POSTED IN Olje-Energi, Økonomi

Gassprisen eksploderer:

Den klimatiske sommeren kan bli en økonomisk vinter i Europa.

0
Print Friendly, PDF & Email

Alt etter hvilket perspektiv en velger vil også forståelsen av det som skjer finne sin mening. Hvis en har et langsiktig globalt perspektiv kan hendelsene akkurat nå oppfattes som et geopolitisk skifte fra vest til øst. Slike skifter skjer ikke uten store rystelser. Alliansen Kina-Russland er i ferd med å bli den globale hegemon på bekostning av USA/Nato.

EU 'only has itself to blame' for gas prices - Putin


Parten som taper (vår vestlige verden) gjør gjerne i slike situasjoner dårlig valg for å møte den endringen som er under veis. Og nå virker de panikk-preget. Ved å fryse russiske valutareserver i en rekke vestlige land risikerer de full økonomisk kollaps hvis Russland stenger gassforsyningen til Europa. Å true Russland med at EU vil sanksjonere den russiske gassen som fortsatt strømmer til Vest-Europa er å true med sitt eget kollektive økonomiske selvmord. Slikt gjør bare desperate.

Det som åpenbart ennå ikke har gått opp for vestlige ledere er hvor dårlige kort de har på hånden. Russland vender seg i økende grad til Asia som er mer enn villig til å kjøpe gassen deres.

Men våre vestlige ledere er helt avsondret fra den befolkningen de sier de representerer. De aner ikke hvordan menneskene i egne land har det. For vår egen befolkning ser det derfor ikke lyst ut. I Norge skulle vi allerede nå skaffet oss full kontroll over egen energi i stedet overlater vi til EU gjennom ACER å styre energiforsyningen vår med uhørte energipriser som resultat. I EU er det ennå verre.

Selv om vinteren går mot slutten går vi mot en økonomisk istid.

Knut Lindtner
Redaktør

Framtidens pris på gass i Europa vil nå historiske høyder med 2700 dollar for 1000 kubikkmeter gass.

Av Svetlana Ekimenko

Den 4. mars økte prisen på gass til Europa med 30 %, det vil si 2400 dollar for 1000 kubikkmeter gass.

Dette melder ICE-børsen.

Men i framtiden vil gassprisene i Europa komme til å øke til 2700 dollar for 1000 kubikkmeter gass.  Dette melder Londons ICE-børs. 

Prisen i april ved TTF-huben i Nederland vil øke til 2610,7 dollar for 1000 kubikkmeter, eller 231 euro pr. megawatt-time. Dette er basert på vekslingskursen mellom euro og dollar.

Dette kommer etter at gassprisene den 4. mars nådde rekordhøyder på 2400 dollar for 1000 kubikkmeter gass. 

Og dette midt i den europeiske energi-krisen, som har forverret seg på grunn av de anti-russiske sanksjonene som den ukrainske krisen har ført med seg.

სოკარმა აჭარაში შესაძლოა ბუნებრივი აირის ტარიფი გააძვიროს - ASEA.GE მედია  პლატფორმა
Gass er en energiform av flere.

Prisen på gass på børsene i Europa brøt den ene rekorden etter den andre på fire handelsdager etter hverandre.

Gassprisene i Europa har vist stor sårbarhet i dagene etter at den russiske presidenten Vladimir Putin den 21. februar anerkjente folkerepublikkene Donetsk (DPR) og Luhansk (LPR) som selvstendige stater 

Og den 24. februar satte russerne i gang med sin spesielle militære operasjon, etter anmodning fra DPR og LPR. Målet var å demilitarisere og avnazifisere Ukraina. 

Moskva har understreket at denne operasjonen ikke på noen måte er ment å ramme sivilbefolkningen. 

De har forsøkt å beskytte befolkningen i Donbas, de som «har vært utsatt for overgrep og folkemord fra Kiev-regimet i åtte år». 

Men følgen har vært at EU har sluppet løs tøffe anti-russiske sanksjoner.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Susan Wilkinson

https://sputniknews.com/20220307/european-gas-futures-hit-historic-maximum-at-2500-per-1000-cubic-metres-1093651453.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det blir for mye for oss:

Noen kriger (våre) må vi bare glemme. Vi kan ikke bry oss om alle.

Forrige innlegg

Krigen i Ukraina

Ikke troverdig krigsmotstand. Gjelder ikke våre egne og våre utvalgte venners kriger. Det er en rasistisk prega krigsmotstand

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.