POSTED IN Klima, Olje-Energi

Grønn politikk mot fullstendig havari.

Har de skapt den perfekte energimangel-stormen?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Grønne Europa tigger Russland om mer kull

Av Jan Herdal

Vind i Europa og regn i Norge har fått strømprisen på fall for noen dager. Men kraftkrisen har knapt nok begynt. Ifølge Bloomberg tigger kraftprodusenter i EU sin største kulleverandør Russland om økte leveranser, men det skal være lite å oppdrive på kort varsel.

Russland er også Europas suverent største gassleverandør, foran Norge. Det er knapphet på gass også. Prisen har gått til værs, og EUs medlemsland sliter med å fylle opp lagrene for vinteren. Samtidig har vindkraften hittil i år levert langt under pari. 

Energibehovet stiger ettersom koronarestriksjonene oppheves. Nedleggelsen av atomkraftverk fortsetter. Europa ser ut til å bygge opp den perfekte energistorm. 

green backhoe digging hole in the middle of mountain
Det er mye kull, men den må utvinnes.

Bloomberg skriver at europeiske kraftprodusenter nå er på desperat jakt etter mer kull, ifølge en kilde som ikke vil identifiseres. Men Russland prioriterer storkunder i Asia.

– Russland har kuttet kulleksporten til Europa i årevis, siden EU stenger kullbaserte varmekraftverk. Det vil bli vanskelig å omdisponere til Europa, da de asiatiske kundene har langsiktige kontrakter, og transportkapasiteten er begrenset, sier Kirill Tsjuiko ved BCS Global Markets til byrået.

EU har i tillegg til kullkraftverkene også lagt ned egne kullgruver over en lav sko. Dagens kullproduksjon i Europa er bare 20 prosent av hva den var i 1990. Betydelige ressurser av både brun- og steinkull ligger brakk i flere land.

Global kullpris er mangedoblet på ett år. Norges siste kullgruve på Svalbard skal stenges i 2023.

Russland på sin side satser stort på å utvikle sine gigantiske kullressurser. Putin ser ikke ut til – unnskyld uttrykket – å være i tvil om hvilken vei vinden blåser.

Forsidebilde: Michael D

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den nye alliansen mellom Australia, USA og Storbritannia:

Et første skritt mot en atomkrig mot Kina.

Forrige innlegg

Avgifter er flat skatt.

Flere avgifter betyr at de rikeste slipper lettest.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.