POSTED IN Helse, Norge

Godnyheter presenteres som skremsel:

Sykdommen blir borte.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Helsevirkelighet eller sensasjonsmakeri?

Av Pål Steigan

FHIs tall over covid-19 relaterte dødsfall i Norge.

Mediene fôrer oss med koronanytt morgen, middag og kveld, men fôret begynner å bli ganske tørt. Det forhindrer ikke regjeringa Solberg med å opprettholde sin uansvarlige stengingspolitikk. Vi får meldinger om nye smittetilfeller, men faktum er at det ligger nesten ingen pasienter på sjukehus, og det har knapt dødd noen av viruset i løpet av sommeren.

_______________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Steigan.no
_______________________________________________________________

VG kunne riktignok endelig slå til med denne:

Svært mange leser bare overskrifter så de får ikke med seg at det i teksten står følgende:

«En kvinne i 80-årene er død som følge av coronaepidemien, ifølge ny statistikk fra Folkehelseinstituttet. Til sammen er dermed 257 mennesker registrert døde som følge av coronaviruset her i landet. Det forrige dødsfallet skjedde 31. juli ved en omsorgsbolig i Moss. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å skille om pasienten har dødd av eller med covid-19.» (Vår uth. red.)

En gammel kvinne er død. Det er jo trist, men det er slett ikke så uvanlig at gamle mennesker dør. I 2020 er det nok til at det blir en avisoverskrift av det. Og som det går fram av teksten fra FHI vet man ikke alltid om pasienten er dødd av eller med covid-19. Som vi har pekt på tidligere er dødstallene svært usikre. I andre land er usikkerheten enda større, slik som i England der man noterer at pasienten er død av covid-19 hvis vedkommende på noe tidspunkt har testet positivt – sjøl om dødsfallet skulle skyldes ei trafikkulykke.

Les: Storbritannia: – 16 000 kan ha dødd av «lockdown»

Vi har studert ukerapportene fra FHI, og det er strengt tatt beroligende lesning. Fortsatt er gjennomsnittsalderen på de døde ca. 82 år, og det er jo svært nær gjennomsnittlig dødsalder i Norge. FHIs graf over det som er registrert som «covid-19-assosierte dødsfall»:

Denne grafen viser som man ser at for folk under 80 har denne epidemien knapt vært dødelig. Det er også svært positivt at siden 17. mai (uke 20) har det nesten ikke vært «covid-19-assosierte dødsfall» i Norge:

Dette er jo gladnytt, men hvorfor blir ikke det kommunisert? Det vi i stedet får et inntrykk av fra Erna Solberg og Bent Høie er at situasjonen er svært alvorlig og at det er nødvendig å stenge ned landet igjen. Men legg merke til at fokuset er flyttet fra «innlagte på sjukehus» og «innlagte på intensivavdeling», for det er knapt noen av dem. I uke 32 var det 13 innlagte på sjukehus og 1 ny pasient på intensivavdeling. Det er vanskelig å opprettholde en unntakstilstand med slike tall. Fokuset er flyttet til «økning i smitten», og der har det vært en viss liten økning, det er sant.

Men her må det stilles to spørsmål:

 1. Vil det ikke være sånn at når man åpner opp etter en lockdown, så vil antall smittede med nødvendighet gå opp?
 2. Vil det ikke være sånn at jo flere man tester, jo flere vil man sannsynligvis finne?

Hvis svaret på det første spørsmålet er ja, så betyr det at enten er dette noe man må tåle så lenge viruset knapt krever noen ofre, eller så må man fortsette å stenge ned til økonomien er fullstendig ødelagt.

Hvis svaret på det andre spørsmålet også er ja, så bør man formidle det til befolkninga i stedet for å skape mer frykt.

Det man i stedet gjør er å fortsette å snakke som om vi er midt oppe i en katastrofe og at dette gjør det nødvendig å fortsette å suspendere grunnlovsbestemte rettigheter som møte- og organisasjonsfrihet. Solberg-regjeringa er blitt så glade i å styre landet ved dekret, at de ser ut til å ville tøye denne situasjonen så langt det overhode er mulig. Og det er lett for dem, siden det knapt finnes noen opposisjon eller kritisk presse.

For NHO er det jo ypperlig at det er møte- og demonstrasjonsforbud nå som de tar sikte på å utvide normalarbeidsdagen og senke reallønna. Burde ikke snart fagbevegelsen slå i bordet?

Forsidebilde: Brian Metzler

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Tallene for overdødelighet i Norge er for tiden ganske lave. Tallene for overdødelighet i USA er derimot ganske skremmende når det gjelder visse delstater og byer. Det kan se ut som man i enkelte større byer og delstater i USA nærmest har mistet kontrollen over situasjonen. Overdødelighet for USA hittil i år ligger på totalt rundt 20%.
  https://www.nytimes.com/interactive/2020/05/05/us/coronavirus-death-toll-us.html

  Svar
  • Torhild Jevanord Kjoss
   18 august 2020 1:36

   Mange blir jo diagnoistisert med corona i USA ved død også ved trafikkulykker, det gir mer penger i potten, det er stykkpris!

   Svar
 • «Etter to måneder i respirator var kroppen til Anne Bratlie Johannessen sterkt nedbrutt»
  https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/holdt-pa-a-do-av-korona-_-na-er-anne-_66_-pa-beina-igjen-1.15121772

  De fleste blir selvfølgelig nedbrutt, fysisk og psykisk, av å bli plassert i respirator.
  Men fortellinger som dette er nok nødvendig for å holde folk i frykt.
  Så kan man undres; er det folkehelsa som er målet for disse om henter fram disse «tidsvitnene», eller er det for å skape frykt og frustrasjon?
  Vi vet at begravelsesbyråene må ha Koronastøtte for å greie denne influensa/»dødsbølgen». Så bør vi tenke istedet for å føle.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Falken» om Hviterussland:

Går det mot tettere forhold Hviterussland/Russland?

Forrige innlegg

En svensk lege:

Hvor farlig er Korona?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.