POSTED IN Jemen

Går Saudi-Arabia mot nederlag og oppløsning?

Stor houthi-fremgang i Jemen-krigen.

0
Print Friendly, PDF & Email

Alle våre medier er opptatt av å skremme befolkningen om de store farene som vi utsettes for hvis vi ikke er lydige og stenger ned det meste av vår sosiale virksomhet. Den virkelige faren er at vi kan ødelegge store deler av samfunnet gjennom disse tiltakene, skape en voldsom arbeidsledighet og et ras av konkurser. Det er medisinen som er livsfarlig – ikke sykdommen.

Krigføringen og blokaden av Jemen har ført til massive kolerautbrudd og sult.

Det skjer også saker og ting andre steder i verden hel tiden. I Jemen, landet som våre venner i Saudi-Arabia og USA har hjemsøkt med krig og blokade – og som resultat 750 000 koleratilfeller i året – der fortsetter krigen for fullt.

Men nå snur krigslykken virkelig. Vi så begynnelsen til dette i høst da houthiene slo ut et av verdens størst oljeraffineri Saudi-Arabia og avslørte hvor sårbare oljemonarkiet faktisk er – og hvor uegnete Patriot-missilene fra USA er til forsvar mot droneangrep.

Den saudiske luftbombingen gjør også sitt

Saudi-Arabia har en dårlig bakkehær, de trives best i luften med flybombing. På bakken bruker de mye leiesoldater, f.eks. fra Jemen. Machiavelli viste for 500 år siden i boka «Fyrsten» (klassiker om makt) at leiesoldater er dårlige i lengden på grunn av kampmoralen. Houthiene sloss for livet, for seg og sine og for en ide. Leiesoldater sloss for penger.

Artikkelen under forteller om en prosess som i praksis truer Saudi-Arabia som stat – som truer landet med oppløsning. Det er et gammelt profeti som sier det samme, at landets skjebnetime vil bestemmes fra sør. Og da får kanskje Thierry Meyssan (fransk journalist i Damaskus) rett når han sier at neste land som vil bli partert i Midt-Østen er Saudi-Arabia – med «vennen» USAs hjelp. Det er en del av USAs langsiktige strategi for lettere å få tilgang til ressursene i Midt-Østen.

Knut Lindtner

Imponerende suksess for houtiene i Jemen-krigen midt i saudiernes olje-utspill.

Konflikten i Jemen har tiltatt midt i krisen på oljemarkedet, den som ble utløst av aggressive aksjoner i Saudi-Arabia.

Den 8. mars startet Riyadh sitt olje-utspill med å oversvømme markedet og tilby enestående rabatter i sitt forsøk på å bekjempe andre oljeprodusenter, i hovedsak Russland og Iran. Håpet var å kapre deres andel av handelen.

I de neste ukene økte Saudi-Arabia presset på Russland og Iran ved å kutte enda mer på oljeprisene. Men Det Saudiske Kongedømmet glemte sin egen svake buk.

Fram til den 17. mars hadde Ansar Allah – houtiene – erobret mesteparten av provinsen al-Jawf, inkludert provinshovedstaden al-Hazm fra den saudisk-ledete koalisjonen og deres leiesoldater.

I denne kampen mistet de saudi-ledete styrkene hundrevis av militært utstyr, inkludert dusinvis av tanks og artilleri-kanoner. Saudi-Arabias luftstyrker gjennomførte luftangrep på kamp-posisjonene, på hovedkvarteret og våpendepotene til sine egne allierte. 

Men tallet på forlatt utstyr, og farten til de flyktende saudi-støttede styrkene var så stor at 10 – 20 luftangrep ikke var nok til å stanse dem.

Houthi-soldater feirer en nylig seier

Da de fulgte etter denne raske retretten i al-Jawf, vendte så Ansar Allah sin oppmerksomhet mot nabo-provinsen Marib. De erobret et antall saudi-posisjoner øst for Sirwah, inkludert Kufil militærbase som var en nøkkel-posisjon for de saudi-arabiske styrkene på ruten mot Marib by.

Etter dette kollapset leiesoldatene til saudierne i hele den østlige delen av provinsen.

Dersom situasjonen utvikler seg i samme retning så vil jemenittiske styrker antakelig nå fram til og beleire Marib by tidlig i april, og erobre den i midten av måneden. 

I mellomtiden har AnsarAllah-enheter tvunget  pro-saudiske styrker vekk fra nøkkel-distriktet Nihm nær landets hovedstad Sanaa. Dette distriktet har vært omstridt siden tidlig i 2020. Men det er det ikke lenger.

Pro-saudiske kilder hevder regelmessig at Ansar Alla lider store tap, men ofte greier de ikke å skaffe synlige bevis for å bekrefte disse påstandene. I motsetning har de fleste av de nylige suksessene til Ansar Allah blitt nøye dokumentert av deres medier.

Den saudi-ledete koalisjonen har også møtt motstand  de aldri har sett maken til. I januar og februar har Ansar Allah skutt ned flere av koalisjonens ubemannede flyvende gjenstander.

I mars begynte de å konsentrere seg om koalisjonens krigsfly. Den 14. mars skjøt det jemenittiske luftforsvaret missiler mot en gruppe F-15 og F-16 fly over provinsen al-Jawf.

Det 2K12 «Kub» mobile overflate-til-luft missilsystemet er et sovjetisk luft- til mellomnivå luftvernsystem designet for å beskytte bakkestyrker mot luftangrep. «2К12» er GRAU-betegnelsen på systemet. Wikipedia

Den 19. mars ble flere missiler skutt ut mot koalisjonens krigsfly over distriktet Sirwah i provinsen. I begge tilfeller brukte Ansar Allah det såkalte Fatir-1 luftforsvars-systemet. Dette er en lokalt modernisert variant av det tidligere Sovjets 2K12  Kub-systemet.

Fatir-1 ble lansert i august 2019. Det påstås å ha en effektiv rekkevidde på 22 kilometer.

Utskytingene fra Fatir-1 resulterte ikke i nedskyting av noen av koalisjonens fly, med eksistensen av denne nye trusselen i seg selv vil begrense operasjonene til den saudiske luftstyrken. 

I mars var hovedområdet for sammenstøtene mellom Ansar Allah og saudiske styrker i det nordøstlige og sentrale Jemen. Men dersom oljeprisene fortsatt vil holde seg under nivået på 35 dollar fatet, så vil Ansar Allah komme med en ny offensive inne i Saudi-Arabia.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://southfront.org/impressive-successes-of-houthis-in-yemeni-war-amid-saudi-oil-gamble/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Terror:

Er den som inspireres av Koranen mer akseptabel enn den høyreekstreme?

Forrige innlegg

Kina/Cuba og Venezuela sender helsehjelp til Korona-land.

USA forsterker straffetiltak.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.