er bare en ting. Men giften fra Steigan/Putin er sterkt fremtredende i retorikken til mange av dine partifeller..”

Jonas Tautra Vevatne er for øvrig gift med Marit Meyer, som man kan lese mer om her (jf. bakgrunnsinformasjonen her).

Rune Onsøien Lysbakken (@lysbakke) har følgende replikk:

“Ser ut som om trollfabrikkene er igang igjen, synes det har vært stillere en periode nå? Navnet Steigan mobiliserer nok mange,og har et par fb-venner som legger ut linker derfra stadig vekk.”

Jo Panzer Ellegård (@JoEllegard) svarer:

“Ja, du sier noe her. Steigan & Co er en himla stor hemsko. Alle partier har hemskoer, men Steigan & Co er en slags rekord.”

Børre St. Børresen (@Borre_St) skriver:

“Veldig voksent og tydelig, @EivorEvenrud ! Du har vist MOT en rekke ganger.

Europa står midt i kampen mellom #liberaledemokrati og #autoritæreregimer.
Nå tvinges norske parti til å måtte velge side”

Eivor Evenruds tweet er i skrivende stund blitt delt av 140 twitterkontoer (jeg tar da ikke med sitatretweets). Blant disse finner vi Unge Høyres leder Ola Svenneby (@OlaSvenneby), lokalpolitiker og varaordfører Lena Amalie Hamnes (Ap) (@LenaHamnes), Elin L’Estrange (@elinlestrange, leder i Ullensaker Arbeiderparti), Jan Arild Snoen (@jasnoen), Oda (@OdaRygh), Rådgiver i LO Jonas Bals (@jonasbals), jussprofessor Hans F. Marthiniussen (@HFMarthiniussen), Philippe Schjelderup (@SaysPhilippe), Sverre Gaarder (@sgaarder), Enny Solli (@EnnySolli), ovenfor nevnte Jonas Tautra Vevatne, komiker Dag Sørås (@dagsoras), Eirik Mosveen (@EirikMosveen), Håkon Antifa Sønderland (@ergates) og Forsberg (@forsberg).

I skrivende stund har i tillegg 12 twittrere gjengitt Evenruds tweet med sitt eget tillegg (sitat-tweet). Ikke alle er positive til det Evenrud skriver. Her gjengir jeg hva noen av dem skriver:

Leder for Greenpeace, Frode Pleym (@FrodePleym) skriver:
“Klar tale fra Evenrud. Vi trenger flere politikere som sier ifra offentlig når noe stinker i eget parti.”

Øyvind Bergh (@Essensielt_no) skriver:

“Kloke ord. Dette er så til de grader på overtid, og vil treffe @Raudt som en boomerang hvis ikke eksklusjonene kommer.”

Kristin B. Bruun (@kristinbbruun) skriver: “Følg denne dama!”. Hun følger opp med dette:

“Her er mer [Legger ved lenk til oppslaget i Dagbladet]. Jeg har vært dypt i en håpløs diskusjon med et par partifeller av henne i et par dager, og det ser ut til at @Raudt trenger slike som @EivorEvenrud. De angjeldende forsvarer eierskap i Mot dag.”

Kristoffer Gressli (@gressli): “Så enkelt kan det sies. Punktum.”

Knirkleif Onhaug (@gspr0): “Sånn! Sånn ser en rak rygg og solide prinsipper ut! Hatten av til Evenrud.”

Tore Wilker Nitter Walaker (@torewalaker), leder for Frogner Venstre: “Solid erklæring frå ein rakrygga Raudt-politikar i Oslo Bystyre”Erik Strand la ut denne artikkelen på eget nettsted 9. april, og oppdatert 10. april.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Er du ikke enig med flertallet, så skal dine meninger enkelt og greit bare knebles. Demokratiske meningsytringer kaller de det. (kyss meg en viss plass) Møter mye motgang når jeg ikke sier det samme som alle andre. (bare prøv om du tør) De fleste som ber om din mening i en eller annen sammenheng, er stort sett bare ute etter å få bekreftet sine egne meninger. Flipper du ut med egne tanker og et kritisk spørsmål til den etablerte sannhet så ligger du tynt an.

  Stor takk til både Steigan, derimot, resett, Document og alle som formidler til oss det MSM skulle ha gjort.

  Svar
  • Takk til steigan.no, derimot.no, document.no etc.
   Og takk for kommentarer, for det meste konstruktive og lærerike bidrag; noen få småtroll og bøllefrø her og der, men hvis de ikke finner noen å heve seg over kjeder de seg snart og går sin vei.
   Fritt ordskifte er ikke ønskelig for de som ikke har noe annet å fare med enn å kalle utfordrende synspunkter -søppel og for sikkerhets skyld spe på med hersketeknikk og karakterdrap og falske beskyldninger om rasisme. Hvor denne Eivor klarer å finne rasisme hos Pål Steigan vet jeg ikke.

   Svar
   • Før i tiden hadde vi ett ord, «rasisme», som venstresiden slengte ut mot alt og alle de ikke likte. De bestemte selv innholdet i dette ordet, som endret seg ettersom hvem og hva det skulle ramme. I dag er ordforrådet utvidet fra dette ene ordet, til en hel ordbok, og merkelapp-argumentasjonen har spredt seg fra venstresiden til hele det politiske spekteret.

    Når Steigan eller steigan.no anklages for rasisme, så har de helt sikkert rett. Vi vet bare ikke egentlig hva de mener med «rasisme». Det er mulig «rasisme» i denne sammenhengen betyr at Steigan publiserer innhold de ikke liker. Sannsynligvis er det det de mener.

    «Konspirasjonsteorier» er et ord fra den samme ordboken, ord med flytende innhold og betydning, som erstatter argumenter med merkelapper, i den hensikt å forlede folk til å ta avstand fra farlige fakta og sannheter, basert på antipatiske følelser.

 • «Dette er ikke bra i et samfunn som i sine festtaler trekker frem hvor demokratiske vi er her i Norge. »

  – Og hvor fritt media vi har i Norge, – i motsetning til…. 😉

  Men det er selvfølgelig trist.
  Selv om det er helt etter deres «demokratiske/frie» plan.
  Alternative stemmer/meninger skal latterliggjøres.
  Så demoniseres.
  – Så, hvis dette ikke hjelper…. Forbys.

  «Det finnes forskjellige mennesker i alle partier»
  Og hvis vi ser på hva politikere har gjort med Norge de siste tiårene , enten det gjelder militære angrep på andre nasjoner med en annen hudfarge og kultur, forsøk på tvangsinnmelding i EU/EØS, nedstenging av næringslivet, dårlig begrunnet tvangstiltak over egne innbyggere grunnet ordre fra overnasjonale krefter.
  Eller stjeling av innbyggernes oppvarmingsenergi i vinterlandet Norge. Og en politisk konstruert frykt for framtida.
  Uansett vet vi at slike folk har ikke det norske samfunnet råd til å forsørge lengre.

  Dobbeltmoral og ensretting skal IKKE være vår nye kultur.
  Jeg tror nok folk vil svare snart, selv om vi er et langsomt folk.
  Man kan lure alle en liten stund.
  Noen lar seg lure hele tiden.
  Men våre politikere, og media, kan ikke lure alle innbyggerne i Norge hele tiden.

  Svar
  • «Men våre politikere, og media, kan ikke lure alle innbyggerne i Norge hele tiden.»

   Politikerne tror ikke at de kan lure alle innbyggerne i Norge hele tiden. Men de tror at de kan lure mange nok, lenge nok. Og noen ganger tror jeg at politikerne har rett i dette.

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  14 april 2022 10:43

  Talspersonar for partiet Raudt burde verkeleg velja seg andre uvener enn Steigan.no og Derimot.no. Det skulle vera nok å ta av.

  Svar
 • Oppgitt skattebetaler
  14 april 2022 14:52

  Det er bare å takke Rødt for all den reklamen de gir steigan og de andre alternative nyhetssidene. Virkelig naiv tro at man kan «bekjempe» alternative nyhetssider med å bekrefte eksistensgrunnlaget deres. At man får russisk propaganda på steigan er knapt noe nyhet, men det står mye bra der også.

  Svar
 • «Den frie verden» vi hører snakk om, hvor er den? Jeg mener, siste gang kunne man emigrere,, hvor det er friere, a la «Casablanca». Nå er hele kloden gjennomsyret.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Skyldes stress?

Hvorfor dør svært mange yngre ordførere i Tyskland og Østerrike brått?

Forrige innlegg

Tyskland:

Mistilliten til mediene øker etter nedstengningene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.