POSTED IN Krig-fred, USA

Hadde Russland gjort noe slikt skulle vi sett overskrifter.

USAs krig mot terror: Rundt en million drepte.

0
Print Friendly, PDF & Email

USAs globale «Krigen mot terror» har drept nesten én million mennesker.

Disse  «uendelige krigene» har siden angrepet 9/11 så langt kostet USA mer enn 8000 milliarder dollar, ifølge en ny rapport fra Brown University.

Fra Middle East Eye.

En rapport fra Brown University har undersøkt hva USAs kriger i Irak, Syria, Afghanistan og andre steder i regionen har kostet. Det er steder der USAs militære har vært engasjert i konflikter.

USAs «Krigen mot terror» har drept nesten én million mennesker rundt i verden, og har kostet mer enn 8000 milliarder dollar siden den startet for nesten tyve år siden.

Det heter det i en rapport fra Brown Universitys Cost of War Project.

Denne spesielle rapporten har undersøkt hva disse krigene har kostet USA. Det gjelder krigene i Irak, Syria, Afghanistan og andre steder der USAs militære har vært engasjer i konflikter de kaller det «uendelige kriger».

«Vi kritiserer vel når vi redegjør gjør for de omfattende og varierende konsekvensene av de mange krigene og terrorbekjempende operasjonene USA har foretatt seg siden 9/11. Også når vi tar en pause og tenker på alle livene som har gått tapt», sier prosjektets med-direktør Neta Crawford i en uttalelse som ligger ved rapporten.

«Våre beregninger overgår nok Pentagons tall fordi kostnadene vi har beregnet etter reaksjonene på 9/11 omfatter alle utgifter».

Rapporten anslår at krigen mot terror, som vi nå markerer 20-årsdagen for den 11. september, har drept mellom 897 000 og 929 000 mennesker, inkludert minst 387 072 sivile.

Crawford sier at det er «sannsynligvis enda større tall disse krigene har kostet i menneskelige liv».

USA invaderte Afghanistan og drev Taliban fra makten som hevn for angrepet 11. september 2001, angrep som hadde blitt planlagt mens Al Qaidas leder Osama bin Laden levde der i landet under Talibans beskyttelse. 

Antallet døde på grunn av 9/11-konflikten har vært kilde til intense kontroverser etter hvert som politikere og mer eller mindre seriøse forskere har blandet seg inn i en opphetet debatt, en debatt som egentlig har foskjellige interesser.

I 2015 anslo en nobelpris-vinnende lege fra Social Responsibility at mer enn én million mennesker hadde blitt drept direkte og indirekte i krigene i Afghanistan og Pakistan alene.

De økonomiske kostnadene utregnet i «Costs of War»-rapporten inkluderer 2,3 billioner dollar på USAs militære operasjoner i Afghanistan og Pakistan, 2,1 billioner dollar i Irak og Syria, og 355 milliarder dollar i Somalia og andre områder i Afrika.

I en rapport som kom ut i fjor anslo «Costs of War» at Krigen mot terror hadde ført til 37 millioner mennesker på flukt i tillegg til de hundretusener av mennesker som var blitt drept i direkte sammenstøt.

USA fører egne regnskaper over militære dødsfall og fysiske skader i Afghanistan og Irak. Men det har ikke kommet noen endelig statistikk fra regjeringen om sårede og døde blant fiendens krigere eller blant sivile.

Denne unnlatelsen mener kritikerne er helt bevisst.

Myndighetene har også noen ganger helt bevisst forfalsket detaljer om dødsfall forårsaket av USAs styrker. 

«USAs forsvarsdepartements kortlivede (2001/02) Office of Strategic Influence (OSI) er et godt eksempel på regjeringsoppnevnt feil- og desinformasjon som har til hensikt å påvirke folkemeningen til å støtte regjeringens Irak-politikk», skriver forfatterne av «Casualty Figures after 10 years of the War on Terror».

Men hva har vi da oppnådd?

USA avsluttet sin tilbaketrekking fra Afghanistan på mandag. Og nå vurderer de vel konsekvensene av den 20 år lange konflikten. 

Siste stadium av tilbaketrekkingen så vi da Taliban hadde tatt tilbake kontrollen over Afghanistan, og titusener desperat prøvde å klatre inn på flyplassen for å komme seg ut av landet.  

Selv om USA ikke lenger har styrker til stede i Afghanistan, så kommer nok «Krigen mot terror» til å fortsette. Biden-administrasjoonen har signalisert at de vil fortsette å øremerke the Islamic State i Khorasanprovinsen (IS-K), der IS har interesser i Afghanistans og Sentral-Asias. 

Denne kampen skal føres med droner og andre hjelpemidler.

På søndag slo en USA-drone til mot en mistenkt selvmordsbomber i Afghanistan, og drepte flere sivile.

Ifølge mediene drepte angrepet nær flyplassen i Kabul blant andre 10 medlemmer av én familie, inkludert seks barn. 

USA fortsetter sin militære tilstedeværelse i Irak og Syria, og i andre land. I de siste ukene har de gjennomført tallrike luftangrep mot al-Shabab, en Al Qaida-avdeling i Somalia-

«Hva er det egentlig vi har oppnådd med 20 års krig etter 9/11, – og hva er prisen?», spør Stephanie Savell, medarbeider i Costs of War-prosjektet.

«I tyve år fra nå vil vi fortsatt ha store sosiale utgifter etter krigene i Afghanistan og Irak – lenge etter at USA-styrkene er borte».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.middleeasteye.net/news/us-led-global-war-terror-has-killed-nearly-one-million-people

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israel:

Dere må forberede dere på Covid-vaksiner i all evighet!

Forrige innlegg

Våre store medier fremstiller Russland/Kina som truende og aggressive.

Men fakta forteller den motsatte historien.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.