POSTED IN Storbritannia, Venezuela

Tyveri, gammel britisk tradisjon?

Storbritannia stjeler Venezuelas gull.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vanlig praksis er å anerkjenne en regjering hvis den i praksis kontrollerer en vesentlig del av et lands territorium og innbyggere. Det var en av grunnene til at kampene om Aleppo i Syria, hvor den østlige delen av byen ble kontrollert av jihadistene, var spesielt viktig. Hadde opprørerne tatt hele byen ville dette i praksis kunne blitt starten på anerkjennelse av opprørerne (Al-Qaida m/tilliggende herligheter) som Syrias legitime regjering.

Salman bin Abdulaziz Al Saud er Saudi-Arabias konge. Han har arvet tittelen og ikke valgt av sitt eget folk. Likevel er han internasjonalt anerkjent.

I Saudi-Arabia eier landets konge hele landet. Ingen stiller spørsmål ved dette, til tross for at det i vår tid er en politisk anakronisme, dvs. en styreform som hører fortiden til. Men så lenge de kontrollerer området sitt er de anerkjent som dette landets lovlige regjering.

Med Venezuela er det annerledes. Der er landets valgte president landets overhode og ingen betviler at det er Maduro som ble valgt. For å fjerne landets lovlige regjering har USA og medløperne i verden utnevnt Juan Guaido som landets lovlige president. Han ble valgt som leder for nasjonalforsamlingen.

På ulikt har de prøvet å fjerne landets ledere, f.eks. med omfattende sanksjoner som rammer befolkningen hardt, med et militært invasjons-og kuppforsøk i vår hvor sannsynligvis Juan Guaido var involvert.

På en meningsmåling i vår har oppslutningen om denne figuren falt dramatisk til 2%. Befolkningen skjønner at han er USAs mann i Venezuela og i praksis en landsforræder.

Juan Guaido

Venezuela som er et ressursrikt land (olje og f.eks. gull) har plassert en del av landets formue (i form av gull) i Bank of England som de nå ønsker å få tilbake. Men EU og Storbritannia mener at den mislykkete Guaido fortsatt er landets overhode. Men han kontrollerer ingenting – han har i praksis utspilt sin politiske rolle – som løpergutt for USA-imperialismen.

Likevel vedtar en britisk rett at landets regjering ikke får deres lovlige midler tilbake. Dette er i praksis et statstjuveri og vil kunne slå tilbake på Storbritannia i neste omgang. Hvem vil sette pengene i en bank som i neste omgang stjeler dem.

Jeg må få føye til at ikke avisa Klassekampen tar opp denne saken for det den er verdt, men nøyer seg med å referere det som skjer som om dette er en dagligdags juridisk tvist (fredag 3. juli), forteller om at den politiske bevegelsen i avisen mot høyre fortsetter.

Knut Lindtner

Retten i Storbritannia anerkjenner Juan Guaido som «utvetydig» president i Venezuela. Det handler om den lovlige kampen om tonnevis av gull.

Høyesterett i Storbritannia har vedtatt at Venezuelas lovlige president faktisk er den selvutnevnte lederen Juan Guaido, og ikke den valgte Nicolas Maduro.

Dette handler om en bisarr kamp om gull til en verdi av 1 milliard dollar.

Hvem vil sette pengene sine her etter det som nå skjer med Venezuelas gull?

Bank of England (BOE) oppbevarer bortimot 2 milliarder av Venezueals gull. Siden både Venezueals regjering og opposisjonen gjør krav på denne formuen har Storbritannias høyesterett avgjort hvem av disse som fortjener dette gullet.

På torsdag sa de at Storbritannia «uten tvil anerkjenner» den selvutnevnte lederen Guaido som president. 

«Uansett hva slags grunnlag de har for denne anerkjennelsen, så har Hennes Majestets regjering utvetydig anerkjent mr. Guaido som president i Venezuela» sa dommer Nigel Teare på torsdag.

«Av dette følger at Hennes Majestets regjering ikke lenger anerkjenner mr. Maduro som president i Venezuela».

Venezuelas sentralbank ønsker å få gullet tilbake slik at det kan selges for å kjøpe medisin og utstyr for å bekjempe Covid 19. De har sagt at midlene skal overføres til United Nations Development Program (UNDP) for å sikre at de ikke blir brukt til noe annet. 

Men opposisjonen protesterer og påstår at Maduro ønsker å bruke pengene til å betale til sine utenlandske allierte.

Guaido, som på egen hånd har sagt han er landets midlertidige president siden 2019 , og som støttes av vestlige land, påstår at gullet er hans, og påstår at banken vil «finansiere tortur» dersom Maduro vinner.

Den britiske regjeringen er blant de 50 nasjonene som har anerkjent Guaido som Venezuelas leder.

En advokat for Venezuelas sentralbank sier at de vil appellere dommen som «fullstendig overser den virkelige realiteten i saken».

BOE avslo Venezuelas anmodning og å få tilbake gullet i januar. Dette ble rapportert til USA.

Dette fikk Venezuelas sentralbank til å levere inn et krav mot BOE i mai. 

Venezuelas valgte president Nicolás Maduro

Dette peker på at Storbritannias utenriksministerium fortsatt har fulle diplomatiske forbindelser med Maduros regjering . De argumenterer med at Storbritannia ikke kan ha slike forbindelser og samtidig anerkjenne noen annen som statsoverhode.

Venezuelas regjering kom med de første krav om å flytte gullreservene etter valget i 2018, som Maduro vant, og som opposisjonen boikottet. 

Boris Johnson, som var utenriksminister på den tiden, sa at på den tiden kan Storbritannia «ha strammet til den økonomiske skruen mot Venezuela». 

Når så USA kom med flere sanksjoner mot landet, var det at sentralbanken i Venezuela informerte banken i Storbritannia om at de ønsket å få gullet sitt tilbake.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/493562-guaido-maduro-gold-court/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «Storbritannia stjeler Venezuelas gull.»

  Og hvem stal Libyas gull?
  Samme «retts»vesen. Eller vesen, – de samme gnagerne.

  Svar
 • Tor Larsen
  6 juli 2020 9:28

  Storbritannia er en gammel sjørøvernasjon ledet av skurker og har det med å holde på sine tradisjoner med å leve av statsorganisert tyveri. Bare mafia blir stor nok blir den nok respektert til å kunne kalle seg statsmakt. Bank of England finansierte Adolf Hitlers vei til makten (Eustace Mullins, Antony Sutton, m.fl.) og tjente på resultatet, selv om Storbritannia som nasjon kan sies å ha tapt på krigen. Etter 8. mai 1945 okkuperte britene Norge i månedsvis og stjal med seg det tyske materiellet som de ikke klarte å ødelegge. Det rareste er den norske forkjærligheten for britene og alt britisk, overført til sansen for det anglo-amerikanske.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Historie:

Var Norge en slavenasjon?

Forrige innlegg

Thierry Meyssan:

Korleis Dei to store kan etablere fred i Større Midtausten

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.