POSTED IN Israel

Gaza:

Amnesty ber ICC om å etterforske Israel for krigsforbrytelser

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Middle East Eye

Menneskerettighetsorganisasjonen sier at israelske angrep på Gaza forrige måned kan være forbrytelser mot menneskeheten.

Amnesty International har anklaget Israel for «kollektiv avstraffelse av sivilbefolkningen» under forrige måneds kamper mellom Israel og palestinske styrker på Gazastripen, og oppfordret Den internasjonale straffedomstolen (ICC) til å etterforske.

Den nye rapporten konkluderte med at Israel gjennomførte «uforholdsmessige» angrep mot menn, kvinner og barn i Gaza i en femdagers periode i mai, og drepte 33 palestinere, inkludert seks barn. En israeler ble også drept under kampene. Under angrepene skadet det israelske militæret 2943 boliger, inkludert 103 hjem som ble fullstendig ødelagt. Mer enn 1244 palestinere har også blitt fordrevet.

«Siden hovedårsaken til disse gjentatte ulovlige angrepene mot sivile er Israels apartheidsystem mot palestinere, gjentar Amnesty International derfor sin oppfordring til ICC om å vurdere om dette er apartheidforbrytelser mot menneskeheten under etterforskningen av situasjonen i Staten Palestina, heter det i rapporten.

Kampene den 9. mai begynte da det israelske militæret i et luftangrep drepte 15 palestinere, inkludert tre befal i den palestinske islamske jihad (PIJ) sammen med deres koner og barn. «De som planla og autoriserte angrepene forutså – og ignorerte sannsynligvis – den uforholdsmessige skaden på sivile,» sa Amnesty og la til at å «med vilje sette i gang uforholdsmessige angrep er en krigsforbrytelse».

PIJ svarte på det israelske angrepet ved å skyte raketter inn i Israel. Amnesty International fortsatte med å si at vilkårlig rakettskyting fra PIJ drepte både israelske og palestinske sivile og bør også bli gjenstand for etterforskning. PIJ-raketter er ikke treffsikre, og bruken av dem mot områder befolket med sivile bryter internasjonal humanitær lov og bør etterforskes som mulige krigsforbrytelser», la rapporten til.

Israelsk straffefrihet

De viktigste delene av rapporten omhandlet imidlertid Israel. «Israels straffefrihet for krigsforbrytelsene de gjentatte ganger begår mot palestinere, og for dets grusomme pågående 16-årige ulovlige blokade av Gazastripen, oppmuntrer til ytterligere krenkelser og gjør urettferdigheten permanent» sa Heba Morayef, regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika ved Amnesty International.

«At vi har dokumentert de samme mønstrene av ulovlige drap og ødeleggelse om og om igjen, viser en uvilje fra det internasjonale samfunnets mot å holde Israel ansvarlig».

I en samtale med AFP svarte den israelske hæren på rapporten, og sa at de «utførte angrep først etter en vurdering før angrepet startet, at den forventede skade på sivile og sivil eiendom ikke ville være for stor i forhold til den forventede militære fordelen».

Amnesty International har avvist påstandene, og siterer et «mønster av omfattende ødeleggelse av eiendom», som et resultat av israelske angrep på hjem og annen sivil eiendom som ikke kan rettferdiggjøres». Under etterforskningen dokumenterte Amnesty minst tre tilfeller av «ødeleggelse av eiendom i nabolaget».

I en dokumentert hendelse 13. mai siktet Israel seg inn mot en tre-etasjes bygning i nabolaget Beit Lahia, nord i Gaza. Bygningen, hjemmet til 22 sivile, inkludert 12 barn, ble fullstendig ødelagt og flere andre hjem i området ble alvorlig skadet. Bombingen resulterte i at minst 41 sivile ble forflyttet. Amnesty sa at de ikke fant noen bevis for at det var et militært mål, eller at noen medlemmer av familiene var i de palestinske militære styrker.

I etterforskningen vår hørte vi beretninger om bomber som utslettet hjem, om fedre som gravde barna sine ut fra ruinene av boligene sine, om en tenåring som ble dødelig skadet mens hun lå i sengen og holdt en bamse. Mer skremmende enn noe av dette er at hvis ikke gjerningsmennene blir stilt til ansvar, vil disse grufulle scenene skje igjen, sa Morayef.

En talsperson for PIJ sa at de ønsker rapporten velkommen. «Vi gjør vårt for å forsvare oss mot forbrytelsene som blir begått av Israel mot det palestinske folket» la de til i en uttalelse.


Av Middle East Eye, publisert 16. juni 2023.
Middle East Eye er et London-basert nyhetsnettsted som dekker hendelser i Midtøsten og Nord-Afrika. (informasjon fra Wikipedia).
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i originalartikkelen.
Orginalartikkel: Gaza: Amnesty Calls on ICC to Investigate Israel for War Crimes.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Den dagen Is(is)RaEl blir holdt ansvarlig for sine krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten, den dagen er USA oppløst og har ingen mulighet til å true resten av verden med sine kriger og annen faenskap for å «beskytte» sine jøder». Akkurat som at den dagen USA’s regjeringer og enkeltpersoner (stort sett bare jøder alle «styrende» der) blir satt under tiltale har vi våknet opp til en ny verden, hvor disse satanistene og deres følgere ikke lenger har noen kontroll. Det vil skje, men muligens må vi ha en full VK III først, muligens med A-våpen.

  Svar
  • For noe svada. Israel kjemper en kamp for å overleve. Det har vært krig der i årtier. Det blir like dumt å si at vi skulle behandlet våre motstandere under 2 v krig på samme måte som vi behandlet våre egne. Reis ned til Israel og bo der et års tid for å føle på hvordan det er. Uansett hva slags krav Israel innfrir settes det alltid nye krav. Det skulle bli fred når Israel trakk seg ut av Gaza. Men, alt ble bare så mye verre. Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å bli. Dette er en religionskonflikt, og den løses ikke ved at de som har erklært utryddelse av den annen part får slippe til slik de selv mener er best for sine.

   Araberne kan aldri gis full frihet på vest-bredden, uten at Israel har militær kontroll. Noe slikt ville gjøre det umulig å bo i Israel.

   Hvis ditt negative syn på Israel gjelder globaleliten, så er det viktig å skille mellom disse og det jødiske folk, som selv lever under konstant terrortrussel.

   Om ønske ditt er at Israel skal opphøre som en jødisk stat, så forstår jeg poengene din. Ellers er de ikke fundert i virkeligheten.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tyskland kom i 1940 for å beskytte Norge. USA er her allerede, med norsk velsignelse.

Oppdraget er det samme: Krigen mot Russland.

Forrige innlegg

Spådommer som ikke slår til:

Isen vokser rundt Antarktis.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.