POSTED IN Russland

Gårsdagens store ‘snakkis’ i vestlige medier imploderte.

Statskuppet i Russland er over før det i det hele tatt begynte.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Fred Johs

PMC-grunnlegger Jevgenij Prigozjin gjør sitt livs tabbe ved å forsøke seg på et statskupp. Selv hevder han at han kun går etter noen i den russiske militære ledelsen. Nå har han utrolig nok fått en ny sjanse. Se oppdateringene nederst i artikkelen.

Vi vil forsvare landet vårt mot forræderi – Putin.

Jevgenij Prigozjin forsøk på kupp er et «stikk i ryggen» midt i Ukraina -konflikten, har den russiske presidenten sagt.

Vi vil forsvare landet vårt mot forræderi – Putin President Putin henvender seg til nasjonen.

Forsøket på opprør av sjefen for Wagner Private Military Company, Jevgenij Prigozjin, utgjør et svik mot Russland og dets folk, sa den russiske presidenten Vladimir Putin i sin henvendelse til nasjonen lørdag morgen.

Han lovte også at landets lovhåndhevere vil iverksette avgjørende tiltak for å gjenopprette orden. I en TV -tale appellerte Putin til russiske tjenestemedlemmer og de «som er trukket inn i denne kriminelle gamble av bedrag eller trusler,» uten å navngi Prigozhin spesielt.

Han bemerket at Moskva er engasjert i en historisk kamp for å ivareta fremtiden mens han «frastiller aggresjon fra nynazister og deres mestere» i Vesten. ”Vi kjemper for livet og sikkerheten til vårt liv, for vår suverenitet og uavhengighet. For retten til å være og forbli Russland”, sa presidenten og oppfordret medborgere til å slå seg sammen og legge til side alle divisjonene som kan utnyttes av utenlandske motstandere. Det er grunnen til at handlingene som deler vår enhet faktisk er frafall av vårt folk, av våre kamerater- våpenbrødre … dette er et knivstikk i ryggen til landet vårt og vårt folk.

På bakgrunn av dette har Russlands væpnede styrker og andre offentlige etater mottatt de nødvendige ordrene, sa Putin, og påpekte også at antiterroristiske tiltak er innført i Moskva, Moskva -regionen og en rekke andre områder. Han bemerket også at «avgjørende tiltak vil bli iverksatt for å stabilisere situasjonen i Rostov-on-Don,» i Sør-Russland. Tidligere på dagen delte flere medier videoklipp av stridsvogner som beveget seg rundt i byen, med uidentifiserte soldater som patruljerer gatene. Den russiske presidenten oppfordret også de som ble trukket inn i oppstanden til å; «ta det eneste riktige valget og slutte å delta i kriminelle handlinger.»

Det startet på fredag

Fredag anklaget Prigozhin det russiske forsvarsdepartementet for å sette i gang en dødelig missil angrep på en Wagner -gruppeleir, og lover gjengjeldelse. Departementet avfeide imidlertid påstanden og beskrev den som «informasjonsprovokasjon.» De russiske myndighetene sa senere at de hadde åpnet en kriminell etterforskning av Wagner -sjefen for angivelig å ha bedt om et væpnet opprør.

I original-artikkelen: Video av president Putin sin tale, med engelsk tekst.

Det var tidligere rapportert at hele Rostov var omringet («tatt») av Wagner guppen. Det er ikke tilfelle, det dreier seg om en bygningsmasse som skal være tilhørende forsvaret – og de har forskanset seg der.

Det ble videre rapportert om skudd i Rostov rundt 18.00 i kveld, i bygningen der Wagner nå holder til, med antydning om at den russiske operasjonen for å ta bygningen tilbake fra de tidligere heroiske soldatene, nå gjort til terrorister under kommando av oberst Kurtz (Prigozhin), er i gang.

Redigert innlegg fra min gode venn Vidar Myrvold

Jevgenij Prigozjin var og er en kriminell, en fengselsfugl som gjennom frislipp av penger etter Sovjets fall plutselig endte opp som oligark og eier av restaurantkjeder, ikke bare i St. Petersburg. Forsiktig anslag indikerer at Jevgenij Prigozjin sitter på en formue og verdier til over en milliard USD.

I 2011, i forbindelse med Wagner-gruppens deltagelse i Libya fikk gruppen high-tech militær utrustning: artilleri, fly, tanks og raketter og dette har Putin latt oppgraderes. Totalt uforståelig.

Leiesoldater er som prostituerte å regne og de selger seg til høystbydende og dette tror jeg at Putin angrer på i dag, kanskje. Uansett utfallet av det som startet i natt så kommer Putin definitivt til å miste både respekt, anseelse og tillit blant befolkningen.

Jeg har i dag snakket med folk både i Moskva og Voronezj. I Moskva er det sikkerhetstiltak man aldri har sett siden WW2 og veien mellom Voronezj og Moskva, M4, er stengt av russiske styrker som også har bombet kokkens styrker. Ifølge russiske medier er nå tre veier sørfra inn mot Moskva blokkert og Wagner-gruppen har delt seg opp i mindre grupper og folk i Moskva blir bedt om å holde seg inne og folk vil få fri i morra.

Wagner gruppen har plassert ut miner flere steder i Rostov og sivile har gått på dem og blitt drept.

Samtidig har Ukraina og vesten med USA og Storbritannia i spissen stått mynt på situasjonen, og gjort større fremrykninger i de sørlige områdene som var blitt frigjort av russiske soldater.

Dette var det aller siste Russland og Putin trengte i disse tider og Putin har utvist særdeles slett lederskap i denne forbindelsen.

Galskapen til Prigozjin åpenbarte seg for mange da han for rundt juletider siden sendte hjem over 100 norske leiesoldater for å begå militært statskupp i Norge.


Siste nytt:
Dimitrij Peskov: Prigozjin vil flytte til Hviterussland, straffesaken hans vil bli avlyst.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har hatt samtaler med grunnleggeren av PMC Wagner, Jevgenij Prigozjin etter avtale med Russlands president Vladimir Putin, opplyser presidentens talsmann Dmitrij Peskov.

Som et resultat av samtalene ble det oppnådd en avtale om at straffesaken som ble startet mot Prigozjin skulle avsluttes, og han selv skulle flytte til Hviterussland.

Kreml-talsmannen sa at PMC-krigere som ikke deltok i et forsøk på å organisere et væpnet opprør, vil kunne inngå en kontrakt med forsvarsdepartementet. Resten vil ikke bli straffeforfulgt.

De to presidentene har faktisk blitt enige om at president Lukasjenko skal megle i arbeidet med å løse situasjonen. Den beredskapen setter vi pris på. Du vil sannsynligvis spørre meg hvorfor president Lukasjenko? Faktum er at Alexander Grigorievich har vært personlig kjent med Prigogine i lang tid, ca 20 år. Og dette var hans personlige initiativforslag, som ble avtalt med president Putin. Vi er takknemlige overfor Hviterusslands president for denne innsatsen.»
Dmitrij Peskov
Pressesekretær for Russlands president

På kvelden 24. juni ble det rapportert at Lukasjenko holdt samtaler med Prigozhin, noe som resulterte i at sistnevnte ble enige om å treffe tiltak for å de-eskalere situasjonen. Spesielt annonserte grunnleggeren av PMCs retur av krigere og utstyr til feltleirer.

Straffesaken mot Jevgenij Prigozjin vil bli avsluttet, opplyser Dmitrij Peskov.

Myndighetene vil ikke forfølge wagnerittene som deltok i opprørsforsøket, sier den russiske presidentens talsmann Dmitrij Peskov.

Alle tanks, tungt utstyr og krigere fra Wagner PMC forlot territoriet nær hovedkvarteret til det sørlige militærdistriktet.


Artikkelen er hentet med tillatelse fra Fred Johs sin blogg.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Nato/vesten har jo provosert fram denne krigen, som også 2.verdenskrig, på samme måte.
  ( Ukraina og Polen har bare byttet oppgaver. ) . Og formålet med provoseringen/krigen er jo det samme. Så da var det sansynlig at de ville prøve seg med samme taktikk også når det gjaldt et opprør/drap mot statslederen igjen.

  Men, det kan jo også hende at hele scenarioet er reggissert fra russisk side i samarbeid med Wagner, for å forvirre.

  Men.
  Det hadde jo vært fint om ‘forsvaret ‘ i Norge hadde gjort et liknende opprør mot Stoltenberg da de ble beordret til å bombe et land som ikke angrep annet en FED sin valutakontroll over Afrika. (Eller angrepet mot Afghanistan. )
  Da hadde vel norsk media støttet dette opprøret også ?

  Svar
 • Northern Light.
  25 juni 2023 17:09

  Dr. Paul Craig Roberts: Putin betaler prisen for sin uendelige krig.
  |
  Hovedpunktene i Putins tale til nasjonen angående Wagner-gruppens kuppforsøk.

  Av Dr. Paul Craig Roberts.
  Putin er ansvarlig for dette, fordi han har latt en konflikt pågå i 16 måneder som skulle vært avsluttet på én uke. Men Putin ønsket å unngå å bli stemplet som en aggressor, og begrenset kampene til den russiske Donbass-regionen. Han fikk stempelet uansett, og fikk en situasjon med en stadig eskalerende krig, som han har utkjempet med en privat militærgruppe som er lei av no-win-situasjonen Putin har skapt, ved å påstå at det er en «begrenset militær operasjon”.

  Jeg tviler på at Prigozhin har til hensikt å gjøre et kupp. Mest sannsynlig er det en protest mot det russiske militæret. Generalene liker ham ikke, fordi han nekter å underordne seg selv og styrkene sine under deres kommando. Siden Wagner-gruppen er den viktigste militærstyrken Russland har i Donbass, er det dumt av de russiske generalene å ha et dårlig forhold til sjefen for troppene som kjemper. Et spørsmål jeg har er om Putin blir gitt ærlige orienteringer om Prigozhins hensikt, eller i stedet orienteringer for at generalene skal få straffet Prigozhin. For Putin er det bare et problem som må forsvinne, og han vil kanskje ikke lære av det.

  Måten Putin har ført denne konflikten på har aldri gitt noen mening. Ved å ikke å bruke tilstrekkelig militærmakt for å avslutte krigen, har Putin utvidet krigen i den grad at Washington og NATO fikk tid til å ble involvert, og han har tilsynelatende mistet tilliten til Wagner-gruppens sjef, og for alt jeg vet, Wagner-troppene.

  Hvordan er det mulig at Putin, Kreml og det russiske militæret ikke forstår at kriger må vinnes raskt, for når de trekker ut, gir det uendelige muligheter for fiendene?

  Det er mulig at det ikke har vært et kuppforsøk. De få bevisene på dette tyder på at det kan være en iscenesatt begivenhet utenfra, enten for å forstyrre de russiske frontlinjene, eller en intern iscenesettelse for å bli kvitt Prigozhin:

  «Tidligere på dagen dukket det opp bilder og lydopptak på nettet, som skal være fra Wagner-troppene og Prigozhin, med påstand om et ‘missilangrep’ mot en Wagner-leir, og at angrepet ble utført bakfra, det vil si av russiske styrker». Det som skal være Prigozhin, så ut til å oppfordre til å fjerne Forsvarsdepartementets ledelse. Opptakene og lyden ble umiddelbart vist i ukrainske og amerikanske statsfinansierte medier, som hele tiden har gjentatt Prigozhins kritikk av russiske generaler de siste ukene».

  Det er ikke uvanlig at generaler konspirerer mot hverandre. Amerikanske generaler konspirerte mot Patton. Tyske generaler konspirerte mot Rommel. Den konfødererte general Hood konspirerte mot general Johnson, med resultatet tapet av Atlanta til general Sherman. Det finnes uendelige eksempler.

  Men hvis en tenker etter, hvordan kan frontlinjetropper gjennomføre et kupp mot en fjern hovedstad? Hvis de forlater linjene, strømmer fienden inn. Dessuten vil de bli stoppet av flyvåpenet før de når hovedstaden.

  Fra Dr. Paul Craig Roberts blogg.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Putin Is Paying the Price of His Never-ending War.

  Svar
 • Det var ikke noe statskupp, men en melding fra Warner om den udugelige militære ledelsen i Russland.
  Han var ikke noe trussel mot Russland eller Putin og kalte å trekke seg før han ble knust.

  Svar
  • enig.
   Men alle i toppen i Kreml er superrike oligarkar som vernar seg og sine. Også Prigozijn er superrik khazarjøde. Forsvarsminister Shoigu er superkorrupt politikar utan nokon militær kunnskap, og det veit det russiske folk. Han kan politiske spel og er nær Putin, og derfor er faktisk Putin sitt truverde trua. Det russiske folk har stor sympati med Wagnersoldatane, inklusive Prigozijn. Dessutan er Shoigu avslørt med sitt dårlege forvar av Moskva, Europas største by.

   Svar
 • I dag sa Putin på tv at dei som køyrde bil mot Moskva sveik sitt folk. Men folk veit dei ville berre true ein duglaus forsvarsminister til å gå av. Putin mister truverde i folket. Han uttaler seg pompøst på deira vegne, og det i ein tale til dei. Utlandet mister truleg trua på han også. No har Putin mista grepet på sine egne. Har han dårlege rådgivarar? Butoxmannen sklir… ustøtt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NRKs ønsketenkning: Statskupp i Russland?

Nei, Storm i et vannglass!

Forrige innlegg

Fienden er ikke menneskelig

Fienden er bare noe ‘ansiktsløst’ som er i veien

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.