POSTED IN Syria

Går krigen i Syria mot sin avslutning?

Da må den tyrkiske okkupasjonen av Syria opphøre.

0
Print Friendly, PDF & Email

Bare at Tyrkia og Syria avholder samtaler i Moskva om normalisering forteller om en betydelig politisk endring i Midt-Østen. Det er ikke USA som driver frem denne fredsprosessen i regionen. De er tvert imot pådriver av fortsatt krig og okkuperer ved hjelp av sine kurdiske proxystyrker en betydelig del av Syria.

Al-Qaida-kriger

Tyrkia støtter jihadistene (Al-Qaida tilknyttete) som fortsatt okkuperer Idlib-provinsen og de okkuperer et langt strekk av landets nordlige grenseområder. Styrkeforholdet i verden endrer seg fort med den nye aksen (BRICS og SCO) som blir stadig mer økonomisk dominerende med tilslutning av stadig flere av verdens mest folkerike stater.

I denne situasjonen velger Tyrkia de nye fremvoksende organisasjonene fremfor USAs Nato-dominerte verden selv om landet er Nato-medlem. Og dette må få politiske konsekvenser som vi nå ser i forholdet til Syria. Om det blir en avtale er foreløpig uklart, men prosessen er igangsatt drevet frem at det geopolitiske jordskjelvet som ikke minst Russland-Kina-aksen nå forårsaker.

Normaliseringen av forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia er en del av denne samme prosessen.

Det er påfallende hvordan dette som nå utspiller seg og som forteller om verden i stor endring ikke gjenspeiles i våre vestlige nyhetsmedier. Det er mer enn påfallende. Tausheten forteller at fredsprosessen mellom Syria og Tyrkia er mislikt av USA/Nato som ønsker mer krig og konflikt.

Knut Lindtner
Redaktør

Tilbaketrekking av tyrkiske tropper fra Syria diskutert i Moskva-samtaler

Ingen avtaler ble inngått, men «konstruktive samtaler» ble holdt mellom syriske og tyrkiske embetsmenn på høyt nivå

av Dave DeCamp 

Det syriske forsvarsdepartementet sa tirsdag at spørsmålet om tilbaketrekking av tyrkiske tropper fra Nord-Syria ble diskutert under samtaler i Moskva mellom forsvarsministrene og etterretningssjefene i Syria, Tyrkia, Russland og Iran.

Samtalene er en del av en russisk innsats for å megle en normaliseringsavtale mellom Syria og Tyrkia, som startet i desember da de syriske og tyrkiske forsvarsministrene møttes for første gang siden 2011. Det ble ikke gjort noen gjennombrudd tirsdag, men samtalene ble beskrevet som «konstruktive.»

Faisal Mekdad

Syrias utenriksminister Faisal Mekdad bekreftet tidligere på dagen at enhver normaliseringsavtale med Ankara avhenger av en tyrkisk tilbaketrekning. «Det er umulig å snakke om normalisering av forholdet til Tyrkia midt i landets okkupasjon av Syrias nordlige områder,» sa han.

Et annet diskusjonstema var spørsmålet om syriske flyktninger som returnerte til landet sitt. Det russiske forsvarsdepartementet sa at de fire nasjonene «bekreftet sin tilslutning til bevaring av Syrias territoriale integritet og behovet for å øke innsatsen for å tillate en rask retur av syriske flyktninger».

En normaliseringsavtale mellom Syria og Tyrkia vil være en betydelig utvikling ettersom Ankara har vært en stor støttespiller for militante grupper som tok til våpen mot Syrias president Bashar al-Assad. Tyrkias nylige militære aksjon i Syria har vært fokusert på den kurdisk-ledede SDF, som støttes av USA.

Syria er også nær ved å nå en normaliseringsavtale med Saudi-Arabia og gå tilbake til Den arabiske liga. USA er sterkt imot slike anstrengelser da de foretrekker å holde landet isolert under lammende sanksjoner og ønsker å fortsette å okkupere det østlige Syria.

Oversatt og bearbeidet av redaksjonen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvor er «grønne politikere?»

USA bruker mer enn de neste 11 landene på listen til våpen.

Forrige innlegg

Rødt har ikke skjønt hva vedtaket betyr:

Støtte til opprustning og mer krig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.