POSTED IN Krig-fred

Har vi glemt denne krigen?

Krigen i Sudan som verden har glemt kan drepe millioner av befolkningen

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Sudans glemte folk dør hver dag av sult. Minst 25 millioner lider av sult eller underernæring, ettersom barn dør av sult og krigen fortsetter å ødelegge landet.

Av Mohammed Amin

Mer enn ti måneder inn i Sudans krig, har lokale kilder over hele landet fortalt avisen Middle East Eye (MEE), at folk dør av sult hver dag. Den humanitære situasjonen er alvorlig, med de sudanesiske væpnede styrkene (SAF) og dens motstander, Rapid Support Forces (RSF) paramilitære, som anklager hverandre for å hindre leveranser av bistand og kutte tilgangen til Internett.

I slutten av januar rapporterte Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), at 10,7 millioner mennesker har blitt fordrevet av konflikter i Sudan, ni millioner av dem inne i landet. Dette gjør at Sudan har det høyeste antallet internt fordrevne i verden, og overgår Syrias 7,2 millioner. Bare 43 prosent av fjorårets bistand ble finansiert, og flere kilder har fortalt MEE at Sudan sliter med å få internasjonal oppmerksomhet, sammenlignet med krigene i Ukraina og Gaza.

Underernæring dreper barna. En rekke sykdommer har brutt ut, som kolera – det er nå mer enn 10 000 tilfeller i Sudan. Leger, sykehus og akuttmottak som yter hjelp i lokale nabolag har blitt angrepet. Innhøstingssesongen har blitt ødelagt. Regjeringen er snart konkurs og har ikke klart å gi tilstrekkelig humanitær støtte, mens RSF har blitt anklaget for å hindre bistand i å nå områdene de kontrollerer. FNs World Food Programme sier at «minst 25 millioner mennesker lider av sult og underernæring», og at 3,8 millioner barn under fem år er underernærte.

Barn dør hver dag.
Flere kilder over hele Sudan fortalte MEE at barn dør hver dag av sult. Tre medlemmer av det landsomfattende nettverket av hjelpegrupper kjent som nødhjelpsrom (ERR), fortalte MEE at i hovedstaden Khartoum dør folk stille i hjemmene sine på grunn av sult. I det sørlige Khartoums Kalakla-nabolag sa en på akuttmottaket: «Vi fant tre personer som hadde dødd av sult i hjemmet sitt. Naboene deres begravde dem i det stille. Det ser ut til at de ikke hadde mat, ingen penger og var redde for å gå ut på grunn av den kontinuerlige beskytningen».

En lege i delstaten Kassala, øst i Sudan, sa at mange barn der døde av underernæring: «Barn i de avsidesliggende områdene Talkok, Allafa og andre landsbyer dør av underernæring», sa legen til MEE. «Da noen av dem ankom Kassala sykehus var de alvorlig underernært og vi klarte ikke å redde livene deres».

Flyktninger i Sudan i 2016. Bilde: Wikimedia Commons

Situasjonen er kanskje verst i Darfur, den enorme vestlige regionen som er RSFs maktbase. Der er det sudanesere som er fordrevet på grunn av flere tiår med kamp, og lever i leire for internt fordrevne (IDP) og lider under hungersnød og underernæring. Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) har anslått at i Zamzam, en leir i Nord-Darfur, dør ett barn annenhver time og rundt 13 dør hver dag.

«Det vi ser i Zamzam-leiren er en absolutt katastrofal situasjon. Vi anslår at minst ett barn dør annenhver time i leiren, sa Claire Nicolet, leder for Leger Uten Grenser. «De med alvorlig underernæring som ennå ikke har dødd har høy risiko for å dø innen tre til seks uker hvis de ikke får behandling. Men mange kan ikke kan komme seg til et helseinstitusjon».

Adam Rigal, en talsmann for de som bor i leirene for internt fordrevne, sa at barn, gravide kvinner og eldre døde hver dag i leire over hele regionen. «Vi lever under katastrofale og utålelige humanitære forhold som er pålagt oss av begge parter i konflikten, som barn, gravide kvinner og eldre internt fordrevne dør av daglig på grunn av akutt underernæring, mangel på mat, medisiner og drikkevann», sa han til MEE. «Helsesituasjonen i Darfur, spesielt i flyktningleirene, er katastrofal», og sa at barn ikke hadde tilgang til mat, medisiner eller husly.

Flere titalls millioner mennesker i nød.
Nesten 25 millioner trenger nå hjelp, ifølge FN. «For tiden har nesten 18 millioner mennesker en akutt matusikkerhet i Sudan, hvorav nesten fem millioner er i nød-nivå (IPC4) av sult», har organisasjonens World Food Program (WFP) sagt. «Det internasjonale samfunnet bør gi mer oppmerksomhet og støtte til den humanitære krisen i Sudan, når landets situasjon er så alvorlig».

«Den humanitære situasjonen i Sudan, spesielt i Khartoum, har blitt kraftig forverret etter kutt av telekommunikasjonen. Mathjelpen som drives av legevaktene har stanset arbeidet på grunn av mangel på matvarer, sa organisasjonen. «Det ser ut til at det internasjonale samfunnet har mistet interessen for å hjelpe Sudan, så la oss i dette øyeblikk heve stemmene våre, for å si at ikke bare dør sudaneserne av kuler, men mange flere av sult og sykdom».

Fra Global Research, publisert 5 mars 2024.
Oversatt fra engelsk og forkortet. Linker i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Sudan’s Forgotten Masses Are Dying Every Day of Starvation.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Det tar lang tid å bygge en kultur.
  Også i et land som har muligheter for grødehøsting flere ganger i året tydligvis.
  Men det kan alle nasjoner/folkegrupper greie. Uten hjelp av vestlige penger, men nasjonens egne arbeidskrefter. Å mene annet vil jeg tro skyldes rasisme.
  Men så lenge disse holder seg inne på eget område går det seg nok til.

  Svar
 • Tullete artikkel styrt av sær interesser.

  sudan tok djevelens hånd, dvs Norge og vesten sin og klart skal de betale den ultimate prisen som alle de andre som gjør det samme.

  Grunnen til at artiklen er tull, er at den virkelige glemte krig i Afrika har langt flere ofre og har pågått lenge. Norge står til knees i blod der også, men det får andre finne ut av om de overhode bryr seg.

  Dog nevner jeg «Operation Moland & French, et dramatisk mesterstykke av en PsyOps i regi av Israel, UK, Norge og mest sannsynlig ekspansjons og krigskåte NATO, hvor man ved å se på saken i et markro perspektiv, i ettertid trygt kan fastslå at Moland «gav sitt liv» for å mykne opp motstanden som sitter i særlig Norge med tanke på militære intervensjoner på Afrikansk jord.

  Det kokte av hat i Norge både før og etter jødiske French tok livet av Moland som var lei og truet med å snakke offentlig om oppdraget deres, hvilke ville medføre ubehag for arrangørene slik nevnt ovenfor, men at de selv, i alle fall ikke Moland, viste at oppdraget var å bryte ned Norsk syn på sørlig ressurs skattekisten DRC, men generellt Afrika.

  Her kan man se litt om hva man snakker om vedrørende denne krigen som faktisk er glemt, men som vi nok snart skal få høre om da USA infiltrerte Rwanda nok skal merke at nok er nok og tar jeg ikke feil vil både Russland og Kina støtte DRC i dette som et ledd i en massiv konflikt med et pill råttent vesten.

  https://www.youtube.com/watch?v=xjb8ZCRMt14

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  14 mars 2024 14:42
  Svar
 • Koselig å se igjen AG-3, det beste infanterivåpenet noensinne i Norge. Et spørsmål til andre som kjenner våpenet, hvilke andre land brukte samme framgrep som Norge? forsøkte forstørre opp bilde men serienr. og riksvåpenet er stemplet påmotsatt side. Forøvrig må man ønske Afrika lykke til med å kaste ut de vestlige vampyrene, om det skjer ved hjelp av AG-3 eller ikke.

  Svar
  • Utover selve riksvåpnet vil Norsk AG kunne gjennkjennes på

   -2 cm lengre kolbe
   – Norsk merking på sikring/ enkeltskudd og «familie»

   Svar
 • «Det tar lang tid å bygge en kultur.»
  – Også den norske.

  Når norske politikere stjeler fra egne innbyggere i et vinterland via strømavgiftene. Og bruker våre innbyggerbetalte ‘forsvars’- krefter til å angripe andre nasjoner , og stjeler fra disse. Så er det en ‘kultur’, og utøvere, som vi burde arrestere ganske øyeblikkelig. Hele vårt politiske Løvebakken.
  Når vi ikke gjør dette viser det at vi ikke har noen kultur, i positiv forstand i Norge.
  Vi burde , norske innbyggere, fjerne disse, fysisk. – Som alle nasjonsledere som holder egne egne innbyggere nede i fattidom og ‘politikk’, burde bli fjernet. Fysisk.
  Drittsekker er drittsekker, tyver er tyver, enten det er i Afrika eller Norge.

  Kulturer måten vi organiserer oss på og retninginslinjer vi lever etter.

  Vår mentalitet er vår skjebne.

  Svar
  • Kjære Frikar du har så rett når du sier «Vår mentalitet er vår skjebne.» Vi kan kanskje også være enige om Av samme grunn. at : Vi får den regjeringa vi fortjener ? Valgt dem sjæl , vet du. – Og deres mentalitet er vår mentalitet ? — Jeg er Bøygen !

   Svar
 • «Harvard-stipendiat tiltalt for forsøk på å smugle 4 millioner dollar i våpen for statskupp i Sør-Sudan.»
  zerohedge.com

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Partileder Martinussen:

Ledende Rødt-medlemmer
med aldersdiskriminering
—er det ok?

Forrige innlegg

Full utskrift av telefonsamtalen mellom tyske offiserer.

Hvordan angripe Russland uten at russerne forstår at Tyskland står bak?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.